Principală  —  Ştiri   —   Reacția Asociației Judecătorilor la declarațiile…

Reacția Asociației Judecătorilor la declarațiile lui Igor Grosu privind hotărârea Curții de Apel de anulare a dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale prin care au fost scoși din cursa electorală candidații partidului Șansă

Sursa foto: Partidul Politic Șansă/ Facebook

Curtea de Apel Chișinău a hotărât anularea dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova (CSE) prin care au fost scoși din cursa electorală candidații partidului Șansă. Totuși, potrivit deciziei motivate, actul administrativ normativ anulat „nu produce efecte juridice din momentul în care hotărârea instanței de judecată devine definitivă”. Igor Grosu, Președintele Parlamentului și-a exprimat preocuparea față de „decizii prin care grupările criminale organizate sunt favorizate, sunt un semnal foarte prost pentru societate.

Asociația Judecătorilor din R. Moldova într-un comunicat de presă și-a exprimat o „profundă preocupare și dezaprobare față de declarațiile recente ale liderului PAS, Igor Grosu. Comentariile sale, care pun sub semnul întrebării integritatea Curții de Apel și a întregului sistem judiciar, sunt considerate neadecvate și pot avea un impact negativ asupra principiilor de bază ale statului de drept și independenței judiciare”.

Asociația Judecătorilor din R. Moldova exprimă o profundă preocupare și dezaprobare față de declarațiile recente ale liderului PAS, Igor Grosu. Comentariile sale, care pun sub semnul întrebării integritatea Curții de Apel și a întregului sistem judiciar, sunt considerate neadecvate și pot avea un impact negativ asupra principiilor de bază ale statului de drept și independenței judiciare. Folosirea unui limbaj provocator și solicitarea unei „evaluări la sânge” a judecătorilor reprezintă, în opinia noastră, o abordare inadecvată și potențial dăunătoare. În acest sens, îndemnăm la o comunicare mai temperată și respectuoasă față de toate entitățile sistemului judiciar. Solicităm domnului Grosu să revizuiască declarațiile sale și să ofere scuze publice pentru acuzațiile aduse și limbajul utilizat, în vederea menținerii unui climat de respect și dialog constructiv.

De asemenea, vom informa ambasadele și organizațiile internaționale despre această situație, subliniind angajamentul nostru pentru apărarea independenței judiciare și a principiilor democratice. Subliniem, de asemenea, rolul esențial al presei în raportarea obiectivă și echilibrată a evenimentelor, care contribuie la susținerea statului de drept și a independenței justiției. Asociația Judecătorilor reafirmă angajamentul său de a apăra independența și integritatea judecătorilor și este pregătită să ia toate măsurile necesare pentru a proteja aceste valori fundamentale.

Igor Grosu, despre decizia Curții de Apel privind hotărârea Curții de Apel Chișinău de a anula dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova (CSE) prin care au fost scoși din cursa electorală candidații partidului Șansă. „Prin această decizie rămân încă o dată convins de cât de important este să continuăm evaluarea în sistem și cred că următoarea treaptă sunt Curțile de Apel, pentru că decizii prin care grupările criminale organizate sunt favorizate, sunt un semnal foarte prost pentru societate. Guvernul va contesta la Curtea Supremă de Justiție, urmează să vedem motivarea acestei decizii, iar cei care dau curs la astfel de solicitări ale grupărilor criminale organizate trebuie să fie cunoscuți”.

Potrivit deciziei motivate, actul administrativ normativ anulat „nu produce efecte juridice din momentul în care hotărârea instanței de judecată devine definitivă”.  Guvernul a anunțat că va ataca cu recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) decizia de marți, 12 decembrie, a Curții de Apel Chișinău de anulare a dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova (CSE) prin care a fost anulată înregistrarea la alegeri a candidaților partidului Șansă.

„Guvernul își menține poziția: atacăm constatarea Curții de Apel la Curtea Supremă de Justiție.  Vom apăra dreptul instituțiilor statului de a proteja securitatea națională de grupurile criminal-organizate“, a comentat pentru presă purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă.