Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Joe Biden, mesaj pentru…

VIDEO Joe Biden, mesaj pentru R. Moldova: „Dorința cetățenilor Moldovei a fost de a trăi în libertate, atunci când și-au obținut independența și s-au îndreptat pe calea UE”

Liderul de la Casa Albă, Joe Biden, s-a adresat marți, 21 februarie, în timpul discursului susținut la Varșovia președintei R. Moldova, Maiei Sandu, prezentă la evenimentul din capitala Poloniei. Biden a declarat că este „foarte mândru” să fie alături de președinta Maia Sandu și de „oamenii liberi din Republica Moldova”.

„Democrațiile de peste tot din lume sunt mai puternice. În momentele de neliniște, oamenii înțeleg ce este important și pentru ce este nevoie să lupte. Oamenii știu asta, voi știți asta. De fapt, voi, în Polonia știți mai bine decât oricine ce înseamnă solidaritatea. Ne amintim cum Varșovia a fost distrusă în Al Doilea Război Mondial și prin ce a trebuit să treacă Polonia sub regimul comunist.

Iată care este și dorința poporului moldovean – dorința cetățenilor Moldovei de a trăi în libertate, atunci când și-au obținut independența și s-au îndreptat pe calea Uniunii Europene. Președinta Sandu este astăzi aici. Sunt foarte mândru să fiu alături de dumneavoastră și de oamenii liberi din Republica Moldova”, a spus Joe Biden.

Președintele american Joe Biden a susținut marți, 21 februarie, la Varșovia, un discurs în care și-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina în fața invaziei Moscovei. Acest discurs vine după o vizită surpriză pe care președintele SUA a făcut-o la Kiev, cu câteva zile de împlinirea unui an de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

„Vreau să mă adresez poporului rus: SUA și țările europene nu vor să distrugă Rusia. Nu plănuim să atacăm Rusia, să invadăm Rusia, așa cum a spus Putin astăzi. Vrem să trăim în pace. Noi nu suntem dușmanii voștri.

Acest război nu este o necesitate, este o tragedie. Acest război a fost ales de Putin. A început prin voința sa. El poate pune capăt acestui război în orice moment, tot ce trebuie să spună este un singur cuvânt.

Dacă Rusia își oprește invazia, războiul se va încheia chiar acum”, a declarat președintele american.

Biden a mai spus că SUA vor continua să ajute Ucraina să se apere împotriva invaziei rusești și a anunțat că săptămâna aceasta SUA vor impune noi sancțiuni împotriva Rusiei.

„Facem tot ceea ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia plătește un preț ridicat”, a spus Biden.

La finalul discursului său, Biden a spus că „nimic nu este mai prețios decât libertatea” și a mulțumit apărătorilor Ucrainei și autorităților poloneze pentru primirea refugiaților ucraineni.

Președinția R. Moldova nu a anunțat despre vizita președintei Maia Sandu în Polonia.