• Euronews: „Răpit” și „forțat să demisioneze” după ce a părăsit partidul de la guvernare

  Euronews: „Răpit” și „forțat să demisioneze” după ce a părăsit partidul de la guvernare
  vizualizări
  08 iulie 2020 | 12:10

  Canalul de televiziune Euronews, care e accesibil în 155 de țări, emițând în 10 limbi străine (engleză, franceză, rusă, turcă, portugheză sau arabă), a pus pe post, în ziua de 7 iulie, o amplă știre despre cazul deputatului Ștefan Gațcan din R. Moldova.

  Euronews prezintă o cronică a evenimentelor legate de numele lui Ștefan Gațcan, precizând că acesta a fost „forțat să demisioneze, după ce a părăsit partidul de la guvernare”.

  Euronews amintește că, în R. Moldova, a fost declanșată o anchetă penală care își propune să investigheze un caz de „răpire” a unui deputat, care a fost forțat să-și depună mandatul, după ce a plecat din partidul de guvernământ.

  Liderul formațiunii politice Pro-Moldova, Andrian Candu, a adresat joi, 2 iulie, o scrisoare în care afirmă că noul său coleg, Ștefan Gațcan, a fost „răpit, intimidat și forțat să demisioneze din funcția de membru al parlamentului”. Euronews amintește că Gațcan a fost „scos din țară” de persoane apropiate șefului statului, Igor Dodon. Se presupune că detașarea lui Gațcan în afara R. Moldova s-ar fi făcut pentru a-l împiedica pe acesta să vorbească despre „tratamentul inuman” la care a fost supus.

  Potrivit lui Candu, toate s-au întâmplat în urma anunțului făcut de Gatcan pe 30 iunie, privind decizia sa de a părăsi PSRM și de a adera la Pro-Moldova.

  Euronews îl citează pe Renato Usatîi, președintele Partidului Nostru, care a declarat că Gatcan a fost detașat din Moldova „pentru ca mass-media și organele de aplicare a legii să nu aibă acces la el”.

  Procuratura Generală a declarat luni, 6 iulie, că a inițiat o anchetă în baza unor plângeri depuse de Gatcan și de Partidului Pro-Moldova.

  Postul european de televiziune precizează că, atunci când și-a anunțat plecarea din PSRM, într-o postare pe Facebook, Gatcan, medic de profesie, și-a argumentat decizia prin „lipsa totală de progres și măsuri eficiente” în sistemul medical, în condițiile pandemiei coronavirusului. Gațcan afirmase că Pro-Moldova a „luptat pentru interesele cetățenilor și ale țării” și că el a simțit cum „ultimele acțiuni și inițiative, în special în domeniul social”, l-au reprezentat „pe deplin”.

  Euronews precizează că plecarea lui Gațcan este primul astfel de eveniment ce vizează partidul pro-rus despre care, sondajele locale spun că ar putea slăbi în mod semnificativ Guvernul sprijinit de Dodon, ulterior chiar socialiștii ar putea pierde guvernarea printr-o potențială moțiune de neîncredere.

  În ziua când Gatcan a făcut anunțul, și parlamentarul socialist, Corneliu Furculiță, a postat o declarație pe Facebook. Acesta anunța că a comunicat procurorilor despre presupusa corupere a lui Gațcan.

  A doua zi, când presa a scris despre presupusa răpire a lui Gatcan, deputatul Furculiță a postat pe rețelele de socializare o scrisoare de demisie, semnată de la medicul obstetrician-ginecolog.

  În titlul postării, Furculiță a spus că Gatcan a promis că va rămâne în cadrul PSRM, dar că va renunța la rolul său de deputat pentru a se dedica carierei sale profesionale. 

  Ulterior, tot Furculiță a postat și un videoclip, despre care afirma că l-a primit de la Gatcan. În imagini apare medicul Gațcan care, pe un fundal de nuanțe deschise, asigura publicul că „este bine”.

  „Ne informează în mod repetat că este bine, că și-a dat demisia în mod voluntar din funcția de deputat, dar că are nevoie de o perioadă scurtă de odihnă”, a scris deputatul Furculiță în titlu.

  Din start, reporterii au reușit să urmărească videoclipul pe un canal de pe Telegram, controlat de un alt deputat socialist. Ulterior, acesta a fost distribuit și pe propriul cont de Facebook al lui Gatcan.

  Procuratura Generală a anunțat luni, 6 iulie, că investighează circumstanțele plângerii.

  „Procuratura Generală a primit plângerea deputatului Ștefan Gațcan cu privire la presupusele presiuni și intimidare din partea anumitor persoane pentru a-l determina să demisioneze”, se arată într-o declarație pe site-ul Procuraturii.

  „Pe baza plângerii deputatului, dar și a sesizării Partidului Pro-Moldova, Procuratura Generală a lansat astăzi un proces penal în care trebuie stabilite toate circumstanțele cazului”.

  Guvernul și forțele de poliție din R. Moldova nu au răspuns la solicitarea Euronews de a comenta acest subiect.

  Într-un e-mail suplimentar către Euronews, Candu a spus că filmulețele cu Gațcan au ridicat „multe semne de întrebare”, întrucât a considerat că Gațcan arăta „speriat, îngrozit, împins spre perete, acoperit cu o mască și citind un text”.

  Candu a mai adăugat că Gațcan s-ar fi aflat în România și a solicitat autorităților române să ajute. Euronews s-a adresat și poliției române pentru a comenta acest caz.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Mesajul postat de fostul ministru al Educației, Igor Șarov, după ce maestrul Doga a anunțat că se află la spital

  La scurt timp după ce maestrul Eugen Dodon a anunțat despre spitalizarea fostului ministru al Educației, Igor Șarov, fostul conducător al ministerului de Educație a postat luni seară un mesaj pe Facebook în car…
  Mesajul postat de fostul ministru al Educației, Igor Șarov, după ce maestrul Doga a anunțat că se află la spital

  FOTO/ Drumuri din Ștefan Vodă, acoperite de zăpadă. Anunțul făcut de autorități

  Luni au căzut primii fulgi de zăpadă din acest sezon rece, iar la Ștefan Vodă continuă să ningă și la această oră, anunță responsabilii de la Inspectoratul Național de Securitate Publică al IGP. Din cauza preci…
  FOTO/ Drumuri din Ștefan Vodă, acoperite de zăpadă. Anunțul făcut de autorități

  Liderul PDM, Pavel Filip, s-a întâlnit cu președintele ales al R. Moldova, Maia Sandu

  Liderul PDM Pavel Filip și președintele ales al R. Moldova Maia Sandu, au avut luni o întrevedere, în cadrul căreia au „discutat momentul politic actual și eventuale scenarii post-electorale”. Anunțul a fost fă…
  Liderul PDM, Pavel Filip, s-a întâlnit cu președintele ales al R. Moldova, Maia Sandu

  Fost ministru al Educației, internat la spital. Anunțul făcut de către maestrul Eugen Doga

  Maestrul Eugen Doga a anunțat luni, 30 noiembrie, printr-un mesaj postat pe pagina de Facebook că fostul ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, este internat la spital. Deși inițial, maestru…
  Fost ministru al Educației, internat la spital. Anunțul făcut de către maestrul Eugen Doga

  Ce spune PAS despre faptul că președinta aleasă a R. Moldova va avea un consilier prezidențial anterior condamnat penal

  „Veaceslav Negruță a fost condamnat în anul 2015 de o justiție nedreaptă, la comandă politică”. Asta spun reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) despre faptul că viitorul consilier prezid…
  Ce spune PAS despre faptul că președinta aleasă a R. Moldova va avea un consilier prezidențial anterior condamnat penal

  Bulgaria închide granițele pentru cetățenii din afara UE începând cu 1 decembrie: R. Moldova, printre țările exceptate de la restricția de călătorie

  Bulgaria își închide granițele pentru cetățenii din afara UE, cu excepția unor state care au fost anunțate separat pe o listă. Pe lista țărilor exceptate de la restricția de călătorie este inclusă și R. Moldova…
  Bulgaria închide granițele pentru cetățenii din afara UE începând cu 1 decembrie: R. Moldova, printre țările exceptate de la restricția de călătorie