Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Precizările Ministerului Afacerilor Externe al…

Precizările Ministerului Afacerilor Externe al României după declarațiile lui Teodor Meleșcanu

Ambasada României din R. Moldova a transmis presei precizările Ministerului Afacerilor Externe din România. Și asta după ce mai multe instituții de presă l-au citat pe ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, afirmând că „România nu recunoaște Guvernul Maia Sandu”.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, paragraful citat reprezintă o secțiune scoasă din ansamblul declarațiilor de presă și un răspuns la o întrebare specifică adresată ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu:

Reporter: -Domnule ministru, în acest moment România recunoaște noul guvern condus de Maia Sandu.


Pentru o corectă informare a publicului ministerul a redat transcriptul secțiunii din declarația de presă susținută astăzi, 10 iunie 2019:

„Din punct de vedere diplomatic, nu există o instituție a recunoașterii guvernelor. Singura modalitate este recunoașterea statelor în dreptul internațional. Fiecare stat are dreptul să își aleagă guvernul. Noi suntem preocupați pentru că există o situație explozivă la ora actuală la Chișinău. Trebuie găsite modalități de a se depăși această situație”, a declarat Meleșcanu.

Ministerul Afacerilor Externe menționează că poziția oficială a României, exprimată de Președintele și Guvernul României, a fost comunicată inclusiv de ministrul Teodor Meleșcanu cu acest prilej.

„România, ca stat membru care deține Președinția Consiliului UE și susține ferm parcursul european al Republicii Moldova, am făcut un apel la toate forțele politice să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019. A fost un apel la calm, reținere și dialog politic. Credem că cetățenii din Republica Moldova au nevoie de o soluție negociată politic care să asigure prosperitatea, continuarea reformelor și consolidarea parcursului proeuropean. Stabilitatea Republicii Moldova este esențială pentru continuarea parcursului său european. România rămâne ferm angajată în susținerea parcursului european al Republicii Moldova, în baza unui angajament real și a unor garanții că acesta se va realiza”, a declarat ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, în cadrul conferinței de presă de luni.

Ulterior, Melescanu a nuanțat, spunând ca a exprimat poziția sa personală, și nu a Ministerului de Externe și că după conferința de presă va fi o discuție cu reprezentanții mai multor instituții pentru formularea unei poziții coerente, astfel încât „toată lumea să vorbească pe aceeați voce, cu floricelele de rigoare”.

Anterior, duminică, 9 iunie, pe site-ul Guvernului României a apărut un comunicat de presă cu privire la situația din R. Moldova.

„Guvernul României urmărește îndeaproape evoluțiile politice din Republica Moldova. România, ca stat care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene și care susține ferm parcursul european al Republicii Moldova, face un apel la toate forțele politice să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019. Cetățenii R. Moldova au nevoie de o soluție negociată politic care să le asigure prosperitatea, continuarea reformelor și consolidarea parcursului pro-european”, se precizează în comunicat.