Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia acuză din nou Ucraina…

Rusia acuză din nou Ucraina de „pregătirea unor provocări” împotriva regiunii transnistrene. ISW susține că declarațiile Rusiei „nu indică asupra faptului că Putin intenționează să atace Moldova”. Reacția Kievului

Ministerul rus al Apărării a publicat o nouă declarație prin care susține că Ucraina ar crește prezența militară în apropierea graniței cu R. Moldova, pentru o posibilă intervenție în regiunea transnistreană. În acest sens, consilierul șefului Biroului președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, a declarat că „decizia de a rezolva problema transnistreană aparține doar părții moldovenești”, iar Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) a menționat că „narațiunea falsă difuzată de către Ministerul rus al Apărării nu indică asupra faptului că Putin intenționează să atace Moldova, însă indică o posibilă escaladare a eforturilor sale continue de subminare a R. Moldova”.

În seara zilei de 23 februarie 2023, Ministerul rus al Apărării a publicat o nouă declarație pe canalul său de Telegram, prin care susține că în apropierea graniței dintre Ucraina și regiunea transnistreană se înregistrează o „acumulare semnificativă de personal și echipament militar al unităților ucrainene”. Ministerul rus al Apărării susține că forțele armate ruse „vor răspunde în mod adecvat la provocarea planificată de partea ucraineană”.

„Ministerul Apărării al Federației Ruse înregistrează în prezent acumulări semnificative de personal și echipament militar al unităților ucrainene în apropierea frontierei ucraineano-transnistrene. (…) Punerea în aplicare a provocării planificate de către autoritățile ucrainene reprezintă o amenințare directă la adresa contingentului rus de menținere a păcii desfășurat legal în Transnistria. Forțele armate ale Federației Ruse vor răspunde în mod adecvat la provocarea planificată de partea ucraineană”, se arată în mesajul Ministerului rus al Apărării.

Mesajul Ministerului rus al Apărării a fost distribuit și de Ambasada Rusiei din România.

Consilierul șefului Biroului președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a declarat pentru Radio Moldova că Ucraina nu ar acționa în acest mod fără consultări directe cu R. Moldova, România și țările UE. Podoliak spune că Ucraina susține guvernarea de la Chișinău și a accentuat că „decizia de a rezolva problema transnistreană aparține doar părții moldovenești”.

„Decizia de a rezolva problema transnistreană aparține doar părții moldovenești. De jure, partea moldovenească, dacă are nevoie de susținerea Ucrainei, trebui să se adreseze președintelui Zelenski și acesta, la rândul său, să ia deciziile respective. Repet încă o dată, Ucraina nu va veni cu inițiative fără consultări cu Moldova, România și țările Uniunii Europene. Ceea ce ține de acțiuni provocatoare, unica țară care poate face acest lucru în Moldova și care cu siguranță va întreprinde ceva în regiunea transnistreană este Federația Rusă”, a menționat Mihailo Podoleak, într-un răspuns pentru Radio Moldova.

Pe 23 februarie, Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) anunța că Moscova ar putea „crea condiții” pentru o operațiune sub un drapel străin în R. Moldova și în regiunea Cernigov, la granița dintre Belarus și Ucraina.

„Kremlinul pare, de asemenea, să stabilească condițiile de informare pentru a organiza o operațiune cu steag fals în Transnistria ocupată, în Republica Moldova. Ministerul rus al Apărării a afirmat la 23 februarie că forțele ucrainene plănuiesc să desfășoare o provocare armată împotriva Transnistriei în viitorul apropiat. (…) Probabil, Ministerul Apărării promovează acest mesaj fals pentru a denatura avertismentul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski adresat președintelui moldovean Maia Sandu că Kremlinul pregătește provocări în Moldova și oferta sa de a ajuta Moldova dacă forțele ruse din Transnistria amenință integritatea teritorială a Ucrainei. Narațiunea falsă difuzată de către Ministerul rus al Apărării nu indică asupra faptului că Putin intenționează să atace Moldova, o acțiune pentru care nu are capacități militare, însă indică o posibilă escaladare a eforturilor sale continue de subminare a R. Moldova”, susțin experții Institutului American pentru Studiul Războiului.

Kremlinul ar putea plănui atacuri cu un steag fals și la granița belarus-ucraineană, pentru a forța Belarusul să intre în război după ce președintele Alexandr Lukașenko a declarat că Minskul va intra în război doar dacă va fi atacat de Ucraina, adaugă Institutul American pentru Studiul Războiului.


Pe 23 februarie, de dimineață, Ministerul rus al Apărării a publicat primul comunicat pe Telegram, în care a afirmat că Ucraina ar pregăti o provocare armată în regiunea transnistreană a R. Moldova. În replică, autoritățile de la Chișinău au transmis că nu confirmă această informație şi au făcut un apel la calm.

Ulterior, secretarul de stat al Ministerului Apărării de la Chișinău, Valeriu Mija, a spus că declarația Ministerului rus al Apărării despre eventualele provocări ale Ucrainei în regiunea transnistreană reprezintă mai degrabă un „element de operațiune psihologică decât intenții reale”.

Copreședintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Tiraspolului, Oleg Beleakov, a declarat că regiunea transnistreană este pregătită să reacționeze la „orice provocări”, iar „dacă cineva mizează să creeze panică, atunci nu există niciuna în rândul locuitorilor”. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru RIA Novosti, agenție de presă afiliată Kremlinului.