Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PSRM, Partidul Șor și recenții…

PSRM, Partidul Șor și recenții plecați din Pro Moldova spun NU diasporei. Numărul buletinelor nu se mărește și nici 2 zile de vot nu se acceptă

Deputații socialiști, cei ai Partidului Șor și recenții plecați din Pro Moldov, care se declară drept neafiliați, au spus nu unui proiect de lege cu privire la modificarea Codului Electoral în vederea majorării numărului buletinelor de vot destinat secțiilor de votare deschise în străinătate de la 5.000 la 10.000, introducerea unui sistem electronic de vot și exprimarea dreptului constituțional timp de două zile consecutiv.

În cadrul ședinței de joi a Parlamentului, fracțiunea Platforma DA a propus introducerea pe ordinea de zi a subiectul privind modificarea Codului Electoral. Autorul proiectului, Vasile Năstase, a motivat necesitatea operării modificărilor și în contextul situației create în diaspora la alegerile prezidențiale.

Ați văzut în această campanie prezidențială ce s-a întâmplat în diaspora, cum s-a votat acolo. Zeci de mii de oameni nu au reușit să voteze. Noi am înregistrat acest proiect la 26 mai 2020, este legat și de situația pandemică și esențialul este că propunem 2 zile de vot pentru diaspora. Am convenit și cu societatea civilă care a susținut proiectul. Am propus suplinirea buletinelor de vot de la 5000 la 10.000 pentru că ar fi 2 zile a câte 5.000 de buletine de vot”, a declarat Vasile Năstase.

Preşedinte fracțiunii PDM, Dumitru Diacov, a precizat că democrații susțin proiectul de lege, însă, a îndemnat deputații să vină cu „propuneri fundamentale” pentru modificarea Codului Electoral.

Noi vom vota includerea pe ordinea de zi a acestui proiect. Este absolut clar că noi trebuie să facem o concluzie mai profundă în legătură cu tot ce s-a întâmplat și ce modificări trebuie făcute în Codul Electoral astfel încât Codul să slujească tuturor grupurilor politice și țării întregi. Modificările nu trebuie să fie făcute fugitiv. Îndemnul nostru este să se vină cu propuneri fundamentale, a spus Diacov.

Supus votului, proiectul de lege a fost susținut doar de 42 de deputați (PAS, Platforma DA și PDM), număr insuficient de voturi pentru a fi inclus pe ordinea de zi a ședinței.

„Regretăm foarte mult acest vot. Cred că diaspora a văzut cine și cum a votat”, a comentat vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

Pe 15 noiembrie curent, zeci și sute de moldoveni din diaspora au stat la coadă ore în șir, pentru a-și exercita dreptul la vot. În unele orașe, buletinele de vot s-au epuizat înainte ca mulți dintre cei veniți să reușească să voteze. Până la urmă, moldovenii de peste hotare au reușit să stabilească un record de prezență, 262.103 de cetățeni votând la secțiile din afara R. Moldova.

La 1 noiembrie, în primul tur al scrutinului, la secțiile de votare din străinătate au votat 149.178 de alegători.