Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Anunțul Comisiei UE privind…

LIVE Anunțul Comisiei UE privind începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE

Sursa: Comisia Europeană

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și comisarul european pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Olivér Várhelyi, susțin o conferință de presă privind Raportul de extindere al Uniunii Europene și recomandarea de a începe negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE.

„Colegiul a adoptat astăzi pachetul Raportului privind extinderea (…). Acum 10 ani au început protestele de pe Maidan, unde oamenii au fost împușcați pentru că s-au înfășurat în drapele UE. După 10 ani, astăzi este o zi istorică, Comisia recomandă Consiliului să deschidă negocierile cu Ucraina și R. Moldova”, a declarat Ursula von der Leyen.

Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, efectuează miercuri, 8 noiembrie, o vizită de lucru la Bruxelles.

Conform oficialului de la Chișinău, în premieră, raportul CE va include o analiză a evoluțiilor din R. Moldova.

„(…) Mizăm că vom obține recomandarea de începere a negocierilor de aderare. În cadrul vizitei, voi avea întrevederi bilaterale cu oficiali europeni cu care voi discuta avansarea procesului de aderare al țării noastre la Uniunea Europeană și despre progresele substanțiale pe care a reușit să le înregistreze țara noastră în ultimul un an și jumătate”, a declarat Nicu Popescu.

Europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova, consideră că începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE trebuie să fie o „decizie firească acum, la final de an”. În același timp, potrivit europarlamentarului, o eventuală decizie pozitivă a Consiliului European în luna decembrie trebuie urmată cât mai curând de prima conferință interguvernamentală de negociere UE – Moldova.

„(…) În cazul unui aviz pozitiv al Comisiei, Consiliul European va trebui să ia o decizie finală în acest sens al reuniunea din 14 – 15 decembrie. Noi, Parlamentul European, suntem uniți în a susține începerea negocierilor de aderare. Este, în primul rând, în interesul de securitate al Europei să accelerăm integrarea europeană a Moldovei. În plus, este un moment foarte bun în relația UE – R. Moldova pe care nu trebuie să-l ratăm.

Conducerea proeuropeană a R. Moldova a reușit, în ultimii doi ani, mai multe progrese în domeniul reformelor decât au reușit toate guvernele precedente la un loc. În același timp, Uniunea Europeană și statele membre sunt mai hotărâte mai mult ca oricând să sprijine R. Moldova: am mobilizat, în ultimii doi ani, peste 1,2 miliarde de euro sub formă de asistență financiară europeană pentru Moldova. Totodată, am oferit R. Moldova acces la mai multe programe și agenții europene care aduc țării beneficii concrete și imediate (…). O conferință interguvernamentală la începutul anului va putea lua primele decizii importante, astfel încât negocierile să progreseze la nivel tehnic în a doua parte a anului”, afirmă europarlamentarul Siegfried Mureşan.

Săptămâna trecută, publicația Politico scria pe surse că CE va recomanda deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE, cu solicitarea ca aceste țări să facă „progrese tehnice”. Astfel, R. Moldova va trebui să realizeze o serie de reforme care va duce la „crearea unui sistem judiciar solid și independent și la protejarea drepturilor minorităților”.

„Acestea nu vor fi avertismente minore”, a spus un oficial francez pentru sursa citată, adăugând zâmbind: „Nu ar fi prima dată când Bruxelles-ul deghizează implicații politice majore în detalii tehnice”.

În ultimul an, Moldova a început să facă progrese rapide în procesul de aderare la UE. Politicienii au anunțat chiar și data preconizată pentru finalizarea integrării – 2030. Între timp, țara a primit nouă condiționalități privind reformele care trebuie realizate până în 2023.

R. Moldova a obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană în iunie 2022. Pentru a deveni membră a UE, R. Moldova trebuie să îndeplinească condițiile de aderare. Comisia Europeană susține că procesul de aderare rămâne bazat pe criterii și condiții stabilite anterior și în baza cărora statele au aderat la UE. Asta permite ca orice țară aflată în proces să progreseze pe baza meritelor proprii, dar și stabilește că drumul către UE poate fi inversat, dacă condițiile de bază nu mai sunt îndeplinite.