[SONDAJ] Salariile de deputat, comuniştii, chiulangiii şi Curtea Constituţională

[SONDAJ] Salariile de deputat, comuniştii, chiulangiii şi Curtea Constituţională
de
0 vizualizări
05 aprilie 2012 | 11:00

“Deputaţii care vor lipsi nemotivat de la şedinţele Parlamentului vor fi sancţionaţi lunar prin reţineri din salarii” (Din decizia Legislativului de la 1 martie, curent)

Deşi nu au participat la nicio şedinţă din sesiunea de primăvară-vară, comuniştii pretind salariile de deputaţi şi cer Curţii Constituţionale să le facă dreptate. Cum comentaţi?

Vladimir BEŞLEAGĂ, scriitor, ex-deputat
Există un Regulament de activitate a Parlamentului – unul pentru toţi, inclusiv pentru opoziţie. Ceea ce fac comuniştii este o abatere de la norma parlamentarismului. Şi orice abatere de la normă trebuie sancţionată. Salarile nu sunt pomeni, ele trebuie muncite. Întrebaţi pe oricine, cine îi plăteşte dacă stau acasă? Mandatul de deputat e o obligaţie, nu un moft. Încercarea asta a comuniştilor de a se acoperi cu lucrul în teritoriu e cusută cu aţă albă, pentru că, în afară de teritoriu, deputaţii mai sunt membri de comisii şi au şi obligaţia de a participa la adoptarea deciziilor. Comuniştii vor doar ceea ce le convine lor. Sunt în opoziţie, dar nu se pot dezvăţa să dicteze. Poziţia lor este una foarte periculoasă. Ei au luat-o pe direcţia nesupunerii civice, vor să scindeze societatea şi s-o aducă la război civil. Şi cel mai grav e că o fac pe contul şi sub acoperirea mandatului de deputat.

Parascovia HÂNCU, bibliotecară, mama lui Damina Hâncu
Lumea e revoltată. După ce au anunţat public că nu mai revin în Parlament să-şi facă munca de deputat, poftim, vor salarii… şi încă ce salarii, de la 8 mii de lei în sus, când lumea la ţară numără fiecare bănuţ. Zic că lucrează în teritoriu. Dar pentru teritoriu sunt toate zilele, în afară de joi şi vineri, mai ales că ceea ce fac ei în teritoriu nu e activitate parlamentară, dar propagandă anti-parlamentară. Ei îndrumă lumea să facă ceea ce fac şi ei: boicot, sabotaj, nesupunere civilă. Dacă acest parlament este, aşa cum zic ei, nelegitim, de ce nu renunţă la mandatele de deputat? Să-şi depună mandatele, să se retragă din Parlament şi să lucreze liberi în teritoriu, din contul partidului, nu din contul nostru. Ei, însă, profită de mandate, de imunitate, de salarii foarte bune, de transport gratuit şi îşi caută de interesele lor de familie şi de partid. Trebuie să existe o normă şi pentru ei.

Gheorghe SUSARENCO, avocat, ex-deputat
Nu cred că e corect ca deputaţii care nu participă la lucrările Parlamentului să fie sancţionaţi prin limitarea salariilor… Nici din punct de vedere juridic nu e bine şi nici politic. Deputatul este ales de popor şi este în slujba poporului, şi dacă el nu-şi face obligaţiile faţă de cei care l-au ales, ei trebuie să-l sancţioneze. Când? La următoarele alegeri. Acest soi de deputaţi trebuie discreditaţi. În locul celor de la guvernare aş organiza o campanie serioasă de presă, i-aş urmări ce fac în teritoriu, cu ce maşini pleacă, unde se întălnesc, cu cine se întâlnesc, i-aş arăta cum se îmbulzesc la Parlament în ziua salariului şi scaunele goale în sală în zilele de şedinţă a Legislativului sau în comisiile de specialitate. Lumea trebuie să-i vadă aşa cum sunt, nu cum povestesc ei despre ei. Ori nu i-aş lua în seamă deloc. Dar decizia, până la urmă, va trebui să revină Curţii Constituţionale.

Valentina STURZA, Asociaţia foştilor deportaţi şi deţinuţi politici
Nu au ruşine. Nu merg la lucru şi cer salarii. E mare obrăznicie. Şi ăştia sunt comuniştii, care, la mitinguri, se dau mari luptători pentru interesele poporului. I-am auzit plângându-se că ei lucrează în teritoriu. Să lucreze, dar nu din contul Parlamentului. Ceea ce fac ei în teritoriu e activitate de partid, nu parlamentară, e agitaţie, propagandă, uneltire  împotriva statului, cheamă lumea la nesupunere civică, îşi bat joc de Drapelul de Stat, sub care au jurat credinţă Patriei, amăgesc lumea, manipulează opinia publică. Locul principal de muncă, unde deputatul trebuie şi poate face ceva pentru oameni, e în Parlament. Dar ei şi-au făcut vacanţă, se primblă prin teritoriu cu maşinile statului, îşi fac interesele de partid şi mai vor şi plătiţi. Partidul să-i plătească. Că în 8 ani au furat destul. Ei trebuie scoşi în afara legii. Chiar e interesant, ce o să zică Curtea Constituţională?

Pentru conformitate, P.G.
MAIL AUTOR [email protected]

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

Fiind abonat la Ziarul de Gardă, vei fi mereu informat de cele mai recente evenimente și noutăți! Abonează-te

Trei candidați, înscriși în lupta pentru funcția de președinte al ANI. Cine sunt ei?

Trei candidați și-au depus dosarele pentru funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), asta după ce, la ședința din 9 octombrie, membrii Consiliului de Integritate al ANI au anunțat un…
Trei candidați, înscriși în lupta pentru funcția de președinte al ANI. Cine sunt ei?

Semnarea Acordului istoric între SUA și Iran

Iranul a ajuns la un acord istoric cu cele șase puteri mondiale (SUA, Rusia, Franța, China, Anglia și Germania) în ceea ce privește armamentul nuclear al Statului Islamic.
Semnarea Acordului istoric între SUA și Iran

Maia Sandu, în vizită la diaspora din Italia

Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), s-a întâlnit în acest weekend cu diaspora din Italia.
Maia Sandu, în vizită la diaspora din Italia

Diaspora culturală a donat 2000 euro pentru „Bach la Casa de Cultură”

Un grup de 23 de moldoveni din diasporă, denumiți Diaspora Culturală, au donat astăzi, 27 iunie, 2000 euro pentru inițiativa Moldo Crescendo „Bach la Casa de cultură”. Potrivit Victoriei Nagy Vajda, moldoveanca…
Diaspora culturală a donat 2000 euro pentru „Bach la Casa de Cultură”

Replica Iranului după ce a fost acuzată că a doborât avionul ucrainean. Ce spun oficialii

Autorităţile iraniene au calificat joi ca „lipsite de orice sens zvonurile” conform cărora avionul ucrainean prăbuşit miercuri în apropiere de Teheran ar fi fost lovit de o rachetă iraniană, notează Agerpr…
Replica Iranului după ce a fost acuzată că a doborât avionul ucrainean. Ce spun oficialii

Concurs prelungit pentru alegerea conducerii ANI

Consiliul de Integritate a prelungit cu zece zile termenul de depunere a dosarelor pentru alegerea conducerii Agenției Naționale de Integritate (ANI), după ce trei din patru dosare depuse au fost respinse.
Concurs prelungit pentru alegerea conducerii ANI