Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Parlamentarii se întrunesc în…

LIVE Parlamentarii se întrunesc în ședință plenară: Subiectele aprobate până la această oră

Deputații se întrunesc joi, 12 martie, în ședință plenară, începând cu ora 10:00. Pe ordinea de zi sunt incluse mai multe proiecte, printre care şi examinarea moţiunii simple înaintată de Blocul ACUM împotriva ministrului Economiei şi Infrastructurii, Anatol Usatîi.

Ora 18:03: Este audiată secretara de stat a Ministerului Educației cu privire la măsurile întreprinse în instituțiile de învățământ în contextul coronavirusului.

Ora 17:20. În plenul Parlamentului este audiat ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, privind stabilirea corectitudinii modului în care au fost calculate tarifele pentru energia termică pentru consumatorii finali, livrată în luna ianuarie 2020.

Ora 17:17. Moțiunea simplă asupra politicii și activității Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI), Anatol Usatîi, înaintată de Blocul ACUM nu a trecut.

Ora 15:57. A fost dat start rundei întrebări-răspunsuri. Timp de o oră, ministrul Economiei va da răspuns la întrebările deputaților.

Ora 15:43. Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Anatol Usatîi, își prezintă raportul în fața deputaților.

Ora 15:40. Proiectul de lege privind controlul pericolelor de accidente majore care implică substanțe periculoase a fost aprobat de parlamentari.

Ora 15:10. Deputații, cu 55 de voturi, au aprobat modificări la Codul contravențional și cel penal cu privire la înăsprirea pedepselor în cazul nerespectării măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice. Astfel, persoanele care nu vor respecta măsurile de prevenire sau combatere a bolilor epidemice și vor provoca răspândirea unei asemenea boli, vor fi pedepsiți (pedeapsa maximă) cu amendă în mărime de până la 1000 unităţi convenţionale (până la suma de 50 000 de lei) sau cu închisoare de până la 3 ani.  Până în prezent, pedeapsa maximă pentru pentru încălcare respectivă era de 37 500 lei sau închisoare de până la un an.

Ora 13:10. Deputații au revenit în ședința plenară, după jumătate de oră de pauză.

Ora 12:15. În prima lectură, a fost aprobat proiectul de modificare a articolului 141 din Codul penal, prin care se urmărește înăsprirea pedepselor pentru mercenari și pentru organizatorii acestora. Participarea mercenarului într-un conflict armat, la acţiuni militare sau la alte acţiuni violente orientate spre răsturnarea sau subminarea orînduirii constituţionale ori violarea integrităţii teritoriale a statului se va pedepsi cu închisoare de la 5 la 10 ani. Iar angajarea, instruirea, finanţarea sau altă asigurare a mercenarilor, precum şi folosirea lor într-un conflict armat, în acţiuni militare sau în alte acţiuni violente orientate spre răsturnarea sau subminarea orînduirii constituţionale ori violarea integrităţii teritoriale a statului se va pedepsi cu închisoare de la 10 la 15 ani. În prezent, aceste termene constituie 3-7 și, respectiv, 5-10 ani.

Ora 11:45. Proiectul de hotărâre pentru modificarea articolului 4 din Hotărârea Parlamentului nr.143/2019 cu privire la Raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei a fost aprobat. Astfel, până la data de 1 aprilie curent, Banca Națională a Moldovei va prezenta Parlamentului un raport privind legalitatea, modalitatea de raprtizare și de utilizare a creditelor de urgență acordate celor trei bănci, Banca Socială, Banca de Economii și Unibank, în perioada 2014 – 2015.

Ora 11:17. Cu majoritatea voturilor, a fost aprobat proiectul de lege pentru completarea Regulamentului Parlamentului, adoptat prin Legea nr.797/1996 (art.141) ce prevede ca pe pagina web a Parlamentului la secțiunea dedicată deputaților se vor plasa informații despre amendamentele înregistrate de deputați, declarațiile în plen, luările de cuvânt, întrebările, interpelările cât și răspunsurile aferente.

Ora 10:55. Proiectul de lege cu privire la suspendarea aplicării reducerii pedepsei condamnatului deținut în condiții precare de detenție a fost aprobat cu 72 de voturi, în lectura a doua.

Ora 10:35. Deputații PAS au propus introducerea pe ordinea de zi un proiect de lege ce prevede ca în condițiile în care toate instituțiile de învățământ și-au sistat activitatea, unul dintre părinți să aibă dreptul să își obțină concediul medical plătit. Inițiativa, însă, a fost criticată de deputata Maria Ciobanu și l-a acuzat că a plagiat „cuvânt în cuvânt” de la deputații PSD din România. Fiind supus votului, proiectul nu a fost introdus pe ordinea de zi.

Ora 10:10. Deputații PSRM își vor dona salariul de parlamentar pentru o lună instituțiilor medicale antrenate în combaterea infecției cu noul coronavirus.

Cu o propunere în acest sens a venit și deputatul PAS, Igor Grosu, care a menționat că Parlamentul este gata să vină cu rectificări la buget pentru a livra instituțiilor medicale surse financiare pentru ca spitalele să fie dotate cu echipamentele necesare. „Să vină cu solicitări clare despre dotările necesare. Haideți să ne gândim la toate institțiile publice, să vină cu solicitări pentru a ne asigura că avem în stocuri tot ce este necesar”, a declarat deputatul Igor Grosu.

Urmărește live ședința plenară: