Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Summitul CPE/ Volodimir Zelenski: „Toate…

Summitul CPE Volodimir Zelenski: „Toate țările europene care au graniță cu Rusia, și care nu vor să fie sfârtecate, trebuie să se alieze cu UE și cu NATO”

Captură de ecran

Rusiei îi este teamă de NATO și încearcă să atace doar statele care sunt în afara spațiului aparat de organizație, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski la deschiderea sesiunii plenare din cadrul summitului Comunității Politice Europene (CPE). Oficialul a mai subliniat că „toate țările europene care au graniță cu Rusia și care nu vor să fie sfârtecate trebuie să se alieze cu UE și cu NATO”.

„De fiecare dată când urmează să luăm decizii pentru binele popoarelor noastre trebuie să nu uităm că orice îndoială o arătăm aici, Rusia va profita de ea. Nu putem să avem îndoieli în legătură cu unitatea noastră sau cu modul în care răspundem la provocările vremurilor noastre. Aici, în Moldova, din fericire nu auzim raiduri aeriene, sirene sau artileria rusă, dar nu demult rușii erau convinși că după ce au atacat Ucraina pot să atace și Moldova. De fapt, poate și acum cred asta, dar acum avem mai multă securitate. Securitatea europeană a stabilit limitele hotărârii noastre și încercăm să respingem relele aduse de agresiune. Nimeni dintre noi nu are îndoieli care ar fi soluțiile pentru Europa, și anume o apărare completă împotriva terorii ruse.

Fiecare pas în apărare este un pas important, iar viteza cu care se creează coalițiile, accelerează obținerea păcii. Rusiei îi e teamă de NATO și încearcă să-i atace doar pe cei care sunt în afara spațiului aparat de NATO. Avem războaie înghețate în țările vecine. De exemplu, de ce încă există contingente ruse în regiunea transnistreană? Această situație este tolerată de peste 30 de ani. Trebuie să găsim un răspuns. Nu ar trebui să lăsăm loc războaielor înghețate”, a spus președintele Zelenski celor 48 de oficiali.

Liderul de la Kiev a vorbit și despre riscurile pentru securitatea altor state care sunt în apropierea Federației Ruse, subliniind că „este vremea deciziilor”.

„Toate țările europene care au graniță cu Rusia și care nu vor să fie sfârtecate de Rusia trebuie să se alieze cu UE și cu NATO. Nu avem decât două opțiuni. Fie un război deschis, fie o ocupație pas cu pas, cum se întâmplă în Belarus. Vedem ce se întâmplă în Georgia. Vedem cum aceste națiuni sunt târâte în diferite moduri într-o stare de lipsă de legalitate. Chiar și ucrainenii care apără valorile europene cu prețul sângelui nu au încă un răspuns pozitiv cu privire la aderarea la UE și NATO. Este vremea deciziilor. La summitul NATO din vara viitoare este necesară admiterea Ucrainei ca membru al NATO. Avem nevoie de o decizie pozitivă, de un summit al păcii”, a mai spus președintele Ucrainei.

Zelenski a ajuns în dimineața zilei de joi în R. Moldova, fiind prima vizită pe care o face la Chișinău după declanșarea războiului. Discuțiile se vor axa pe stabilitatea și reziliența energetică, sustenabilitatea statelor europene și eforturile comune pentru pace.

R. Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene, care se desfășoară 1 iunie 2023, reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni.

Summitul are loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău. Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

Lista liderilor europeni care vin pe 1 iunie în R Moldova

Informații utile privind organizarea traficului rutier, feroviar și aerian în perioada 31 mai-1 iunie

Cum va circula transportul public din capitală în următoarele trei zile