Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia va înhuma rămășițele a…

Rusia va înhuma rămășițele a doi copii ai ultimului țar Nicolai al II-lea

Rusia și-a anunțat intenția de a înhuma, în cele din urmă, rămășițele unei fiice și ale singurului fiu al ultimului țar Nicolai al II-lea, conservate timp de un deceniu în arhivele de stat și a căror autenticitate a fost stabilită oficial.
Premierul Dmitri Medvedev a luat această decizie referitoare la rămășițele țareviciului Aleksei și ale surorii sale Maria, asasinați cu toată familia imperială rusă în 1918, a indicat serviciul de presă al guvernului, citat de agențiile ruse de presă.
În 2008, Parchetul rus a făcut publice rezultatele testelor ADN, confirmând că osemintele descoperite cu un mai devreme în regiunea Ekaterinburg (Ural) erau într-adevăr cele ale țareviciului și ale surorii sale.
Fragmente de corpuri purtând semnele unei morți violente fuseseră descoperite în iulie 2007 în împrejurimile Ekaterinburgului, unde familia imperială a fost executată în noaptea de 16 spre 17 iulie 1918 din ordinul bolșevicilor veniți la putere în urma revoluției din Octombrie 1917.
„Aceste oseminte sunt fără mormânt din 2007 și trebuie făcut totul pentru a le înhuma”, a declarat directorul Arhivelor de stat, Serghei Mironenko, citat de agenția oficială TASS.
Parchetul rus și Comitetul de anchetă au spus deja „clar că este vorba de rămășițele membrilor familiei imperiale și noi putem proba de asemenea autenticitatea lor cu ajutorul unor documente istorice păstrate în arhive”, a subliniat el.
Biserica Ortodoxă Rusă, care exprima până acum îndoieli asupra autenticității osemintelor, a salutat această inițiativă.
„Este o decizie foarte oportună”, a declarat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse, Vsevolod Ceaplin, citat de Interfax.
Rămășițele altor membri ai familiei Romanov, extrase dintr-o groapă comună din Ekaterinburg în 1991, au fost oficial identificate în 1998 de guvernul rus și înhumate cu mare pompă în fosta capitală imperială Sankt-Petersburg.

sursa: AGERPRES