Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Pavel Filip: „Pentru PSRM e…

Pavel Filip: „Pentru PSRM e mai important statutul limbii ruse decât lipsa paturilor în spitale și rata uriașă de infectări cu COVID-19”

Liderul democraților, Pavel Filip, susține că „pentru PSRM e mai important statutul limbii ruse decât lipsa paturilor în spitale și rata uriașă de infectări cu COVID-19”. Reacția vine după ce propunerea fracțiunii PDM de a include pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi a Parlamentului o hotărâre cu privire la crearea Comisiei speciale pentru identificarea măsurilor urgențe privind depăşirea crizei sanitare provocată de COVID-19 nu a fost susținută.

În argumentarea proiectului democraților se arată că Republica Moldova a depăşit ieri pragul de 100 de mii de infectări cu COVID-19, fiind înregistrate peste 1600 de cazuri noi.

„Republica Moldova este ţara cu cel mai mare număr de teste pozitive din Europa. Paturi libere în spitale nu mai sunt, iar Guvernul nu are capacitate să gestioneze această criză. În aceste condiţii se impun măsuri urgente din partea legislativului”, se arată în descrierea proiectului.

„Am văzut cum reprezentanţi din toate fracţiunile parlamentare au ieşit cu declaraţii şi propuneri cum să gestionăm această criză. Haideţi să facem un test pe noi. Propunem crearea unei Comisii speciale pentru identificarea măsurilor urgente privind depăşirea crizei sanitare provocată de COVID-19. Această Comisie să se întrunească, să participe toate fracţiunile şi timp de o săptămână să vină cu propuneri de urgenţă. Dacă nu depăşim această criză, atunci în zadar discutăm alte probleme”, a declarat Pavel Filip în plenul Parlamentului.

Propunerea PDM însă nu a acumulat numărul necesar de voturi pentru a fi inclusă în ordinea de zi a legislativului. 

Potrivit liderului democrat, pentru PSRM e mai important statutul limbii ruse decât lipsa paturilor în spitale şi rata uriaşă de infectări cu COVID-19.

„Pentru PSRM e mai important statutul limbii ruse decât lipsa paturilor în spitale și rata uriașă de infectări cu COVID-19. Republica Moldova are cea mai mare rată de teste pozitive din toată Europa. Am ajuns la 100 de mii de cazuri, 1600 zilnic. Totuși, fracțiunea socialiștilor nu a susținut astăzi crearea unei comisii speciale care să identifice măsuri urgente de combatere a acestui virus și de depășire a crizei sanitare, așa cum am propus. Între timp, Parlamentul creează alte 7 comisii, la alte teme, numai nu la cel mai urgent subiect din țară”, spune Pavel Filip.

Socialiștii Bogdan Țîrdea, Vasile Bolea și Adrian Lebedinschi au înaintat un proiect de lege prin care se propune ca angajații instituțiilor de stat ar putea fi obligați să discute, să ofere informații și să asigure traducerea avizelor, certificatelor și a oricărui tip de documente în limba rusă, dacă cetățenii vin cu solicitări în acest sens.

Autori ai proiectului, menționează că acest proiect de lege, cu privire la statutul limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova, „reiterează garantarea de către stat a statutului limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică pe teritoriul Republicii Moldova”.

Astfel, documentul elaborat de socialiști prevede că în relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și/sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică la alegere a cetățeanului.

Tot aici, autorii menționează că limba de lucru a activităților de secretariat în organele puterii de stat și administrației publice este limba de stat, iar la solicitare se asigură traducerea în limba rusă.