Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președintele României, mesaj pentru moldoveni,…

Președintele României, mesaj pentru moldoveni, în cadrul Summitului CPE: „Nu sunteți singuri. UE și ceilalți parteneri sunt aici pentru R. Moldova”

Sursa foto: Captură de ecran/privesc.eu

Președintele României, Klaus Iohannis, le-a transmis cetățenilor R. Moldova, în cadrul Summitului Comunității Politice Europene (CPE), organizat la Bulboaca pe 1 iunie, că nu sunt singuri în fața provocărilor geostrategice pe care le înfruntă țara noastră și a menționat că partenerii din cadrul UE trebuie să facă în așa fel încât sprijinul lor să devină mai vizibil pentru moldoveni. Potrivit lui Iohannis, consolidarea R. Moldova înseamnă și consolidarea rezilienței strategice a Europei.

„Îmi face plăcere să particip la acest al doilea Summit al Comunității Politice Europene, mai ales pentru că ne aflăm aici, în R. Moldova. Asta spune foarte multe despre vocația europeană a R. Moldova și despre seriozitatea eforturilor acesteia de reforme necesare pentru aderare la UE. Arată și accentul pus pe întreaga vecinătate de Est și pe întreaga regiune a Mării Negre. Trebuie să fim tot mai conștienți de provocările geostrategice pe care țările cum ar fi Ucraina și R. Moldova le înfruntă. (…) Aceste state au ales pași pe calea democrației pentru a-și proteja suveranitatea și integritatea teritorială, făcându-se ecoul valorilor care au stat întotdeauna la baza libertății noastre și democrației. Aduc un omagiu liderilor de la Chișinău care se confruntă cu mari provocări. În primul rând, reformele necesare pentru integrarea în UE și, în al doilea rând, contracararea amenințărilor hibride care urmăresc să deraieze Moldova de la stabilitate și reziliență. România a oferit sprijin solid pentru a-i ajuta să facă față acestor provocări.

(…) Permiteți-mi să mă adresez tuturor cetățenilor din R. Moldova. Nu sunteți singuri. UE și ceilalți parteneri sunt aici pentru R. Moldova. Consolidarea R. Moldova înseamnă și consolidarea rezilienței strategice a Europei. Trebuie să facem în așa fel încât sprijinul nostru să devină mai vizibil pentru cetățenii din R. Moldova. Ei trebuie să vadă îmbunătățiri concrete în viața lor de zi cu zi. Este esențial pentru o poveste de succes în R. Moldova. Summitul nostru trebuie să reafirme cu tărie sprijinul nostru de nestrămutat pentru Ucraina și poporul său în combaterea agresiunii rusești și reconstruirea unei păci întemeiate pe principiile Cartei Națiunilor Unite. De asemenea, trebuie să fie și o reflecție a capacității noastre comune de a face progres pe calea păcii, stabilității și democrației în Europa și nu numai”, a declarat președintele României în cadrul Summitului CPE de la Bulboaca.

Astăzi, 1 iunie 2023, R. Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene. Evenimentul reunește, în premieră, 48 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. Summitul are loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău. La eveniment participă și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

LIVE TEXT Președinta Maia Sandu i-a invitat pe oficialii europeni să se reunească pentru o fotografie de familie

LIVE TEXT Ceremonia de întâmpinare a delegațiilor oficiale la Summitul CPE s-a încheiat