Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Lista finală: CV-urile celor 12…

Lista finală: CV-urile celor 12 candidați la funcția de președinte

Joi, 6 octombrie 2016, Comisia Electorală Centrală a decis care sunt ultimii candidați înscriși în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016. Astfel, lista va conține 12 nume, după ce dosarele altor 4 doritori au fost respinse. ZdG vă propune să vedeți cine sunt pretedenții la funcția de președinte care se vor regăsi în buletinul de vot pe 30 octombrie 2016.

Candidaţii de la guvernare

583-candidat-marian-lupuMarian Lupu, unul din­tre pre­ten­denţii la şefia sta­tu­lui, este susţi­nut în actu­ala cam­pa­nie de Par­ti­dul Demo­crat (PDM). Ca şi Dodon, Lupu a fost pro­mo­vat în fun­cţii îna­lte în stat în tim­pul guver­nă­rii comu­niste. Coche­tând cu fun­cţi­ile publice încă din 1991, în mai 2001 a fost numit vice­mi­nis­tru al Eco­no­miei, iar în 2003 a pre­luat fun­cţia de minis­tru. La 6 mar­tie 2005, devine depu­tat pe lis­tele PCRM, iar ulte­rior preşe­dinte al Par­la­men­tu­lui. În 2009 Lupu a pără­sit PCRM şi a deve­nit lide­rul PDM, for­ma­ţiune cu care a intrat din nou în Par­la­ment. În decem­brie 2010 – mar­tie 2012, Lupu a deţi­nut atât fun­cţia de preşe­dinte al Par­la­men­tu­lui, cât şi cea de preşe­dinte inte­ri­mar. Un an mai târ­ziu, Lupu a fost demis din fun­cţia de preşe­dinte al Par­la­men­tu­lui cu votul a 76 de depu­taţi comu­ni­şti, liberal-democraţi, soci­a­li­şti şi liberal-reformatori. În pre­zent, Marian Lupu este depu­tat.

Citiți și: Averea candidatului Marian Lupu

583-candidat-mihai-ghimpuMihai Ghimpu, preşe­din­tele PL şi can­di­da­tul for­ma­ţiu­nii la fun­cţia de preşe­dinte, are 65 de ani, fiind în poli­tică din 1989, când devine unul din fon­da­to­rii Fron­tu­lui Popu­lar, iar ulte­rior depu­tat din par­tea for­ma­ţiu­nii (1990-1998), când devine preşe­dinte al Par­ti­du­lui Refor­mei, care, în 2005, îşi schimbă denu­mi­rea în Par­ti­dul Libe­ral. Din 1998, este avo­cat, ocu­pa­ţie cu care a coche­tat până în 2007, când a fost ales preşe­dinte al Con­si­li­u­lui Muni­ci­pal Chi­şi­nău, la scurt timp după ce nepo­tul său, Dorin Chir­toacă, deve­nise pri­mar de Chi­şi­nău. În 2009, PL-ul con­dus de Mihai Ghimpu ajunge în Par­la­ment, iar de atunci, cu mici exce­pţii, s-a aflat la guver­nare până astăzi. În sep­tem­brie 2009 – decem­brie 2010, Ghimpu, fiind preşe­dinte al Par­la­men­tu­lui, a deţi­nut şi fun­cţia de preşe­dinte inte­ri­mar al R. Mol­dova.

Citiți și: Averea şi afacerile candidatului Ghimpu

583-candidat-iurie-leancaIurie Leancă, 53 de ani, este can­di­da­tul Par­ti­du­lui Popu­lar Euro­pean din Mol­dova la fun­cţia de şef al sta­tu­lui. Leancă s-a des­prins de PLDM în febru­a­rie 2015, după ce nu a obţi­nut spri­ji­nul depu­ta­ţi­lor pen­tru un nou man­dat de pre­mier, fun­cţie pe care a deţinut-o din mar­tie 2013 până în febru­a­rie 2015. Din 2009, de când adera la PLDM, Leancă a fost minis­trul Afa­ce­ri­lor Externe şi Inte­gră­rii Euro­pene. Până în 2009, acesta a lucrat pen­tru mili­o­na­rul Ana­tol Stati în cadrul com­pa­niei „Ascom-Group”.

Citiți și: Averea candidatului Leancă

Candidaţii opoziţiei

583-candidat-nastaseAndrei Năs­tase are 41 de ani, este jurist de pro­fe­sie şi a fost îna­in­tat la fun­cţia de preşe­dinte din par­tea par­ti­du­lui „Plat­forma Dem­ni­tate şi Ade­văr”, al cărui lider este.

Îna­inte de a se lansa în poli­tică, Năs­tase a lucrat în cadrul pro­cu­ra­tu­rii, apoi, în 2000 — 2002, a fost vice­di­rec­tor la Air Mol­dova, iar din 2002 – avo­cat. A renu­nţat la avo­ca­tură în decem­brie 2015, când a fost ales preşe­dinte al par­ti­du­lui Plat­forma „Dem­ni­tate şi Ade­văr”, for­ma­ţiune poli­tică con­sti­tu­ită în baza plat­for­mei civice „Dem­ni­tate şi Ade­văr”, lan­sată la înce­put de 2015.

583-candidat-ciubasencoDumi­tru Ciu­ba­şenco, 53 de ani, este can­di­dat la preşe­dinţie din par­tea Par­ti­du­lui Nos­tru, al pri­ma­ru­lui de Bălţi, Renato Usa­tîi. În ulti­mul dece­niu, Ciu­ba­şenco, de pro­fe­sie jur­na­list, a coche­tat cu mai multe for­ma­ţiuni poli­tice. În cadrul ale­ge­ri­lor par­la­men­tare anti­ci­pate din 29 iulie 2009, fiind redactor-şef la „Mol­da­vs­chie Vedo­mosti”, el a fost al 25-lea în lista elec­to­rală a PLDM, con­dus de Vla­di­mir Filat. La scurt timp, Ciu­ba­şenco a pri­mit „Ordi­nul Repu­bli­cii” din par­tea preşe­din­te­lui inte­ri­mar Mihai Ghimpu şi s-a dis­tanţat de PLDM. În elec­to­rala din 2010, Ciu­ba­şenco a repre­zen­tat Par­ti­dul Uma­nist, con­dus de ex-directorul SIS, Vale­riu Pasat, însă, la fel ca în 2009, nu a acces în Par­la­ment. Îna­in­tea scru­ti­nu­lui, Ciu­ba­şenco a renu­nţat la Ordi­nul Repu­bli­cii, în semn de pro­test faţă de deco­ra­rea lui Mihail Saa­ka­ş­vili cu ace­eaşi dis­tin­cţie, pe motiv că fos­tul preşe­dinte geor­gian ar fi pro­mo­vat o poli­tică anti-rusă.

583-candidat-maia-sanduMaia Sandu, can­di­data Par­ti­du­lui „Acţiune şi Soli­da­ri­tate” (PAS), şi-a înce­put cariera de fun­cţio­nar în 1994, când a deve­nit con­sul­tant în cadrul Minis­te­ru­lui Eco­no­miei. Ulte­rior, Sandu a acti­vat la ofi­ciul Băn­cii Mondi­ale în Mol­dova, a fost coor­do­na­tor de pro­grame la PNUD şi con­sul­tant pe reforma admi­nis­tra­ţiei publice cen­trale. În 2010 — 2012 lidera PAS a acti­vat la Washin­gton, fiind con­si­li­eră a Direc­to­ru­lui exe­cu­tiv al Băn­cii Mondi­ale. A reve­nit într-o fun­cţie publică la Chi­şi­nău în iulie 2012, deve­nind minis­tră a Edu­ca­ţiei. În această fun­cţie, Maia Sandu a ini­ţiat mai multe reforme în dome­niu, prin­tre care intro­du­ce­rea supra­ve­ghe­rii video la exa­me­nele de baca­la­u­reat, opti­mi­za­rea chel­tu­ie­li­lor în învă­ţământ prin coma­sa­rea şco­li­lor cu puţini elevi sau anga­ja­rea prin con­curs a mana­ge­ri­lor insti­tu­ţi­i­lor de învă­ţământ.

583-candidat-dodonIgor Dodon este can­di­da­tul Par­ti­du­lui Soci­a­li­ş­ti­lor (PSRM), for­ma­ţiune poli­tică de orien­tare pro-rusă, pe care acesta a preluat-o la sfârşit de 2011. Foş­tii lideri ai PSRM, Vero­nica Abram­ciuc şi Valen­tin Krî­lov, l-au acu­zat ulte­rior pe Dodon de „atac rai­der” asu­pra par­ti­du­lui, după ce acesta ar fi con­vo­cat cu încăl­cări con­gre­sul la care a fost ales preşe­dinte PSRM şi a fost schim­bat sta­tu­tul for­ma­ţiu­nii.

Îna­inte să devină lide­rul PSRM, Igor Dodon a deţi­nut un şir de fun­cţii îna­lte în stat în peri­oada guver­nă­rii comu­niste. El a fost, pe rând, vice­mi­nis­tru, minis­tru al Eco­no­miei şi depu­tat ales pe lis­tele PCRM la ale­ge­rile din 5 apri­lie şi 29 iulie 2009. În noiem­brie 2011 Dodon a pără­sit Par­ti­dul Comu­ni­ş­ti­lor şi a ade­rat la PSRM, iar la ale­ge­rile par­la­men­tare din noiem­brie 2014 această for­ma­ţiune a luat cele mai multe voturi, intrând în Par­la­ment cu 25 de depu­taţi.

Foşti și actuali demnitari cu aspiraţii prezidenţiale

Inna Popenco este can­di­dată la fun­cţia de preşe­dinte din par­tea Miş­că­rii social-politice „Rav­no­pra­vie”, 583-candidat-popencocon­dusă de con­tro­ver­sa­tul pri­mar de Orhei, omul de afa­ceri Ilan Şor. Popenco a par­ti­ci­pat, ală­turi de Şor, şi la ale­ge­rile locale din 2015, fiind a 16-a pe lista can­di­da­ţi­lor la fun­cţia de con­si­lier local. Inna Popenco, în care va împlini 43 de ani la 19 octombrie, a făcut, în perioada 1981—1989 studii la şcoala medie de limbă rusă din Orhei. Ulterior, până în 1992 şi-a continuat studiile la Colegiul de medicină din localitate, pentru ca între 1992—1994, să lucreze în calitate de asistentă medicală la Policlinica centrală raională Orhei. Din 1994 şi până în 2000, candidata la funcţia de preşedinte a studiat la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie Nicolae Testimiţanu, Facultatea de medicină generală, iar ulterior, timp de 4 ani, a făcut rezidenţiat în domeniul bolilor interne la Clinica de pe lângă Ministerul Sănătăţii. După finalizarea studiilor, în perioada 2005—2007, a lucrat la Colegiul de medicină din Orhei, în calitate de lectoră în domeniul bolilor interne, iar din anul 2007 activează în calitate de medic internist la Spitalul raional Orhei, în secţia terapia bolilor acute.

583-candidat-gutu-anaAna Guţu, doc­tor în filo­lo­gie şi pro­fe­sor uni­ver­si­tar, a fost desem­nată drept can­di­dată la fun­cţia de preşe­dinte de către Par­ti­dul Poli­tic „Dreapta”. Guţu a fost, din 2009 până în 2014, depu­tată în Par­la­men­tul R. Mol­dova, fiind aleasă pe lis­tele Par­ti­du­lui Libe­ral (PL). În 2013, Ana Guţu împre­ună cu alţi 6 depu­taţi s-au des­prins de PL şi au for­mat „Par­ti­dul Libe­ral Refor­ma­tor” (PLR). În pre­a­jma ale­ge­ri­lor par­la­men­tare din noiem­brie 2014, în urma unor neînţe­le­geri în inte­ri­o­rul PLR, Ana Guţu a pără­sit for­ma­ţiu­nea, iar în sep­tem­brie 2015, a fon­dat un par­tid nou, numit „Dreapta”, care se pro­nu­nţă pen­tru uni­rea R.Moldova cu Româ­nia. Ana Guţu a fost autoa­rea sesi­ză­rii ca urmare a căreia Cur­tea Con­sti­tu­ţio­nală a recu­nos­cut limba română drept limba de stat a R. Mol­dova.

583-candidat-ghiletchiVale­riu Ghi­leţ­chi, în vâr­stă de 56 de ani, este pri­mul pre­ten­dent la fun­cţia de can­di­dat la fun­cţia de preşe­dinte al R. Mol­dova care şi-a anu­nţat intenţia de a par­ti­cipa la vot. Ajuns în Par­la­ment pe lis­tele PLDM, Ghi­leţ­chi s-a deba­ra­sat de verzi atunci când a decis să voteze pen­tru demo­cra­tul Pavel Filip la şefia Guver­nu­lui, la înce­pu­tul aces­tui an, tre­când peste deci­zia par­ti­du­lui de a nu par­ti­cipa la guver­nare. Acesta este unul din pas­to­rii Bise­ri­cii „Isus Sal­va­to­rul” din Chi­şi­nău. Ante­rior a fost preşe­din­tele cul­tu­lui bap­tist din Repu­blica Mol­dova şi preşe­din­tele Fede­ra­ţiei Euro­pene Bap­tiste. Vale­riu Ghi­leţ­chi a can­di­dat inde­pen­dent şi la ale­ge­rile par­la­men­tare din anul 2001. Atunci, a obţi­nut însă doar 1,74%.

 

583-candidat-radu-silviaSil­via Radu a ple­cat la finele anu­lui tre­cut de la con­du­ce­rea între­prin­de­rii Gas Natu­ral Fenosa, iar recent a anu­nţat că intenţio­nează să can­di­deze ca inde­pen­dent la ale­ge­rile pre­zi­denţi­ale din 30 octom­brie. Radu a lucrat în cadrul com­pa­niei care dis­tri­buie ener­gie elec­trică din anul 2000, iar înce­pând cu anul 2008 a ocu­pat fun­cţia de direc­tor exe­cu­tiv. „Mi-e frică că şi urmă­to­rul preşe­dinte al ţării ar putea fi o per­soană care să vină din rân­dul par­ti­de­lor de la guver­nare. Am avut ideea de a lansa un par­tid poli­tic încă la înce­pu­tul aces­tui an, dar nu am mers până la capăt”, anu­nţa aceasta, într-o con­fe­rinţă de presă.

583-candidat-laguta-maiaActi­vista Maia Laguta, care a deve­nit cunos­cută opi­niei publice pen­tru pro­tes­tele pe care le-a deru­lat în ulti­mul dece­niu, majo­ri­ta­tea din­tre ele în faţa Pri­mă­riei Chi­şi­nău, a for­mat şi ea un grup de ini­ţi­a­tivă care a pri­mit lis­tele pen­tru colec­ta­rea sem­nă­tu­ri­lor în vede­rea înscri­e­rii în cursa elec­to­rală. Ea a lucrat la Cen­trul de cal­cul al Minis­te­ru­lui Agri­cul­tu­rii în cali­tate de eco­no­mist, în tele­vi­ziune şi radio, dar şi la Cen­trul de pro­te­cţie a drep­tu­ri­lor con­su­ma­to­ru­lui, fiind vice­di­rec­tor. Din 2006, este preşe­dinta Aso­ci­a­ţiei Obş­teşti „Sal­v­gar­dare”. În 2005, par­ti­cipă la ale­ge­rile par­la­men­tare în cali­tate de can­di­dat inde­pen­dent, dar obţine doar 0,06% din voturi.