Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE TEXT/ Ceremonia de întâmpinare…

LIVE TEXT Ceremonia de întâmpinare a delegațiilor oficiale la Summitul CPE s-a încheiat

Sursa foto: Captură de ecran/privesc.eu

Astăzi, 1 iunie 2023, R. Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene. Evenimentul reunește, în premieră, aproximativ 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. Summitul are loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău. La eveniment participă și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

UPDATE 12:39 Ceremonia de întâmpinare a delegațiilor oficiale la Summitul CPE s-a încheiat. Urmează ceremonia oficială de deschidere a Summitului. Potrivit autorităților, cei 48 de șefi de state și lideri de guverne au ajuns în siguranță la Bulboaca. Perimetrul locației de desfășurare a evenimentului este securizat conform protocoalelor internaționale.

După cum a anunțat zilele trecute ministrul Afacerilor Interne și Integrării Europene, Nicu Popescu, Summitul CPE se va încheia aproximativ la ora 19:00.

UPDATE 12:25 Prim-ministra Republicii Italiene, Giorgia Meloni, au ajuns la Bulboaca. Oficiala a fost întâmpinată de președinta Maia Sandu.

Captură de ecran/privesc.eu

UPDATE 12:17 Prim-ministrul Republicii Polonia, Mateusz Morawiecki, a ajuns la Chișinău.

Președintele Guvernului Regatului Spania, Pedro Sánchez Pérez-Castejón, a aterizat la Chișinău.

Sursa foto: MAI

UPDATE 12:05 La Bulboaca a ajuns și cancelarul german Olaf Scholz.

UPDATE 11:59 Președintele francez, Emmanuel Macron, întâmpinat la Bulboaca de Maia Sandu.

UPDATE 11:56 Președintele Guvernului Regatului Spania, Pedro Sánchez Pérez-Castejón, a ajuns la Chișinău.

UPDATE 11:54 Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, a ajuns la Bulboaca.

Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, la Bulboaca.

Captură de ecran/Privesc.eu

UPDATE 11:44 Președintele Consiliului European, Charles Michel, care a ajuns în R. Moldova pe 31 mai, a fost întâmpinat la Bulboaca de președinta Maia Sandu.

„Suntem 45 de țări reprezentate aici în Chișinău, ceea ce este un simbol puternic. Avem o voință politică determinată să coordonăm și să cooperăm în domeniul energetic, de securitate și infrastructură. Avem astăzi ocazia să discutăm toate aceste subiecte și să încercăm să construim mai multe discuții pentru a apără interesele comune”, a declarat Charles Michel.

La Bulboaca a ajuns și Rishi Sunak, prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

UPDATE 11:38 Prim-ministrul Republicii Cehe, Petr Fiala, prim-ministru Regatului Danemarcei, Mette Frederiksen, prim-ministrul Republicii Italiene, Giorgia Meloni, au ajuns la Chișinău.

Sursa foto: MAI

UPDATE 11:35 Oficialii europeni continuă să ajungă la Castelul MiMi, acolo unde are loc cel de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene.

UPDATE 11:28 Cancelarul german Olaf Scholz a sosit în Republica Moldova. Este prima vizită a oficialului în țara noastră, în contextul Summitului Comunității Politice Europene de astăzi, 1 iunie.

„Împreună cu alți președinți de state și șefi de guverne, cancelarul german va discuta despre stabilitatea și reziliența energetică, sustenabilitatea statelor europene și eforturile comune pentru asigurarea păcii în contextul războiului din Ucraina”, anunță GMSS – CPE.

UPDATE 11:20 Președintele francez, Emmanuel Macron, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, și președintele Republicii Cipru, Nikos Christodoulides, au ajuns la Chișinău.

UPDATE 11:12 La Castelul Mimi a ajuns Andrej Plenkovic, premierul Croației, și Kaja Kallas, prim-ministra Estoniei.

UPDATE 11:08 Prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinian, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, Președintele României, Klaus Iohannis

„Faptul că ne-am întâlnit astăzi aici nu este doar un gest de sprijin ci și dovada angajamentului nostru încă de când R. Moldova a devenit țară candidată la aderarea la UE, dar și angajamentul nostru pentru ca Parlamentul European să înceapă negocierile de aderare în acest an. Suntem impresionați de viteza cu care R. Moldova a reacționat la recomandările Comisiei UE. Vom fi pregătiți când R. Moldova va fi pregătită, pentru că locul R. Moldova este în Uniunea Europeană”, a declarat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

UPDATE 11:05 Președintele Republicii Lituania, Gitanas Nauseda, a aterizat la Chișinău. Delegațiile oficiale ajung la Bulboaca.

Prim-ministra Islandei, Katrín Jakobsdóttir, întâmpinată de Maia Sandu la Bulboaca. Sursa foto: Captură de ecran/privesc.eu

UPDATE 11:00 Rishi Sunak, prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a venit în Republica Moldova, pentru a participa la Summitul Comunității Europene 2023, din 1 iunie.

Sursa foto: ZdG

UPDATE 10:58 Președintele Parlamentului European și Președintele României au sosit împreună la Chișinău. Cei doi demnitari de rang înalt, Roberta Metsola și Klaus Iohannis se vor alătura altor 45 de oficiali pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene, care are loc astăzi, anunță GMSS – CPE.

UPDATE 10:55 Oficialii europeni continuă să ajungă la Bulboaca pentru a participa la Summitul CPE.

Leo Varadkar prim-ministrul Irlandei. Sursa foto: Captură de ecran/privesc.eu

UPDATE 10:47 Premierul leton, Krišjānis Kariņš, prim-ministra în exercițiu a Finlandei, Sanna Marin, Prim-ministrul Republicii Estonia, Kaja Kallas, au aterizat la Chișinău pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene.

Sursa foto: GMSS – CPE

UPDATE 10:39 Oficialii europeni continuă să ajungă la Bulboaca pentru a participa la Summitul CPE. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Confederației Elvețiene, Alain Berset, și președinta Republicii Elene, Katerina Sakellaropoulou, au fost întâmpinați la Bulboaca de președinta Maia Sandu.

UPDATE 10:30 Prim-ministrul Republicii Croația, Andrej Plenković și Prim-ministrul Republicii Slovenia, Robert Golob au ajuns la Chișinău.

UPDATE 10:22 Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a fost întâmpinat de președinta Maia Sandu la Castelul MiMi de la Bulboaca.

„Un alt atac asupra Kievului. Doi copii au decedat. Este o altă dovadă că Rusia continuă să atace populația civilă în Ucraina. Sper că prezența a atât de multor lideri aici, aproape de granița Ucrainei, transmite un mesaj puternic privind unitatea a foarte multor state, nu doar din Ucraina, în privința apărării ordinii internaționale, a dreptului oamenilor să-și apere suveranitatea. Rusia nu este aici nu pentru că nu am vrut să-i invităm dar pentru că Putin a exclus Rusia din această comunitate când a lansat un război nejustificat în Ucraina”, a declarat Josep Borrell.

UPDATE 10:15 Președintele Republicii Serbia, Aleksandar Vučić, a ajuns la Chișinău.

UPDATE 10:04 Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, a aterizat la Chișinău.

Sursa foto: GMSS-CPE

UPDATE 10:01 Maia Sandu și Volodimri Zelenski susțin declarații de presă.

„Vă mulțumesc că ați acceptat invitația noastră la cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene. Este extrem de important pentru noi că sunteți astăzi aici. Vom discuta subiecte importante, ne vom reafirma sprijinul pentru Ucraina în timp ce face față agresiunii rusești (…). Ucraina ține astăzi R. Moldova în siguranță și suntem foarte recunoscători pentru asta. Moldova respectă suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele recunoscute internațional. Moldova susține planul de pace pe care l-ați propus și desigur susținem crearea unui tribunal internațional pentru a fi judecați cei care comit crime de agresiune în Ucraina. Vă rugăm să investiți în țările noastre, să credeți în democrațiile noastre și în viitorul nostru european. Aceasta este contribuția voastră pentru stabilitatea și pacea de pe continent”, a declarat Maia Sandu.

„Nu a fost ușor să ajungem în Moldova dar acesta este mesajul poporului nostru – susținem R. Moldova și o salutăm. Suntem bucuroși să evoluăm istoric împreună, umăr lângă umăr. Mulțumesc moldovenilor pentru că au primit cetățenii noștri, toți refugiații”, a declarat Zelesnki în cadrul primei vizite oficiale în R. Moldova de a începutul războiului.

Volodimir Zelenski și Maia Sandu au avut o discuție despre situația de pe front și parcursul european înainte de începerea Summit-ului EPC

UPDATE 9:58 Cancelarul federal al Republicii Austria, Karl Nehammer, a aterizat la Chișinău pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene de astăzi, 1 iunie.

Grupul Media pentru Știri de Securitate privind Summitul Comunității Politice Europene (GMSS-CPE) 2023 menționează că relațiile bilaterale moldo-austriece se bucură de o consistență pe diverse subiecte de actualitate de pe agenda de securitate. Sprijinul Austriei pentru țara noastră este direcționat pe diverse paliere, sub formă de proiecte de asistență sau transfer de bune practici întru sporirea calității serviciilor de securitate acordate societății, combaterea fenomenului infracțional, dar și asigurarea respectării drepturilor fundamentale ale omului.

UPDATE 9:55 La Chișinău au aterizat președintele Republicii Elene, Katerina Sakellaropoulou, președintele Republicii Bulgaria, Rumen Radev, prim-ministru interimar al Republicii Slovacia, Ludovit Odor.

UPDATE 9:36 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost întâmpinat de președinta țării Maria Sandu, la Castelul Mimi din Bulboaca, acolo unde are loc Summitul Comunității Politice Europene (CPE).

Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

Lista liderilor europeni care vin pe 1 iunie în R Moldova

Informații utile privind organizarea traficului rutier, feroviar și aerian în perioada 31 mai-1 iunie

Cum va circula transportul public din capitală în următoarele trei zile