Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Declarația Rusiei despre eventualele provocări…

Declarația Rusiei despre eventualele provocări ale Ucrainei în regiunea transnistreană este o „operațiune psihologică”, susține secretarul de stat al Ministerului Apărării

Sursa foto: Facebook/varlamov

Declarația Ministerului rus al Apărării despre eventualele provocări ale Ucrainei în regiunea transnistreană reprezintă mai degrabă un „element de operațiune psihologică decât intenții reale”, susține secretarul de stat al Ministerului Apărării de la Chișinău, Valeriu Mija.

Totodată, Valeriu Mija declară că instituțiile R. Moldova din sectorul de securitate și apărare nu trebuie să ignore declarațiile Moscovei și „trebuie să monitorizeze acest subiect”. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova.

„Populația trebuie să conștientizeze că în Ucraina se desfășoară timp de un an un război clasic militar. Un element al acestui război sunt operațiunile psihologice. Instituțiile statului din R. Moldova, din sectorul de securitate și apărare, trebuie să fie vigilente și să monitorizeze acest subiect (…) Este o operațiune psihologică, o operațiune de avertizare, care merge ca urmare a unor declarații făcute de mai multe autorități din Ucraina, a unor conducători de la Tiraspol și, evident, a unor declarații din R. Moldova.

Din punct de vedere sistemic noi monitorizăm să vedem efectul și cât este de adevărată intenția și capabilitățile. Evident, că nu trebuie să le ignorăm, dar noi nu trebuie să fim naivi, să le privim ca niște elemente romantice. De aceea, noi suntem vigilenți și în stare de anumite acțiuni în caz că se va întâmpla ceva, dar la moment reprezentații Ministerului Apărării consideră că este mai mult un element de operațiune psihologică decât intenții reale, a declarat Valeriu Mija, secretar de stat al Ministerului Apărării.

Ministerul rus al Apărării a anunțat joi dimineață, 23 februarie 2023, că are informații conform cărora ucrainenii ar pregăti o provocare în Transnistria şi ar pune la cale o operațiune sub steag fals, în care ar invada regiunea separatistă purtând uniforme ale armatei ruse. În replică, autoritățile de la Chișinău au transmis că nu confirmă această informație şi au făcut un apel la calm.