Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Previziunile Maiei Sandu: Ce…

VIDEO Previziunile Maiei Sandu: Ce decizie va lua Consiliul European cu privirea la începerea negocierilor de aderare

Sursă foto: presedinte.md

În ajunul reuniunii Consiliului European din această săptămână, unde se va lua decizia finală privind începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la comunitatea europeană, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat: „Oricum, calea noastră este sigură și o să ajungem să fim stat membru al Uniunii Europene”.

Este o decizie a întregului Consiliu, noi ne-am făcut temele pentru acasă și știm că, mai devreme sau mai târziu, va exista o decizie. Ar fi bine să fie mai devreme, dar nu face mare diferență dacă este în decembrie sau dacă este în ianuarie sau în februarie. Oricum, calea noastră este sigură și o să ajungem să fim stat membru al Uniunii Europene.

Trebuie să ne facem temele, să ne rezolvăm problemele, trebuie să continuăm reforma justiției și să consolidăm capacitatea instituțiilor statului. Deci, tot ce așteaptă cetățenii de la noi este exact și agenda europeană pe care o avem”, a menționat șefa statului.

Pe 8 noiembrie 2023, CE a recomandat Consiliului European deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE. Totodată, CE a recomandat acordarea statutului de țară candidat pentru aderarea la UE pentru Georgia.

Comisia Europeană a întocmit un raport în legătură cu progresele înregistrate de R. Moldova pe calea europeană. Instituția subliniază că țara noastră a înregistrat progrese bune în ceea ce privește reforma justiției, însă aceasta trebuie finalizată, nefiind înregistrate progrese semnificative în ceea ce privește urmărirea penală a cazurilor de corupție la nivel înalt.

Decizia finală privind începerea negocierilor cu R. Moldova va fi luată de către statele membre ale UE la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie.