Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Războiul Rusiei împotriva Ucrainei: consecințe…

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei: consecințe pe teritoriul NATO

Locul căderii rachetei Foto: Twitter

În timp ce Ucraina era masiv atacată, pe linie aeriană, de Rusia, o rachetă a căzut pe teritoriul polonez, ucigând două persoane. Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că racheta a fost „probabil un incident nefericit. Este foarte probabil ca racheta, care a fost de fabricație rusă, să fi fost folosită de apărarea aeriană ucraineană”. 

Polonia nu va invoca articolul 4 din Tratatul Alianței Nord-Atlantice, iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că incidentul este o consecință a războiului de care e responsabil Putin. 

Polonia: victime colaterale

Racheta a aterizat la Przewodow, Polonia, exact în momentul în care Ucraina era supusă celui mai masiv atac din partea Rusiei din această toamnă (Rusia a lansat 100 de rachete împotriva Ucrainei). Totuși, primele noutăți despre incident nu conțineau nici cele mai mici suspiciuni despre o posibilă legătură cu atacul asupra Ucrainei: la 17:53, ora Poloniei, Radio Lublin a înștiințat că, la 15:40, în satul Przewodow, un tractor cu marfă a explodat brusc pe cântarul unei ferme de cereale, ceea ce a dus la moartea a două persoane.

Însă, deja la 18:54, Radio Zet a anunțat că două rachete ar fi căzut lângă granița cu Ucraina: acestea ar fi lovit uscătoarele de cereale, două persoane au murit, iar la fața locului s-au deplasat polițiști, procurori și militari.

Ulterior, pe site-ul regional de știri lublin112.pl, a apărut informația precum că o rachetă, și nu două, a explodat chiar lângă remorca tractorului, lăsând o pâlnie mare la locul exploziei. Cei doi morți erau angajați la ferma de cereale. La câteva zeci de metri de grânar, se află zone rezidențiale. Przewodow este situat la 7 kilometri de graniță cu Ucraina. Cea mai apropiată așezare ucraineană este Belz. Localnicii, potrivit jurnaliștilor din Lublin, presupun că racheta, inițial, zbura în direcția orașului ucrainean. Locuitorii din Przewodow au relatat, pentru jurnaliști, că, la început, ar fi auzit un fluier puternic, apoi a urmat explozia. Pe epava rachetelor, însă, nu erau semne de identificare.

Convocarea Comisiei de Securitate Națională a Poloniei

Premierul polonez Mateusz Morawiecki, după consultări cu președintele Andrzej Duda, a convocat Comisia pentru Securitate Națională și Apărare a Consiliului de Miniștri, iar purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Müller, le-a cerut jurnaliștilor să nu publice informații neverificate, promițând că va face un comentariu oficial după încheierea ședinței. La ora 21:00, ora Poloniei, a început ședința de urgență a guvernului. Totuși, oficialii nu au folosit cuvintele „explozie” sau „rachetă”: aceștia au anunțat doar că tema ședinței ar fi criza.

Când a început ședința, Przewodow și zona din jurul localității au fost practic rupte de Polonia. Patrulele de poliție au blocat nu doar căile de acces, ci și potecile de câmp și forestiere. Poliția a permis trecerea doar mașinilor locuitorilor din Przewodow și serviciilor de urgență, precum și mașinii guvernatorului de la Lublin, care a sosit la locul tragediei.

Precauția autorităților poloneze

Toată seara, cât timp s-a desfășurat ședința, presa poloneză nu a dat nicio versiune despre incident, la solicitarea lui Piotr Müller de a nu difuza informații neconfirmate. Au fost transmise doar spusele purtătorului de cuvânt al Pentagonului, Patrick S. Ryder, potrivit căruia, deocamdată, nu este confirmat faptul exploziei rachetelor rusești pe teritoriul Voievodatului Lublin.

După ședință, însă, tot nu s-a spus nimic concret. Purtătorul de cuvânt al guvernului Poloniei, Piotr Müller, și șeful Biroului de Securitate Națională, Jacek Siewiera, au abordat reporterii la 22:45, dar apartenența rachetelor nu a fost, deocamdată, confirmată, promițând că vor informa jurnaliştii pe măsură ce vor obține noi informații.

Totuși, s-au spus anumite lucruri foarte importante: Polonia, potrivit lui Müller, își mărește gradul de pregătire a unităților militare. Siewiera, la rândul său, a adăugat că Polonia începe consultări cu aliații NATO în conformitate cu articolul 4 al Tratatului Atlanticului de Nord.

Acest articol prevede că „părțile se vor consulta împreună ori de câte ori, în opinia oricăreia dintre ele, integritatea teritorială, independența politică sau securitatea uneia dintre părți este amenințată”. 

„Nimic nu s-ar fi întâmplat dacă Rusia nu ar fi invadat Ucraina”

Potrivit președintelui american, Joe Biden, „explozia din Polonia ar fi fost provocată de o rachetă de apărare aeriană ucraineană”, anunță Reuters. În legătură cu această informație, premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a declarat că

„nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat dacă Rusia nu ar fi invadat Ucraina. Aceasta este realitatea crudă și necruțătoare a războiului declanșat de Putin. Pe măsură ce continuă, reprezintă o amenințare la adresa securității noastre și a aliaților noștri”.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că racheta care a căzut marți și a ucis două persoane a fost „probabil un incident nefericit”, scrie The Guardian. „Nu există niciun indiciu că acesta a fost un atac intenționat asupra Poloniei. Nu avem nicio dovadă, în acest moment, că a fost o rachetă lansată de partea rusă. Există multe indicii că a fost o rachetă de apărare aeriană, care, din păcate, a căzut pe teritoriul polonez”, a afirmat Duda. 

La rândul lui, premierul polonez a declarat că țara sa nu va invoca articolul 4 din Tratatul Alianței Nord-Atlantice.

Stoltenberg: „Nu e vina Ucrainei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, miercuri, 16 noiembrie, după reuniunea de urgență a Alianței, că investigația este în curs, dar că nu există niciun semn că a fost un act deliberat, subliniind că incidentul este o consecință a războiului de care e responsabil Putin. 

Incidentul de aseară demonstrează că războiul din Ucraina, care e responsabilitatea lui Putin, continuă să creeze situații periculoase. Să ne amintim că se întâmpla în timp ce Rusia lansa un atac cu rachete asupra orașelor ucrainene, atacând infrastructura critică și lovind ținte civile.

Vedem că pot exista consecințe și pe teritorii ale membrilor NATO, consecințe ale războiului pe care Rusia îl poartă contra Ucrainei. De la începutul războiului ilegal al Rusiei în Ucraina, NATO și-a sporit vigilența pe flancul nostru estic și monitorizăm continuu situația…

Vreau să fiu clar: aceasta nu este vina Ucrainei, Rusia poartă toată responsabilitatea în timp ce duce acest război împotriva Ucrainei”, a afirmat Stoltenberg.

Investigația asupra acestui incident este în curs de derulare.