Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   FOTO/ Conferința trilaterală în Maramureș:…

FOTO Conferința trilaterală în Maramureș: Reprezentanții parlamentelor R. Moldova, României și Ucrainei vor semna o declarație de cooperare în reformarea justiției

Foto: Facebook/ Igor Grosu

Reprezentanții parlamentelor R. Moldova, României și Ucrainei s-au reunit în comuna Moisei, din județul Maramureș, în cadrul unei conferințe despre procesul de preaderare la Uniunea Europeană. Va fi adoptată și o declarație care vizează cooperarea țărilor participante, în domeniul reformării justiției și combaterii corupției, potrivit unei note informative a Legislativului de la Chișinău. 

La ședința comună, Olesea Stamate reprezintă Comisia juridică, numiri și imunități din Parlamentul R. Moldova, la președenția căreia a renunțat pe 19 ianuarie. Președintele Legislativului Igor Grosu este și el prezent la eveniment. Omologul său din Ucraina, Ruslan Stefanciuk, s-a adresat online demnitarilor. Vicepreședintele Senatului României, președinte PNL Dâmbovița, Virgil Guran, conduce delegația română la întâlnirea trilaterală.

De asemenea, conferința reunește reprezentanți ai instituțiilor juridice din cele trei țări, magistrați, avocați și diplomați, iar dezbaterile vor fi împărțite pe mai multe sesiuni de lucru, care se vor desfășura până pe 26 ianuarie.

Reforma justiției reprezintă unul din cele mai ambițioase angajamente asumate de Republica Moldova pe calea aderării la Uniunea Europeană. Această reformă este complicată, cu multă rezistență din sistem, dar voința noastră și a cetățenilor este mai mare. (…) Atât Republica Moldova cât și Ucraina, avem un avantaj care se numește România și contăm pe sprijinul și experiența ei în acest parcurs”, notează Igor Grosu.

Potrivit comunicatului emis de Parlamentul R. Moldova, „scopul ședinței comune este de a aduce cele trei țări la aceeași masă de discuții, cu scopul de a analiza aspectele relevante în procesul de preaderare la Uniunea Europeană”.