Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (Live-text & Video) O nouă…

(Live-text & Video) O nouă ședință a Guvernului: 48 de subiecte incluse pe ordinea de zi

Astăzi, 23 mai, are loc o nouă ședință a Guvernului, în cadrul căreia cabinetul de miniștri va discuta 48 de subiecte. Printre subiectele propuse găsim proiectul cu privire la aprobarea modificărilor și completăriiLegii nr. 178 din 25 iulie 2014 cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor.

Ora 15.45: Concursul Premiului Naţional din acest an se va desfășura în cinci etape, în perioada martie-august. Acesta cuprinde cercetări ştiinţifice, publicaţii, produse, procese şi servicii noi cu potenţial înalt socio-economic. De asemenea, premiul va fi oferit pentru aplicarea noilor tehnologii, produse de creație și inovații artistice, pentru contribuție la dezvoltarea sportului, pentru abordare inovativă în soluționarea problemelor stringente cu care se confruntă societatea. Premiul Naţional constă din diplomă, medalie şi recompensă bănească în valoare de 100 de mii de lei. Guvernul decernează anual până la zece premii naţionale, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Independenţei.

Ora 15.30: Cabinetul de miniștri a decis extinderea controlului comun la frontiera moldoucraineană încă în două puncte de trecere pe segmentul transnistrean – în punctul rutier „Goianul Nou-Platonovo” și în punctul feroviar „NovosaviţcaiaCuciurgan”. Executivul a aprobat astăzi semnarea protocoalelor în acest scop. „Să avem toată certitudinea că și această frontieră este controlată și din punct de vedere a trecerii persoanelor fizice, a transporturilor, dar și a mărfurilor, să avem siguranța că Republica Moldova controlează tot ce intră sau iese pe acest segment de frontieră”, a spus prim-ministrul.

În prezent, controlul comun se aplică la șase puncte de trecere a frontierei moldoucrainene, inclusiv pe segmentul transnistrean – la „PervomaiskCuciurgan”. Republica Moldova și Ucraina au la frontieră 67 de puncte comune de trecere, dintre care 25 sunt pe segmentul transnistrean.

Ora 15.15: Premierul Pavel Filip „sare” în apărarea firmelor de pază. După ce ministrul Alexandru Jizdan a prezentat proiectul privind aprobarea cerinţelor generale de echipare a autovehiculelor cu regim prioritar de circulație și a autovehiculelor speciale. Premierul a menționat că Ministerul trebuie să țină cont nu doar de întreprinderile de stat, dar și de cele private.

„Mai există și alte companii de pază și atunci trebuie să ne gândim nu doar la întreprinderile de stat, dar și la firmele de pază private. În caz contrar intervenim în activitatea economică și nu este prea corect, chiar dacă ținem foarte mult la întreprinderile de stat. Haideți să ne mai gândim”, a spus Pavel Filip.

Menționăm că Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Moldova și colegul de partid al lui Pavel Filip, are o firmă de pază „Argus-S”. De la sfârșitul lunii martie-începutul lunii aprilie 2018, firma de pază Argus-S, administrată de fostul viceministru de Interne pe timpul guvernării comuniste Valentin Zubic, a obținut contracte de circa 6 milioane și jumătate de lei cu Agenția Servicii Publice. Astfel, în aprilie curent, Argus a semnat un contract de 4.715.135 lei cu Agenția Servicii Publice, în vederea prestării serviciilor de pază fizică a edificiilor a I.P. Agenția Serviciilor Publice. Totodată, pe 31 martie curent, Argus-S a semnat alte trei contracte cu aceeași agenție în valoare totală de peste 1.800.000 lei – unul de 925.306 lei, altul de 484.217 lei  și, respectiv, al treilea de 436.647 lei.

Anterior, ZdG a scris că de la începutul anului curent și până la începutul lunii martie, firma de pază Argus-S obținuse alte patru contracte de două milioane și jumătate de lei cu instituțiile statului.

La sfârșitul anului trecut, Argus-S a fost plătită cu 481 668 de lei pentru prestarea serviciilor de securitate și ordine publică în perimetrul Târgului de Crăciun, organizat între 15 decembrie – 14 ianuarie de către Guvern. Directorul „Moldova Concert” Andrei Locoman a declarat atunci că firma a fost selectată în urma organizării unei proceduri de cerere a ofertei de prețuri, iar „Argus-S” SRL a oferit cel mai avantajos preț.

„Argus-S” este o firmă de pază particulară administrată de Valentin Zubic, ex-viceministru de Interne pe timpul guvernării comuniste, urmărit penal în „Dosarul 7 aprilie 2009”. Compania de pază, potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, are adresa juridică într-un edificiu de pe str. Mazililor 21, care, însă, nu este înregistrat la Cadastru. Terenul din str. Mazililor 21 aparține firmei „Finpar Invest” SRL, care este una dintre primele afaceri ale familiei Plahotniuc.

În octombrie 2017, agenții de pază ai companiei „Argus-S” au somat două jurnaliste de la Ziarul de Gardă care filmau un stand up pe trotuarul din fața clădirii să nu filmeze în direcția GBC pentru că este o proprietate privată

În 2017, firma de pază „Argus-S” a semnat nu mai puțin de 11 contracte cu instituțiile statului cu o valoare de peste 6,6 milioane de lei, potrivit datelor din Registrul de Stat al Achizițiilor Publice.

Ora 15.05: A început ședința Guvernului.