Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Zelenski, despre declarațiile Moscovei privind…

Zelenski, despre declarațiile Moscovei privind presupusa provocare pregătită de Ucraina în regiunea transnistreană: „Noi respectăm integritatea teritorială a Moldovei”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a comentat declarațiile Federației Ruse despre o presupusă provocare pregătită de armata Ucrainei în regiunea transnistreană a R. Moldova. Zelenski a menționat că țara sa respectă integritatea teritorială a R. Moldova și consideră regiunea transnistreană parte a țării noastre, iar declarațiile rușilor sunt „provocări”. Declarația a fost făcută, vineri, 24 februarie, în cadrul unei conferințe de presă.

„Ei (rușii – n. red.) înțeleg clar că noi respectăm integritatea teritorială a Moldovei și credem că teritoriul Transnistriei este teritoriul statului independent Moldova, iar ei provoacă în mod constant. Încă de la începutul războiului, au fost trase focuri de armă în direcția noastră de pe teritoriul Transnistriei. Au vrut să intrăm (în regiunea transnistreană – n. red.). Și am spus Moldovei să se gândească la asta și să se gândească cum să rezolve această problemă”, a declarat Zelenski, citat de Ukrainskaia Pravda.

Rusia acuză Ucraina că ar pregăti o provocare armată în regiunea transnistreană

Pe 23 februarie, Ministerul rus al Apărării a afirmat că Ucraina ar pregăti o provocare armată în regiunea transnistreană a R. Moldova. În replică, autoritățile de la Chișinău au transmis că nu confirmă această informație și au făcut un apel la calm.

Ulterior, secretarul de stat al Ministerului Apărării de la Chișinău, Valeriu Mija, a spus că declarația Ministerului rus al Apărării despre eventualele provocări ale Ucrainei în regiunea transnistreană reprezintă mai degrabă un „element de operațiune psihologică decât intenții reale”.

Copreședintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Tiraspolului, Oleg Beleakov, a declarat că regiunea transnistreană este pregătită să reacționeze la „orice provocări”, iar „dacă cineva mizează să creeze panică, atunci nu există niciuna în rândul locuitorilor”.

Tot pe 23 februarie, Ministerul rus al Apărării a publicat o nouă declarație prin care susține că Ucraina ar crește prezența militară în apropierea graniței cu R. Moldova, pentru o posibilă intervenție în regiunea transnistreană.

În acest sens, consilierul șefului Biroului președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, a declarat că „decizia de a rezolva problema transnistreană aparține doar părții moldovenești”, iar Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) a menționat că „narațiunea falsă difuzată de către Ministerul rus al Apărării nu indică asupra faptului că Putin intenționează să atace Moldova, însă indică o posibilă escaladare a eforturilor sale continue de subminare a R. Moldova”.

Pe 24 februarie, Ministerul Apărării al R. Moldova a declarat că „în prezent, nu există amenințări directe la adresa securității militare a statului”. Reprezentanții instituției susțin că monitorizează toate „evenimentele, acțiunile și schimbările care au loc în regiune și pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol”.

Ulterior, Ministerul rus de Externe a venit cu un „avertisment” adresat Statelor Unite, statele membre NATO și autorităților ucrainene, menționând că „forțele armate ale Federației Ruse vor răspunde la provocarea regimului de la Kiev” și își vor „proteja compatrioții, contingentul rus de menținere a păcii și depozitele militare din satul Cobasna” din regiunea transnistreană.

Potrivit reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), declarația Moscovei este „provocatoare”. MAEIE a reiterat necesitatea retragerii necondiționate și transparente a forțelor militare ruse și a stocurilor de muniții din Cobasna de pe teritoriul R. Moldova.

Ministerul Afacerilor Externe al României condamnă „alegațiile, lipsite de fundament” ale Ministerului rus Externe din 24 februarie 2023 privind regiunea transnistreană a R. Moldova, precum și „retorica amenințătoare și provocatoare utilizată” de Moscova. MAE al României a făcut apel la „responsabilitate” și la abținerea de la orice „declarații și acte care pot afecta stabilitatea regiunii și a R. Moldova”.