Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Ședința Guvernului: 31 de…

VIDEO Ședința Guvernului: 31 de milioane de euro de la Comisia Europeană; un nou membru CSP; trei proiecte sociale aprobate

Captură foto: privesc.eu

Cabinetul de miniștri s-a întrunit miercuri, 28 februarie, în ședință. În cadrul reuniunii Executivului au fost examinate 21 de subiecte. Guvernul a aprobat noi prețuri pentru serviciile medico-sanitare prestate contra plată de către instituțiile medico-sanitare publice, precum și pentru serviciile acoperite din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală prestate de instituțiile medico-sanitare publice și cele private.

Totodată, miniștrii au votat o serie de proiecte ce vizează persoanele cazate în instituțiile sociale și regulamentul cu privire la modul de stabilire și plată a alocațiilor lunare de stat unor categorii de populație. De asemenea, a fost aprobată semnarea Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul Bulgariei privind constituirea în orașul Taraclia a sucursalei Universității „Angel Kanchev” din orașul Ruse, Bulgaria.

UPDATE 10:30 Ședința Executivului a luat sfârșit.

UPDATE 10:15 Trei proiecte sociale au fost aprobate.

  1. Începând cu 1 ianuarie 2024, ajutoarele materiale acordate veteranilor de război, participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, precum și victimele represiunilor, sunt acitate de către Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), fiind total finanțate de la bugetul de stat. Banii sunt prevăzuți în bugetul de stat pentru 2024.
  2. Guvernul a aprobat indexarea normelor de cheltuieli în bani pentru întreținerea persoanelor cazare în instituțiile sociale, în funcție de indicele prețurilor de consum pentru anul precedent, care constituie 13,4%.
  3. Al treilea proiect prevede asigurarea flexibilității concediului paternal, indemnizații pentru părinții aflați în concediu de îngrijire a copilului, instituirea concediilor sociale pentru părinții care sunt în proces de adopție, oferirea indemnizației paternale liber-profesioniștilor.

UPDATE 10:10 S-a aprobat Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană privind Programul „UE4Moldova: Integrare și Stabilitate” și urmează să fie prezentat Parlamentului spre informare.

Astăzi parcurgem ultima etapă pentru asigurarea intrării în vigoare a documentului. Prin implementarea acordului de 31 de milioane de euro, Comisia Europeană ne va susține în realizarea reformelor prioritare și în dezvoltarea economică”, a declarat Artur Mija.

UPDATE 10:07 Guvernul Recean a susținut a susținut semnarea Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul Bulgariei privind constituirea în orașul Taraclia a sucursalei Universității „Angel Kanchev” din orașul Ruse, Bulgaria.

Semnarea acordului va avea loc în luna martie 2024, potrivit ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun.

UPDATE 10:05 Miniștrii au votat numirea lui Mihail Sorbala în funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) din rândul reprezentanților societății civile înaintat de Executiv.

UPDATE 10:00 Premierul Dorin Recean a comentat anunțul făcut de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în cadrul unei emisiuni televizate, la mijlocul lunii februarie curent, precum că pensiile vor fi indexate cu 4,2%, deși, conform datelor din Legea Bugetului, în 2024, rata de indexare urma să fie de 6%.

(…) Deja se ajunge la speculații în ceea ce privește creșterea pensiilor. Vreau să asigur toată lumea că tot bufetul pentru pensionari, planificat pentru anul 2024, va ajunge la pensionari. Acum Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Finanțelor, vă rog ca pensionarii cu pensiile mai mici să beneficieze în primul rând de aceste creșteri”, a punctat premierul în debutul ședinței.