Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   MAEIE consideră „provocatoare” declarația Ministerului…

MAEIE consideră „provocatoare” declarația Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse privind presupusele provocări ucrainene asupra regiunii transnistrene

Sursa: ZdG

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) au reacționat la „avertismentul” Moscovei pentru Occident în legătură cu regiunea transnistreană. Astfel, aceștia anunță că consideră drept provocatoare declarația de astăzi, 24 februarie, a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse și reiterează necesitatea retragerii necondiționate și transparente a forțelor militare ruse și a stocurilor de muniții din Cobasna de pe teritoriul R. Moldova.

„Mesajele lansate în ultimele zile în spațiul public de către autoritățile Federației Ruse privind presupusele provocări din partea forțelor armate ucrainene pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat a R. Moldova cu Ucraina nu corespund adevărului. 

Autoritățile Republicii Moldova au dezmințit aceste declarații drept nefondate, făcute cu scopul de manipulare a opiniei publice. Situația de securitate în regiune este stabilă.    

Reiterăm poziția autorităților moldovenești privind reglementarea exclusiv pașnică a conflictului transnistrean în baza suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova în hotarele recunoscute internațional”, a transmis MAEIE.

Forțele armate ale Federației Ruse vor asigura protecția compatrioților noștri, a contingentului rus de menținere a păcii și a depozitelor militare din satul Cobasna din Transnistria”

Ministerul rus de Externe a venit vineri cu un „avertisment” adresat Statelor Unite, statele membre NATO și autorităților ucrainene „să nu facă un pas riscant”, în contextul anunțului Ministerului rus al Apărării privind creșterea prezenței militare ucrainene, în apropierea graniței cu R. Moldova, pentru o eventuală „intervenție în regiunea transnistreană”.

Moscova susține că „forțele armate ale Federației Ruse vor răspunde la provocarea regimului de la Kiev” și își vor „proteja compatrioții, contingentul rus de menținere a păcii și depozitele militare din satul Cobasna” din regiunea transnistreană.

Pe 23 februarie, de dimineață, Ministerul rus al Apărării a publicat primul comunicat pe Telegram, în care a afirmat că Ucraina ar pregăti o provocare armată în regiunea transnistreană a R. Moldova. În replică, autoritățile de la Chișinău au transmis că nu confirmă această informație şi au făcut un apel la calm.

Ulterior, secretarul de stat al Ministerului Apărării de la Chișinău, Valeriu Mija, a spus că declarația Ministerului rus al Apărării despre eventualele provocări ale Ucrainei în regiunea transnistreană reprezintă mai degrabă un „element de operațiune psihologică decât intenții reale”.

Copreședintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Tiraspolului, Oleg Beleakov, a declarat că regiunea transnistreană este pregătită să reacționeze la „orice provocări”, iar „dacă cineva mizează să creeze panică, atunci nu există niciuna în rândul locuitorilor”. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru RIA Novosti, agenție de presă afiliată Kremlinului.

Tot pe 23 februarie, după ora 22:00, Ministerul rus al Apărării a publicat o nouă declarație prin care susține că Ucraina ar crește prezența militară în apropierea graniței cu R. Moldova, pentru o posibilă intervenție în regiunea transnistreană.

În acest sens, consilierul șefului Biroului președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, a declarat că „decizia de a rezolva problema transnistreană aparține doar părții moldovenești”, iar Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) a menționat că „narațiunea falsă difuzată de către Ministerul rus al Apărării nu indică asupra faptului că Putin intenționează să atace Moldova, însă indică o posibilă escaladare a eforturilor sale continue de subminare a R. Moldova”.

Pe 24 februarie, Ministerul Apărării al R. Moldova a declarat că „în prezent, nu există amenințări directe la adresa securității militare a statului”. Reprezentanții instituției susțin că monitorizează toate „evenimentele, acțiunile și schimbările care au loc în regiune și pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol”.