Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Doi deputați ai Platformei DA…

Doi deputați ai Platformei DA propun introducerea unor modificări în Codul Electoral. 2 zile de votare și majorarea numărului buletinelor până la 10.000

Deputații Fracțiunii Platforma DA, Vasile Năstase și Dinu Plîngău, propun introducerea unor modificări în Codul Electoral al R. Moldova pentru a oferi posibilitatea tuturor moldovenilor să-și exercite dreptul la vot. Este vorba despre majorarea numărului buletinelor de vot de la secțiile de votare deschise în străinătate de la 5000 la 10.000, introducerea unui sistem electronic de vot și exprimarea dreptului constituțional timp de două zile consecutiv.

„Noi suntem într-o etapă de criză pandemică. Proiectul nostru are drept scop în primul rând de a minimaliza riscul cetățenilor de a se îmbolnăvi cu COVID-19. În acest sens, propunerea noastră e să introducem anumite modificări în Codul Electoral. Aceste propuneri au fost făcute încă de la începutul pandemiei”, a declarat deputatul Dinu Plîngău.

Potrivit acestuia, majorarea numărului buletinelor de vot și oferirea posibilității cetățenilor din diaspora de a vota două zile consecutiv, pe lângă faptul că va garanta dreptul la vot, va reduce și riscul de contaminare cu noul coronavirus.

„În cadrul scrutinului prezidențial, noi am identificat mai multe lacune în Codul Electoral în privința drepturilor cetățenilor din diaspora de a-și exercita dreptul la vot (…) Despre votarea timp de două zile consecutiv, vorbim aici despre ziua de sâmbătă și duminică. În viziunea noastră, fluxul de oameni va fi mai mic și riscul de contaminare pentru cetățeni va fi redus. Pe de altă parte, vom acorda posibilitatea organelor electorale, observatorilor, să aibă timp pentru a dezinfecta spațiile unde vor avea loc alegerile. Un alt aspect foarte important se referă la numărul buletinelor de vot. În scrutinul prezidențial din anul curent am văzut această lacună în cel puțin cinci secții de votare, când sute de cetățeni de-ai noștri având dorința de a-și exprima păsul, de a-și exercita dreptul la vot, după ce au parcurs mii de km și după ce au stat câte 6-7 ore în rând, s-au pomenit că nu-și pot exprima dreptul la vot, din motiv că 5000 de buletine pentru o secție de votare au fost insuficiente. Noi propunem ca acest număr de buletine să fie majorat de la 5000 la 10.000 de buletine”, a precizat deputatul.

De menționat că prevederile fac parte din Proiectul de lege nr. 210, care a fost înregistrat pe 20 mai 2020 de către deputatul Fracțiunii Platformei DA, Vasile Năstase. Proiectul de lege se referă la modalitatea de a participa la vot pe parcursul a două zile, atât în interiorul țării, cât și în diaspora. Ulterior au mai fost introduse și alte prevederi, cum ar fi introducerea tabletelor electronice, care ar simplifica procedura de vot.

Potrivit deputatului Dinu Plîngău, acest proiect de lege a fost propus spre aprobare încă de la începutul pandemiei.

La 15 noiembrie, în turul doi de scrutin prezidențial, diaspora a înregistrat cel mai mare număr de voturi exprimat vreodată la alegerile din Republica Moldova. Un număr de 262.103 de cetățeni moldoveni și-au ales președintele la secții de votare deschise în străinătate.

În mai multe secții de votare deschise în străinătate s-au epuizat buletinele de vot înainte de finalizarea procesului electoral, astfel sute de moldoveni nu au putut să își exercite dreptul de vot.