Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   ULTIMA ORĂ/ Igor Grosu: „CEC…

ULTIMA ORĂ Igor Grosu: „CEC va adopta lista persoanelor care nu pot candida la alegerile locale din 5 noiembrie”

UPDATE 8:12: Președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul briefingului de presă, a declarat că a luat act de Hotărârea CC, pronunțată pe 3 octombrie. „Suntem într-o situație excepțională. Toți cei menționați de CC în argumentarea decizie de neconstituționalitate a partidului Șor, vor fi în afara listelor electorale”.

La ședința plenară a Parlamentului de astăzi, 4 octombrie, deputații se vor întruni „pentru a completa codul electoral, cu prevederi care îl va pune în acord cu hotărârea CC. Astfel, în lege vor fi stabilite criterii de individualizare și posibilitatea contestării deciziei în termen de o zi. așa cum rezultă din hotărârea CC și regulamentele CtEDO”.

Vom fi stabilite criterii de individualizare a restricțiilor dreptului de a fi ales. „Grupările criminale organizate nu sunt compatibile cu democrația”, afirmă Grosu.

Conform oficialului, persoanele cu statut de învinuit, bănuit sau inculpat, în săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument al CC la declararea neconstituționalității partidului Șor, vor fi respinse. De asemenea, persoanele excluse în scrutinul electoral anterior, dar care au încălcat principiului finanțării legale a partidului și/ sau au fost incluse în sancțiuni internaționale. Dacă deja sunt înscriși în cursa electorală, participarea acestora va fi anulată.

Deciziile organelor electorale vor putea fi contestate în termen de o zi.

Reglementările sunt deja efective, prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) din 4 octombrie, iar organele electorale au obligația, chiar din acest moment, să se conformeze noilor prevederi”, menționează președintele Parlamentului.

Articolul inițial:

    Președintele Parlamentului, Igor Grosu, susține un briefing de presă, înainte de a convoca, în această dimineață, 4 octombrie, Biroul permanent al Legislativului, pentru ca Parlamentul să se întrunească în ședință. Subiectul conferinței de presă nu a fost anunțat.

    Anunțul oficialului de la Chișinău vine după ce ieri, 3 octombrie, Curtea Constituțională (CC) a admis sesizarea depusă de deputații fostului partid Șor. Astfel, reprezentanții fostului partid Șor pot participa la alegerile locale generale din 5 noiembrie.

    Marți, 3 octombrie, CC a declarat neconstituțională prevederea care restricționează dreptul de a fi ales al persoanelor care, la data pronunțării hotărârii CC privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, precum și persoanele care ocupau funcții elective din partea partidului politic declarat neconstituțional, pe o perioadă de 5 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale.

    „Se declară neconstituțională articolul 16 alin. (2) lit. e) din Codul electoral. La această hotărâre judecătorii Nicolae Roșca și Liuba Șova au formulat opinii separate”, a anunțat președintele CC.