Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Sondaj/ „Dacă s-ar fi mers…

Sondaj „Dacă s-ar fi mers până la capăt pe decriminalizarea statului, Plahotniuc nu ajungea să declare că e gata să revină în politică”

R. Moldova este atrasă tot mai mult într-un război hibrid. Declarația vine din partea prim-ministrei Natalia Gavriliţa, după ce au fost sparte conturile de Telegram ale mai multor demnitari de stat. „Gruparea hoților, susținuți de forțe străine, au atacat canalele colegilor și al meu de Telegram. Au făcut acest lucru exact înainte ca Ministerul Justiției să prezinte în Guvern sesizarea Curții Constituționale pentru a scoate Partidului Șor în afara legii. E clar, vor cu tot prețul să destabilizeze țara, să provoace haos și război…”, nota pe Facebook vicepremierul Andrei Spânu.

Război hibrid: Rusia împotriva R. Moldova. Cum facem față situației?

Vitalie Marinuță, ex-ministru al Apărării

Eu nu prea accept termenul de război hibrid. E un termen scos în prefața tuturor ziarelor, dar nu e nimic nou față de ceea ce s-a întâmplat și în alte războaie. Pur și simplu, acum există o acoperire mai largă a acestor războaie, dar o țară agresoare a folosit și folosește în război toate mijloacele care îi stau la dispoziție. Rusia folosește inclusiv cultura ca armă împotriva adversarilor săi. Deci, spargerea conturilor, activarea unor mesaje, acțiuni, a unor partide (coloana a 5-a), totul e posibil. Am mai spus-o: pericolul pentru R. Moldova nu e de ordin militar. În viziunea Moscovei, R. Moldova poate fi luată cu instrumente politico-economice și asta face. De aceea conducerea R. Moldova nu trebuie să se mire de ceea ce s-a întâmplat, dar trebuie luate măsuri de precauție, puse la punct grupările politico-criminale, aliate Federației Ruse… Da, noi nu suntem singuri în această „mare tulbure”. Noi avem un suport enorm din partea partenerilor noștri strategici: UE, SUA, România, dar noi, ca popor, ca guvernare, trebuie nu doar să așteptăm ajutor, dar și să facem pași concreți aici în R. Moldova pentru a ne putea proteja interesul nostru național. Nu e simplu într-o democrație, dar dacă partidele sunt susținute de hoți și trădători, trebuie interzise. Noi suntem în situație de război, de ce am folosi instrumentele de pe timp de pace?

Chiril Moțpan, ex-deputat
Îmi pare rău să zic, dar guvernarea a demonstrat până acum lipsă de fermitate în lupta cu mafia din politică, cu ceea ce numim noi „coloana a 5-a” a Rusiei. Dacă s-ar fi mers până la capăt pe decriminalizarea statului, Plahotniuc nu ajungea să declare că e gata să revină în politică, iar Șor nu ar amenința în fiecare duminică cu guverne de alternativă și tribunale populare. Incoerența, lipsa unei politici sistemice de cadre a discreditat mai multe instituții ale statului și „le-a ridicat moralul” criminalilor fugari să se revanșeze. Nu putem exclude implicarea FSB-ului rusesc în ceea ce s-a întâmplat cu conturile de Telegram, mai ales acum când Putin își dorește dacă nu o victorie, cel puțin o destabilizare a R. Moldova, după eșecul operațiunii militare în Ucraina. Dar nu e vorba doar de mâna Moscovei aici. Sunt și interesele lui Plahotniuc, Șor și ale altor fugari, dar în special ale lui Plahotniuc care a rămas reprezentat în toate instituțiile statului. Acum avem nevoie, mai mult ca oricând, de un guvern al Salvării Naționale. Un singur partid nu cred că ar reuși să salveze situația. Coloana a 5-a este foarte ramificată aici, unită și plătită cu bani grei de Federația Rusă și nu va fi foarte ușor… Important e să nu admitem destabilizarea totală a R. Moldova, confruntările de opinii în stradă și decepționarea ireversibilă a oamenilor care sunt pentru o Moldovă Europeană.

Ecaterina Mardarovici, Clubul Femeilor 50×50

Personal nu voi discuta cu nimeni conținutul acestor dezvăluiri, pentru că ele au devenit publice prin infracțiune și de asta trebuie să se ocupe instituțiile abilitate ale statului. Dar pentru dna prim-ministră și dna președinte este un lucru foarte bine întâmplat pentru că asta a demonstrat că suntem, în condițiile unui război hibrid, destul de neinformați în ceea ce privește utilizarea tehnologiilor informaționale și când și ce putem să ne permitem să vorbim ca și persoane publice… E o lecție și trebuie învățată, pentru că provocări vor exista și altele.

De la începutul războiului din Ucraina și a protestelor lui Șor se tot spune că suntem în război hibrid cu Rusia, că în spatele lui Șor stă FSB-ul, că se pune la cale răsturnarea puterii. Și nu am știut că putem fi filați, ascultați, provocați? Ce s-a întreprins? S-au strâns corturile din stradă și atât? E o lecție și asta. Lucrurile trebuie văzute în perspectivă.