Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia nu mai încălzește Europa.…

Rusia nu mai încălzește Europa. Kremlinul a declanșat un război energetic cu Europa, dar, deocamdată, a eșuat

Iluminarea de seară a instalațiilor de rafinărie din Brandenburg, 28 decembrie 2022 Foto: Christophe Gateau / alianță foto / Getty Images

De îndată ce a devenit clar că invazia asupra Ucrainei continuă, Rusia a încercat să-și transforme exporturile de energie în arme și să „înghețe” Europa. În acest context, multe țări europene și-au stabilit obiectivul de a obține independența față de resursele energetice rusești și au învățat să trăiască fără ele în ultimul an, descurcându-se mai bine decât se așteptau. Novaya gazeta. Europe a analizat modul în care țările europene au reușit să ocolească șantajul cu gazele naturale al Kremlinului.

În decembrie 2022 prețurile europene la gazele naturale, care au sărit în primăvară, au căzut la cea mai mică cotă din toată perioada războiului, iar în ianuarie au revenit definitiv la valorile de dinainte de război. În prezent, instalațiile de înmagazinare a gazelor din Europa sunt chiar mai pline decât de obicei.

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrel, a promis recent că toate țările UE, cu excepția Ungariei, vor abandona gazul, petrolul și cărbunele rusesc până la sfârșitul acestui an și a adăugat că sectorul energetic al Europei nu mai depinde de Rusia. Prezentăm patru factori care au făcut posibilă atingerea acestui obiectiv.

Trecerea la GNL

Înainte de război, Rusia era principalul furnizor de resurse energetice în Europa – petrol, gaze, cărbune și uraniu. Țările europene depindeau, în primul rând, de gazul rusesc, care a constituit aproximativ 45% din importurile europene în 2021.

Kremlinul a decis să folosească această carte în timpul războiului. În ultimul raport al Comisiei Europene se menționează că Rusia a exercitat în mod deliberat cea mai puternică presiune asupra pieței europene a gazelor: din iulie până în septembrie 2022, în apogeul sezonului de înmagazinare a stocurilor, Rusia a redus treptat volumul de gaze din Nord Stream, fapt ce a dus la o creștere fără precedent a prețurilor la gaze la sfârșitul verii. În acel moment, ponderea gazelor naturale importate din Rusia scăzuse la 17%.

În septembrie Rusia a întrerupt complet aprovizionarea cu gaze prin gazoductul Nord Stream, creând o amenințare de criză energetică la scară largă în UE. Situația, însă, a fost ameliorată prin măsuri extraordinare, introduse de țările europene cu o viteză pe măsură.

Primul și principalul pachet de măsuri anticriză, RePowerEU, a fost adoptat în luna mai. Acesta a inclus diversificarea resurselor energetice, o tranziție accelerată către surse „curate”, economii de energie – tot ce este necesar pentru a obține independența completă față de importurile rusești până în 2027.

În consecință, Norvegia a devenit principalul furnizor de gaze din Europa și se pregătește să sporească exporturile. De exemplu, aceasta a devenit deja principalul exportator de gaze naturale pentru Germania, care se descurcă fără gazul rusesc timp de cinci luni.

Stație de compresoare a noii conducte de gaz între sectorul norvegian al Mării Nordului și Polonia
Foto: jp Negru / LightRocket / Getty Images

Pentru a face acest lucru guvernul german a trebuit să prelungească pentru o vreme durata de funcționare a centralelor electrice pe cărbune și a reactoarelor nucleare, dar principalul lucru a fost să treacă la achiziționarea de gaz natural lichefiat (GNL). La fel ca și alte țări ale UE, Germania construiește activ în porturi terminale pentru descărcarea GNL care sosește din SUA, Qatar și Australia. În septembrie instalațiile germane de stocare a gazelor – cele mai mari din Europa – au fost umplute la o capacitate de peste 90% din volum, iar recent ministrul german de Finanțe a raportat că țara nu mai depinde de livrările de energie rusești.

Importul de gaz lichefiat de peste ocean a devenit principala salvare pentru Uniunea Europeană: în 2022 piața europeană a GNL aproape că s-a dublat, până în decembrie doborând recordul istoric. În Italia, unde achizițiile de gaze rusești au scăzut cu 87% și au revenit la valorile din 1990, GNL a devenit baza diversificării energetice. Comparativ cu noiembrie-decembrie 2021, importurile au crescut cu 99%, fapt ce i-a permis operatorului italian de transport al gazelor ”Snam” să umple cât mai mult instalațiile de înmagazinare a gazelor și să asigure țara pentru întreaga iarnă.

Regimul de austeritate economică

Un alt pachet de măsuri energetice aplicat din iulie, denumit Save Gas for a Safe Winter, are ca scop reducerea consumului de gaze în Europa cu 15% până la sfârșitul lunii martie 2023. Planul presupune înlocuirea gazului cu alte surse de energie, dar în principal cere economisirea acestuia peste tot: acasă, la birou, la întreprinderi, în instituțiile statului, în piscinele publice și palatele prezidențiale.

Europenii, de asemenea, au început cu adevărat să ardă mai puțin gaz: potrivit Eurostat, în perioada august-noiembrie a fost utilizat cu 20% mai puțin gaz decât media din ultimii cinci ani, iar în unele țări, precum Italia, consumul a fost în general redus cu 30% față de anul precedent. În 2023, consumul de gaze în Europa va rămâne, probabil, cu 16% sub media pe cinci ani, conform unor prognoze.

În plus, în septembrie Uniunea Europeană a intervenit de urgență în legătură cu creșterea prețurilor la energie, pentru a ușura povara financiară asupra consumatorilor și întreprinderilor comerciale. Țările europene au introdus programe pentru a ajuta populația, iar unele, de exemplu, Spania și Franța, au înghețat tarifele la energia electrică pentru o perioadă. În total, guvernele UE au cheltuit peste 700 de miliarde de dolari pentru a-și sprijini cetățenii. O parte din acești bani s-au folosit pentru a face mai accesibile sursele regenerabile de energie .

Foto: Sven Hoppe / picture alliance / Getty Images

Energia verde

GNL-ul salvator nu este altceva decât un combustibil fosil. Țări precum Germania, Franța, Austria, Olanda și Italia, de asemenea, au revenit cu o oarecare timiditate la cărbune.

Cu toate acestea, invazia asupra Ucrainei în general a redirecționat atenția liderilor europeni către resurse alternative. Uniunea Europeană cu mai mult entuziasm a început să investească în surse regenerabile de energie, iar în perioada mai-august tocmai 12% din energia sa electrică a fost generată de panourile solare, iar 13% – de instalațiile eoliene.

Văzând modul în care țările își extind infrastructura „verde” în fața crizei energetice, Agenția Internațională pentru Energie și-a ajustat prognoza pentru energia regenerabilă și se așteaptă ca în următorii cinci ani aceasta să se dezvolte la nivelul rezultatelor din ultimii 20 de ani.

Iarna neobișnuit de caldă

Al patrulea și ultimul pachet de măsuri aprobat de Uniunea Europeană în decembrie vizează, de asemenea, accelerarea introducerii energiei „curate”. Pachetul de măsuri trebuie să reunească țările UE pentru a achiziționa împreună gaze naturale și pentru a ajuta la ajustarea pieței. De exemplu, Elveția, care nu are propriile instalații de înmagazinare a gazelor, se bazează pe centralele sale hidroelectrice și pe ajutorul țărilor vecine: Germania, Italia și Franța (care a crescut recent producția de energie nucleară).

În același timp, Comisia Federală Elvețiană pentru Industria Energiei Electrice observă că unul dintre cele mai importante motive pentru care Europa reușește să aibă un sezon de încălzire sigur, este iarna neobișnuit de caldă. Europenii se confruntă cu una dintre cele mai calde ierni din istorie, și, datorită acestui fapt, locuințele pot fi încălzite mai puțin. Înmagazinarea gazelor pe fundalul vremii calde a decurs fără probleme și, deși în Europa se răcește din nou, gazul stocat va fi suficient, chiar dacă temperatura va cădea sub pragul normal pentru restul iernii.

În această iarnă Europa a răspuns adecvat Kremlinului, dar experții avertizează că iarna viitoare ar putea fi mult mai grea, în principal, pentru că Uniunea Europeană va trebui să facă față absenței totale a resurselor energetice rusești. Europa va reveni fie la achiziții ocazionale de gaze rusești, fie va trece complet la surse alternative de energie, punând capăt șantajului energetic al Rusiei.