Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Avertismentul” Moscovei pentru Occident: „Forțele…

„Avertismentul” Moscovei pentru Occident: „Forțele armate ale Federației Ruse vor asigura protecția compatrioților noștri, a contingentului rus de menținere a păcii și a depozitelor militare din satul Cobasna din Transnistria”

Sursa foto: president.gospmr.org

Ministerul rus de Externe a venit cu un „avertisment” adresat Statelor Unite, statele membre NATO și autorităților ucrainene „să nu facă un pas riscant”, în contextul anunțului Ministerului rus al Apărării privind creșterea prezenței militare ucrainene, în apropierea graniței cu R. Moldova, pentru o eventuală „intervenție în regiunea transnistreană”.

Moscova susține că „forțele armate ale Federației Ruse vor răspunde la provocarea regimului de la Kiev” și își vor „proteja compatrioții, contingentul rus de menținere a păcii și depozitele militare din satul Cobasna” din regiunea transnistreană.

„În legătură cu acumularea semnificativă de personal și echipament militar al unităților ucrainene în apropierea frontierei ucraineano-transnistrene, desfășurarea artileriei pe poziții de tragere și o creștere fără precedent a zborurilor cu aeronave fără pilot deasupra teritoriului transnistrean, Ministerul rus al Apărării avertizează SUA, statele membre NATO și autoritățile ucrainene să nu facă încă un pas riscant.

Noi susținem în mod constant soluționarea oricăror probleme prin mijloace politice și diplomatice. Totuși, nu ar trebui să existe nicio îndoială că forțele armate ale Federației Ruse vor răspunde în mod adecvat la provocarea regimului de la Kiev, în cazul în care aceasta se va produce totuși, și vor asigura protecția compatrioților noștri, a contingentului rus de menținere a păcii, a membrilor Grupului Operațional al Forțelor Ruse și a depozitelor militare din satul Kolbasna din Transnistria. Orice acțiune care reprezintă o amenințare la adresa securității acestora va fi considerată, în conformitate cu dreptul internațional, drept un atac împotriva Federației Ruse”, anunță Ministerul rus de Externe.

Pe 23 februarie, de dimineață, Ministerul rus al Apărării a publicat primul comunicat pe Telegram, în care a afirmat că Ucraina ar pregăti o provocare armată în regiunea transnistreană a R. Moldova. În replică, autoritățile de la Chișinău au transmis că nu confirmă această informație şi au făcut un apel la calm.

Ulterior, secretarul de stat al Ministerului Apărării de la Chișinău, Valeriu Mija, a spus că declarația Ministerului rus al Apărării despre eventualele provocări ale Ucrainei în regiunea transnistreană reprezintă mai degrabă un „element de operațiune psihologică decât intenții reale”.

Copreședintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Tiraspolului, Oleg Beleakov, a declarat că regiunea transnistreană este pregătită să reacționeze la „orice provocări”, iar „dacă cineva mizează să creeze panică, atunci nu există niciuna în rândul locuitorilor”. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru RIA Novosti, agenție de presă afiliată Kremlinului.

Tot pe 23 februarie, după ora 22:00, Ministerul rus al Apărării a publicat o nouă declarație prin care susține că Ucraina ar crește prezența militară în apropierea graniței cu R. Moldova, pentru o posibilă intervenție în regiunea transnistreană.

În acest sens, consilierul șefului Biroului președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, a declarat că „decizia de a rezolva problema transnistreană aparține doar părții moldovenești”, iar Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) a menționat că „narațiunea falsă difuzată de către Ministerul rus al Apărării nu indică asupra faptului că Putin intenționează să atace Moldova, însă indică o posibilă escaladare a eforturilor sale continue de subminare a R. Moldova”.

Pe 24 februarie, Ministerul Apărării al R. Moldova a declarat că „în prezent, nu există amenințări directe la adresa securității militare a statului”. Reprezentanții instituției susțin că monitorizează toate „evenimentele, acțiunile și schimbările care au loc în regiune și pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol”.