Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Europarlamentarul Siegfried Mureșan, despre echipa…

Europarlamentarul Siegfried Mureșan, despre echipa guvernamentală de la Chișinău: „este un lucru bun că viitorul Guvern are o nouă structură”

Foto: Siegfried Mureșan/ Facebook

Președintele delegației Parlamentului European (PE) pentru relațiile cu R.Moldova, Siegfried Mureșan consideră că „este un lucru bun că viitorul Guvern de la Chișinău are o structură nouă”.

Viitorul Guvern al R. Moldova este unul axat pe investiții și modernizare. Este foarte bine că structura viitorului Guvern de la Chișinău cuprinde un minister separat al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Oamenii așteaptă de la Guvern crearea de noi locuri de muncă și reducerea decalajelor între regiuni, iar pentru asta este nevoie de dezvoltarea infrastructurii pentru atragerea de investitorii care să creeze noi locuri de muncă în toată R. Moldova.

Secretarul general al Administrației președintei R. Moldova, Andrei Spînu a fost propus la funcția de ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Potrivit lui Siegfried Mureșan, „este foarte bine că există și un minister separat al Mediului”.

Pentru a crește calitatea vieții oamenilor, trebuie ca reducerea poluării și protejarea mediului să fie o prioritate pentru orice Guvern.

În calitate de ministru al Mediului a fost propusă vicepreședinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Iuliana Cantaragiu.

O altă decizie bună, potrivit europarlamentarului, este desemnarea unui viceprim-ministru pentru digitalizare.

Investițiile în digitalizare vor aduce noi locuri de muncă mai bine plătite în R. Moldova, întreprinderi mai competitive pe plan internațional, precum și o administrație publică mai performantă, cu servicii publice mai bune pentru cetățeni.

La funcția de viceprim-ministru pentru Digitalizare a fost propus Iurie Țurcanu, coordonator Digitalizare la Agenția de Guvernare Electronică.

Marți, 3 august a fost făcută publică lista membrilor în Guvernul candidatei desemnată la funcția de premier Natalia Gavriliţa. R. Moldova ar urma să aibă 13 ministere, în loc de 9, cum este acum.

R. Moldova are la dispoziție un plan pentru investiții în infrastructura rutieră, digitală, energetică, în competitivitatea economică și sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, dar și în reformele pe care le așteaptă cetățenii R. Moldova în administrația publică, domeniul bugetar, justiție și combaterea corupției.

De aceea, este un lucru bun că viitorul Guvern are o structură nouă, axată pe aceste priorități de investiții și reforme, consideră președintele delegației Parlamentului European (PE) pentru relațiile cu R.Moldova.

Miercuri, 2 iunie, Comisia Europeană a aprobat un plan de redresare economică pentru R. Moldova, care stabilește, între anii 2021 – 2024, până la 600 de milioane de euro asistență macrofinanciară, subvenții și investiții.

Biroul permanent a decis convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului R. Moldova pe 6 august, pe agenda ședinței fiind acordarea votului de încredere Programului de activitate și listei membrilor noului Guvern.