Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Doi șefi noi propuși de…

Doi șefi noi propuși de Silvia Radu. Cum (nu)explică Primăria aceste numiri?

Silvia Radu, primara interimară a mun. Chișinău, a semnat astăzi, 21 februarie, dispozițiile de numire a două persoane în funcția de director al Întreprinderii Municipale Regia „Autosalubritate” și de șef al Direcției Administrative a Primăriei mun. Chișinău. Anunțul a fost făcut de către Valeriu Munteanu, ex-ministru al Mediului și membru al Partidului Liberal.

„Silvia Radu a semnat astăzi dispozițiile de numire a doi colonei de poliție cu trecut mai mult decât tenebros: Eugeniu Axentiev, fost comisar șef al poliției din Chișinău a fost numit în calitate de director al Î.M. Regia „Autosalubritate”, iar Vladimir Maiduc, fost șef al Direcției Investigații și Securitate Internă a MAI a fost numit în calitate de șef al Direcției Administrative a primăriei Chișinău… Trebuie să amintim că Eugeniu Axentiev a apărut de mai multe ori în atenția presei, cele mai mari scandaluri fiind accidentele rutiere provocate de acesta, în unul dintre acestea a decedat un copil de 12 ani. Desigur, Axentiev a demonstrat, în timp, că este nevinovat când circula beat pe contrasens și a lovit pietonii de pe trotuar. Nici Maiduc nu a scăpat dea lungul anilor de scandaluri: în 2002, când era șef adjunct al poliției criminale a MAI, a plecat cu bucluc de la minister, când în urma unei rețineri, unde a decedat, împușcat fiind un bărbat, despre care soția a spus că în timpul reținerii fatale avea la el câteva sute de mii de dolari, bani care au dispărut și nu s-au mai găsit. În schimb Maiduc, fost consilier raional PD, a devenit ulterior un prosper om de afaceri”, a scris pe o rețea de socializare Valeriu Munteanu, ex-ministrul Mediului.

Vadim Brânzaniuc, purtătorul de cuvânt al Primăriei ne-a confirmat că au fost semnate aceste dispoziții de numire. „În câteva minute vom veni și cu un comunicat de presă”, a subliniat el. Întrebat în baza căror criterii au fost numiți cei doi,  purtătorul de cuvânt al Primăriei nu a știut ce să ne răspundă, menționând doar că „numirea în funcție a șefilor direcțiilor municipale este prerogativa și dreptul exclusiv al primarului general”.

Menționăm că Eugeniu Axentiev a apărut în atenția mass-mediei după mai multe scandaluri. Într-un articol, ZdG scria că Axentiev a activat mult timp în cadrul MAI, fiind implicat în mai multe scandaluri. În 2001, acesta a lovit cu maşina, mortal, o fetiţă de 12 ani. Presa scria atunci că maşina poliţistului Axentiev se deplasa pe str. Vasile Alecsandri, pe banda pe care circula doar transportul public. La câţiva metri de staţia de troleibuz, el a lovit în plin fetiţa, care a decedat. Nu se ştie în ce mod, dar el a reuşit să evite pedeapsa. Examinarea dosarului a fost încetată şi reluată de câteva ori, dar Axentiev a scăpat de fiecare dată. Mama fetei declara atunci pentru presă că procuratura a efectuat ancheta tendenţios, muşamalizând cazul. Axentiev, după accident, nu doar că a scăpat nepedepsit, dar a şi fost avansat. Înainte de a ajunge comisar de Chişinău, a fost o vreme comisarul sectorului Buiucani şi apoi şef al mai multor direcţii din cadrul MAI. Axentiev a fost şi protagonistul mai multor scandaluri de presă, fiind mai mereu partenerul de ceartă al primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă, căruia de multe ori refuza să-i îndeplinească ordinele.

În același timp, Vladimir Maiduc apare în luna iulie 2016, în timpul campaniei electorale în lista de donatori ai Partidului Democrat din Moldova. El fiind și unul dintre cei mai generoși sponsori ai partidului. Acesta a investit 500 000 de lei. Atunci, Maiduc a declarat presei că nu este prima dată când face donaţii pentru PDM, deoarece susţine acest partid.

Amintim că Silvia Radu a devenit primara interimară a mun. Chișinău după ce, la începutul lunii noiembrie 2017, Nistor Grozavu, primarul interimar de atunci, a anunțat că se retrage din funcție, iar în locul lui vine Silvia Radu, fosta directoare a companiei „Gas Natural Fenosa”. „Dna Silvia Radu, după mine, este o propunere foarte bună pentru a aduce modernitate și eficiență în managementul Primăriei. Vine din zona tehnocrată și cred că va aduce schimbări importante în activitatea instituției. Îi mulțumesc foarte mult pentru discuțiile pe care le-am avut până să accepte, dar mai mult îi mulțumesc că a acceptat funcția într-o situație de criză”, a declarat atunci Nistor Grozavu. Deși mai mulți susțineau că Silvia Radu este candidata propusă de PDM, democrații au negat acest lucru.

UPDATE: Primăria mun. Chișinău a emis un comunicat de presă în care anunță despre schimbarea conducerii ÎM Regia „Autosalubritate”: „Primăria Chișinău informează despre schimbarea conducerii întreprinderii municipale Regia „Autosalubritate”. Potrivit dispoziţiei primarului general interimar Silva Radu, în funcţia de director al Regiei „Autosalubritate” a fost numit Eugeniu Axentiev. Noul conducător a fost desemnat în funcţie pe o perioadă de 2 ani. De menţionat că Tudor Maniv şi-a încetat activitatea în cadrul ÎM Regia „Autosalubritate” în legătură cu expirarea contractului de management. În acelaşi timp, directorul ÎM „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi”, Eliferii Haruţa, a depus cerere de demisie din funcţie”.