Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția ANSP după acuzațiile deputatului…

Reacția ANSP după acuzațiile deputatului PPDA în legătură cu rezultatele testului pentru Covid-19 în cazul unui angajat al fracțiunii parlamentare

Responsabilii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică susțin că laboratorul ANSP nu colectează probe, ci doar asigură procesul de examinare și nu poartă răspundere pentru procesul de preexaminare. Precizările ANSP vin după ce liderul fracțiunii parlamentare al PPDA, Alexandru Slusari, a cerut Ministerului Sănătății să inițieze o anchetă în cazul angajatului lor din cadrul Parlamentului care acum două zile a fost testat pozitiv pentru Covid-19 în urma unui test făcut în laboratorul Agenției Naționale de Sănătate Publică. Potrivit deputatului, după testul făcut în laboratorul ANSP, angajatul a fost testat repetat la o clinică privată din capitală, astfel că testul de alternativă a ieșit negativ.

Nota emisă de ANSP:

„Insistenţa unor persoane publice, în special, a unor deputaţi de a lansa acuzaţii neargumentate la adresa sistemului de sănătate publică, de a-l atrage în speculaţii false şi a profita de situaţia actuală privind infecţia COVID-19 doar pentru a-şi face PR şi a induce în eroare opinia publică, nu face decât să deruteze populaţia şi specialiştii care depun eforturi colosale în lupta cu această pandemie şi asigură funcţionalitatea instituţiilor implicate.

Cei care ar trebui să fie primii în acordarea susţinerii şi a suportului în managementul situaţiei pandemice create, în promovarea recomandărilor speciştilor în domeniul sănătăţii şi aplicarea măsurilor de protecţie, izolare, tratament pentru a face faţă situaţie, perturbează fără scrupule activităţile şi aşa dificile de realizat, crează panică în societate, astfel, manifestând nepăsare faţă de starea de sănătate a populaţiei.

Reiterăm că Laboratorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP) nu colectează probe, ci doar asigură procesul de examinare (reacţia qRT-PCR în timp real) şi calitatea investigaţiilor, demonstrate prin rapoartele de control al calităţii.  Laboratorul ANSP nu poartă răspundere pentru procesul de preexaminare (colectare şi condiţiile de păstrare şi transportare a probelor) şi abilităţile profesionale de realizare a acestui proces. Responsabilitatea pentru aceasta o poartă instituţia care colectează probele.

Totodată, cu referire la informaţiile lansate pe reţele de socializare de către dl deputat Alexandr Slusari, menţionăm cu maximă responsabilitate că analiza testului la COVID-19 nu a fost efectuată la Laboratorul ANSP şi nici nu putea fi, din motivele menţionate mai sus. Respectiv, testul a fost efectuat la un laborator privat. Laboratorul ANSP nu poartă răspundere pentru rezultatele testelor care nu se încadrează în criteriile definiţiei de caz. Totodată, susţinem că, indiferent de rezultatul testului, persoana care a fost în contact cu un caz suspect, sau confirmat COVID-19 trebuie să stea izolat 14 zile, iar interpretarea rezultatelor se efectuează doar de către medicul specialist, în corelare cu simptomele clinice, situaţia epidemiologică şi criteriile de prelevare a probelor.

Cu regret, constatăm că în loc să îşi exercite sarcinile şi atribuţiile de serviciu, unii politicieni preferă să lanseze declaraţii iresponsabile, fără argumente, în adresa instituţiilor care lucrează cu devotament. Îndemnăm pe cei care se manifestă atât de activ în spaţiul public cu lansări de acuzaţii să se implice în respectarea şi promovarea recomandărilor autorităţilor în domeniul sănătăţii publice, să vină cu soluţii concrete şi să-şi orienteze abilităţile în lupta cu această pandemie, care afectează nu doar sistemul medical, nu doar Republica Moldova, dar întreg globul pământesc.

În ultima perioadă, specialişti ANSP, recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional, fiind experţi şi membri ai grupurilor de lucru pe domenii relevante în majoritatea instituţiilor din ţară, trebuie să suporte critici din partea unor politicieni şi să răspundă unor acuzaţii neargumentate, care nu au nicio bază juridică şi nicio legătură cu activitatea acestora”.

Un angajat din cabinetul președintelui fracțiunii parlamentare a PPDA, Alexandru Slusari, luni, 1 iunie, a fost testat pozitiv pentru Covid-19. Testul a fost efectuat în laboratorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, susține Slusari, și tot el afirma că are „mari suspiciuni în legătură cu testul făcut și că va fi efectuat un test de alternativă, la o clinică privată”.

Un angajat din cabinetul președintelui fracțiunii parlamentare PPDA, diagnosticat cu Covid-19 în urma unui test efectuat de ANSP: „Va fi efectuat un test de alternativă. Avem mari suspiciuni”

Vineri, 22 mai,președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a semnat o dispoziție prin care a fost instituit regimul de autoizolare pentru deputați. Decizia a fost luată după ce democratul Eugeniu Nichiforciuc a fost infectat cu noul coronavirus.