Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Curtea de Apel a anulat…

Curtea de Apel a anulat dispoziția CSE cu privire la eliminarea din cursă a candidaților Șansă: Ce urmează? Profilul membrilor completului de judecată

Sursa foto: Partidul Politic Șansă/ Facebook

Curtea de Apel Chișinău a hotărât anularea dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova (CSE) prin care au fost scoși din cursa electorală candidații partidului Șansă. Totuși, potrivit deciziei motivate, actul administrativ normativ anulat „nu produce efecte juridice din momentul în care hotărârea instanței de judecată devine definitivă”.

Contactat de Ziarul de Gardă, Nicolae Panfil, director de programe în cadrul Promo-Lex, a explicat că, prin decizia sa, Curtea de Apel a constatat încălcarea comisă de CSE, dar „vom putea vorbi despre o oarecare finalitate” doar atunci când Curtea Supremă de Justiție va lua o decizie în legătură cu cererea de contestare a hotărârii Curții de Apel Chișinău, depusă de Guvern.

„La momentul de față, din actul administrativ normativ, așa cum a stabilit Curtea de Apel, nu putem să tragem o concluzie că ar trebui să se întâmple ceva imediat. […] Curtea de Apel a spus că a fost o încălcare, așa că urmează să vedem ce o să se întâmple și la Curtea Supremă de Justiție ”, a declarat Nicolae Panfil pentru ZdG.

Încălcarea stabilită de Curtea de Apel, potrivit deciziei, constă în faptul că Comisia pentru Situații Excepționale a substituit organele electorale, contrar competențelor atribuite prin lege.

„Colegiul remarcă că argumentele reprezentantului pârâtei CSE și ale terțului SIS cu privire necesitatea emiterii dispoziției contestate în circumstanțele pretinselor acțiuni de destabilizare, corupere sau implicarea factorilor externi, nu pot fi reținute, având în vedere că emiterea acesteia de către CSE a avut loc cu încălcarea competenței, or, instituțiile statului urmează să respecte procedurile legale corespunzătoare, potrivit legislației în vigoare”, se arată în decizia motivată.

Guvernul a anunțat că va ataca cu recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) decizia de marți, 12 decembrie, a Curții de Apel Chișinău de anulare a dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova (CSE) prin care a fost anulată înregistrarea la alegeri a candidaților partidului Șansă.

„Guvernul își menține poziția: atacăm constatarea Curții de Apel la Curtea Supremă de Justiție.  Vom apăra dreptul instituțiilor statului de a proteja securitatea națională de grupurile criminal-organizate“, a comentat pentru presă purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă. 

Tătădată, Dorin Recean a solicitat miniștrilor miercuri, 13 decembrie, „să rețină trei nume”, cele ale magistratelor care au făcut parte din completul de judecată care a anulat decizia CSE prin care „s-a intervenit și s-a curmat activitatea criminală și ingerința grupărilor criminale în procesul electoral local din R. Moldova”.

„Aceste grupări criminale au fost finanțate și au fost susținute pe față de Kremlin. Trebuie să înțelegem că se creează așa o situație, în care un grup criminal poate veni în R. Moldova, să facă orice își dorește, să corupă alegătorii, să corupă judecătorii, să-și bată joc de oameni, iar statul să nu aibă dreptul să intervină, să aplice instrumentele necesare pentru ca această activitate criminală să fie stopată. Noi credem altfel. Statul va interveni de fiecare dată atunci când securitatea națională va fi amenințată”, a afirmat Recean.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), potrivit unui comunicat al instituției, este îngrijorat de faptul că premierul Dorin Recean, la începutul ședinței Guvernului, a dat citire numelor judecătorilor care făceau parte din completul de judecători care au pronunțat Hotărârea Curții de Apel Chișinău, declarând că aceste persoane ar fi pus în primejdie securitatea și siguranța țării, dar și că au ignorat probele prezentate de o parte în proces.

„Consiliul Superior al Magistraturii subliniază că independența sistemului judiciar constituie fundamentul statului de drept și este esențială pentru funcționarea democrației și respectarea drepturilor omului. Puterea judecătorească se exercită numai prin instanţa judecătorească în persoana judecătorului, unicul purtător al acestei puteri. Judecătorul este persoana învestită constituţional cu atribuţii de înfăptuire a justiţiei, pe care le execută în baza legii. Judecătorii instanţelor judecătoreşti sunt independenţi, imparţiali şi inamovibili şi se supun numai legii”, se arată în comunicatul CSM.

Anterior și Asociația Judecătorilor din Republica Moldova (AJM) a publicat o declarație prin care a catalogat declarațiile prim-ministrului drept „o încălcare gravă a principiului separării puterilor în stat și a independenței judiciare”.

Cine sunt judecătoarele care au decis anularea dispoziției CSE

Decizia Curții de Apel a fost luată de același complet de judecată care, prima dată, a respins ca inadmisibilă cererea partidului Șansă: Voronica Negru, Ecaterina Palanciuc și Ina Dutca.

Veronica Negru, sursa foto: magistrat.md

Veronica Negru, președinta completului de judecată, și-a început cariera în 2002, când a fost numită, pe un termen de 5 ani, în funcția de judecător la Judecătoria Rîșcani, mun. Chișinău. Când i s-a încheiat mandatul, aceasta a fost numită în funcția de judecător pînă la atingerea plafonului de vârstă. Prin Decretul Președintelui RM din 4 februarie 2015, Veronica Negru a obținut funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău.

Ina Dutca a fost numită în anul 2006 în funcția de judecător la Judecătoria Ciocana, mun. Chișinău, pe un termen de cinci ani. Prin Decretul Președintelui RM din 26 ianuarie 2011 a obținut funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vîrstă. Conform Hotărârii Plenului CSM septembrie 2016, Ina Dutca a fost transferată în funcția de judecător la instanța nou-creată Judecătoria Chișinău, începând cu 1 ianuarie 2017. Din 2019, aceasta deține funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău.

Ecaterina Palanciuc, sursa foto: magistrat.md

Ecaterina Palanciuc a fost numită în funcția de judecător în anul 2010, pînă la atingerea plafonului de vîrstă. Peste un an, aceasta a fost numităt, pe un termen de patru ani, în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Centru, municipiul Chișinău.

În februarie 2015 ea a fost desemnată pentru exercitarea interimatului funcţiei de preşedinte al Judecătoriei Centru, mun. Chişinău, începînd cu data de 27 ianuarie 2015, pînă la suplinirea funcţiei vacante. În octombrie al aceluiași an, Consiliul Superior al Magistraturii a propus Preşedintelui R. Moldova numirea Ecaterinei Palanciuc, în funcţia de vicepreşedinte la Judecătoria Centru, mun. Chişinău, pe un termen de 4 ani. În noiembrie 2015, numită, pe un termen de patru ani, în funcţia de vicepreședinte al Judecătoriei Centru, municipiul Chișinău. Datele pentru ceilalți ani lipsesc din baza de date a judecătorilor R. Moldova.

Magistratele Palanciuc și Negru sunt membre ale Asociației Judecătorilor din Republica Moldova. Acestea au făcut parte din completul de judecată care a examinat la Curtea de Apel Chișinău dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău, prin a cărui decizie aerogara a revenit în gestiunea statului, acum aproape un an.

În aceeași componență, cele trei judecătoarea au admis, în luna iulie 2023, acțiunea înaintată de socialistul Corneliu Furculiță împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI) privind contestarea actului administrativ individual defavorabil și au decis anularea actului ANI prin care deputatul a fost constatat cu avere nejustificată de peste opt milioane de lei pentru anii 2017-2018