Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Euronews: „Răpit” și „forțat să…

Euronews: „Răpit” și „forțat să demisioneze” după ce a părăsit partidul de la guvernare

Canalul de televiziune Euronews, care e accesibil în 155 de țări, emițând în 10 limbi străine (engleză, franceză, rusă, turcă, portugheză sau arabă), a pus pe post, în ziua de 7 iulie, o amplă știre despre cazul deputatului Ștefan Gațcan din R. Moldova.

Euronews prezintă o cronică a evenimentelor legate de numele lui Ștefan Gațcan, precizând că acesta a fost „forțat să demisioneze, după ce a părăsit partidul de la guvernare”.

Euronews amintește că, în R. Moldova, a fost declanșată o anchetă penală care își propune să investigheze un caz de „răpire” a unui deputat, care a fost forțat să-și depună mandatul, după ce a plecat din partidul de guvernământ.

Liderul formațiunii politice Pro-Moldova, Andrian Candu, a adresat joi, 2 iulie, o scrisoare în care afirmă că noul său coleg, Ștefan Gațcan, a fost „răpit, intimidat și forțat să demisioneze din funcția de membru al parlamentului”. Euronews amintește că Gațcan a fost „scos din țară” de persoane apropiate șefului statului, Igor Dodon. Se presupune că detașarea lui Gațcan în afara R. Moldova s-ar fi făcut pentru a-l împiedica pe acesta să vorbească despre „tratamentul inuman” la care a fost supus.

Potrivit lui Candu, toate s-au întâmplat în urma anunțului făcut de Gatcan pe 30 iunie, privind decizia sa de a părăsi PSRM și de a adera la Pro-Moldova.

Euronews îl citează pe Renato Usatîi, președintele Partidului Nostru, care a declarat că Gatcan a fost detașat din Moldova „pentru ca mass-media și organele de aplicare a legii să nu aibă acces la el”.

Procuratura Generală a declarat luni, 6 iulie, că a inițiat o anchetă în baza unor plângeri depuse de Gatcan și de Partidului Pro-Moldova.

Postul european de televiziune precizează că, atunci când și-a anunțat plecarea din PSRM, într-o postare pe Facebook, Gatcan, medic de profesie, și-a argumentat decizia prin „lipsa totală de progres și măsuri eficiente” în sistemul medical, în condițiile pandemiei coronavirusului. Gațcan afirmase că Pro-Moldova a „luptat pentru interesele cetățenilor și ale țării” și că el a simțit cum „ultimele acțiuni și inițiative, în special în domeniul social”, l-au reprezentat „pe deplin”.

Euronews precizează că plecarea lui Gațcan este primul astfel de eveniment ce vizează partidul pro-rus despre care, sondajele locale spun că ar putea slăbi în mod semnificativ Guvernul sprijinit de Dodon, ulterior chiar socialiștii ar putea pierde guvernarea printr-o potențială moțiune de neîncredere.

În ziua când Gatcan a făcut anunțul, și parlamentarul socialist, Corneliu Furculiță, a postat o declarație pe Facebook. Acesta anunța că a comunicat procurorilor despre presupusa corupere a lui Gațcan.

A doua zi, când presa a scris despre presupusa răpire a lui Gatcan, deputatul Furculiță a postat pe rețelele de socializare o scrisoare de demisie, semnată de la medicul obstetrician-ginecolog.

În titlul postării, Furculiță a spus că Gatcan a promis că va rămâne în cadrul PSRM, dar că va renunța la rolul său de deputat pentru a se dedica carierei sale profesionale. 

Ulterior, tot Furculiță a postat și un videoclip, despre care afirma că l-a primit de la Gatcan. În imagini apare medicul Gațcan care, pe un fundal de nuanțe deschise, asigura publicul că „este bine”.

„Ne informează în mod repetat că este bine, că și-a dat demisia în mod voluntar din funcția de deputat, dar că are nevoie de o perioadă scurtă de odihnă”, a scris deputatul Furculiță în titlu.

Din start, reporterii au reușit să urmărească videoclipul pe un canal de pe Telegram, controlat de un alt deputat socialist. Ulterior, acesta a fost distribuit și pe propriul cont de Facebook al lui Gatcan.

Procuratura Generală a anunțat luni, 6 iulie, că investighează circumstanțele plângerii.

„Procuratura Generală a primit plângerea deputatului Ștefan Gațcan cu privire la presupusele presiuni și intimidare din partea anumitor persoane pentru a-l determina să demisioneze”, se arată într-o declarație pe site-ul Procuraturii.

„Pe baza plângerii deputatului, dar și a sesizării Partidului Pro-Moldova, Procuratura Generală a lansat astăzi un proces penal în care trebuie stabilite toate circumstanțele cazului”.

Guvernul și forțele de poliție din R. Moldova nu au răspuns la solicitarea Euronews de a comenta acest subiect.

Într-un e-mail suplimentar către Euronews, Candu a spus că filmulețele cu Gațcan au ridicat „multe semne de întrebare”, întrucât a considerat că Gațcan arăta „speriat, îngrozit, împins spre perete, acoperit cu o mască și citind un text”.

Candu a mai adăugat că Gațcan s-ar fi aflat în România și a solicitat autorităților române să ajute. Euronews s-a adresat și poliției române pentru a comenta acest caz.