Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ PAS: Demisia Guvernului Chicu…

VIDEO PAS: Demisia Guvernului Chicu este rezultatul presiunii cetățenilor care, în mod tranşant, la alegerile prezidenţiale, au cerut schimbarea clasei politice

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate(PAS) au venit cu o reacție după ce astăzi, 23 decembrie, Guvernul Chicu a anunțat demisia. Președintele interimar PAS, Igor Grosu, a declarat că demisia Guvernului Chicu este rezultatul presiunii cetățenilor, care în mod tranşant, la alegerile prezidenţiale au cerut schimbarea clasei politice.

Totodată, reprezentanții PAS susțin că alegerile parlamentare anticipate sunt unica soluție pentru rezolvarea problemelor grave cu care se confruntă R. Moldova.

„Demisia Guvernului Chicu este rezultatul presiunii cetățenilor, care în mod tranşant, la alegerile prezidenţiale au cerut schimbarea clasei politice. Alegerile din noiembrie au arătat foarte clar ce vor cetățenii – vor curățarea clasei politice, vor reformarea justiței, vor o luptă reală împotriva corupției, vor să aibă conducători responsabili, integri, care lucrează în interesul țării. Primul pas a fost făcut pe 15 noiembrie, instituţia prezidenţială a fost scoasă de sub controlul clanurilor oligarhice. Oamenii au ales un președinte care să fie vocea lor, un președinte care să înceapă o luptă cruntă împotriva hoților”, a declarat Grosu.

Potrivit lui Grosu, acum urmează al doilea pas – declanşarea alegerilor anticipate și alegerea unui parlament legitim și reprezentativ pentru R. Moldova. Președintele interimar PAS a mai declarat că Parlamentul actual este cauza crizei politice şi a problemelor pe care le are R. Moldova.

„Acum urmează al doilea pas – declanşarea alegerilor anticipate și alegerea unui parlament legitim și reprezentativ. Este datoria noastră să îndeplinim ce ne cer oamenii – iar oamenii cer clar alegeri anticipate. Demisia guvernului Chicu deschide calea constituțională, cea mai scurtă, spre dizolvarea Parlamentului actual şi declanşarea alegerilor anticipate. Aşa cum au cerut cetățenii. Acum se discută foarte mult scenariile. Guvern de tranziţie, majoritar, minoritar, de tranziție, de salvare sau uniune națională foaie de parcurs etc. Trebuie să înţelegem un lucru foarte simplu. Parlamentul actual este cauza crizei politice şi a problemelor pe care le are ţara.

În actualul Parlament, care nu mai exprimă voinţa politică a alegătorilor, nu mai există o majoritate parlamentară de 51 de deputaţi, care să genereze un guvern responsabil, onest şi profesionist, capabil să satisfacă necesităţile oamenilor. Majoritatea PSRM-ŞOR şi transfugii lui Plahotniuc va rămâne să domine acest Parlament şi vor duce la perpetuarea crizei. Majoritatea PSRM-Șor au împărțit ca hoții schemele, și-au umplut sacii cu bani și au încălcat orice lege, orice normă de bun-simț. Acest parlament nu poate numi un guvern de tranziție care să lucreze pentru oameni. Acest Parlament trebuie să plece„, a susținut Grosu.

Totodată, reprezentanții PAS susțin că alegerile parlamentare anticipate sunt unica soluție pentru rezolvarea problemelor grave cu care se confruntă R. Moldova.

„Majoritatea PSRM-Șor au împărțit ca hoții schemele, și-au umplut sacii cu bani și au încălcat orice lege, orice normă de bun-simț. Acest parlament nu poate numi un guvern de tranziție care să lucreze pentru oameni. Acest Parlament trebuie să plece.  Un Guvern de tranziţie înseamnă amânarea pe un termen nedifinit al alegerilor noului Parlament. Oamenii cer altceva – și anume anticipate. Partidul Acțiune și Solidaritate va respecta întru-totul ceea ce cer oamenii. Anticipatele sunt unica soluție pentru rezolvarea problemelor grave cu care se confruntă țara„, a declarat Grosu.

Guvernul condus de Ion Chicu și-a dat demisia. Anunțul a fost făcut de către prim-ministrul R. Moldova miercuri, 23 decembrie. Premierul spune că a luat decizia după ce s-a consultat cu președintele Igor Dodon și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Totodată, președintele în exercițiu, Igor Dodon, a venit cu o adresare către cetățeni în ultima zi de mandat. Acesta a mulțumit cetățenilor ca l-au votat și a declarat că se va asigura ca președintele ales va reprezenta interesele tuturor cetățenilor. În cadrul briefingului, Dodon a adresat un mesaj și către oponenții politici menționând că „totul abia începe”.

VIDEO/ Mesajul lui Igor Dodon în ultima zi de mandat: „Stimați și nestimați oponenți politici, totul abia începe”

Ceremonia de inaugurarea a noului președinte ales al R. Moldova, Maia Sandu, va avea loc mâine 24 decembrie.