Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dmitri Kozak susţine că Plahotniuc…

Dmitri Kozak susţine că Plahotniuc i-a dat un plic cu propuneri de federalizare a R. Moldova

Foto: Facebook

Dmitri Kozak, vicepremier al Federaţiei Ruse şi reprezentantul special al preşedintelui rus pentru relaţii economice şi comerciale cu Republica Moldova susţine că Vladimir Plahotniuc, i-ar fi înmânat un plic cu o foaie A4 ce conținea propuneri pentru schimbarea cursului politic al Republicii Moldova, cu o reorientare spre Moscova şi soluţionarea problemei transnistrene prin intermediul federalizării republicii, scrie „Kommersant”.

În cadrul întâlnirii dintre Kozak și liderul Partidului Democrat din Moldova, care a avut loc la 3 iunie, Vladimir Plahotniuc ar fi înmânat un plic cu patru propuneri privind condițiile pentru crearea unei coaliții cu PSRM.

„În data de 3 iunie, la sfârșitul întrevederii cu reprezentanții Partidului Democrat, domnul Plahotniuc, în prezența colegilor lui, mi-a transmis într-un plic propuneri privind condițiile de constituire a coaliției cu Partidul Socialiștilor. Luând cunoștință de conținutul plicului, noi am găsit propunerea, și am fost mirați, pentru că venea de la un partid declarat categoric antirusesc, de schimbare radicală a cursului politicii externe a Moldovei, cu reorientarea spre Federația Rusă și de soluționare a conflictului transnistrean în baza federalizării Republicii Moldova”, a declarat Kozak într-un interviu pentru Komersant.

Documentul ataşat de Kommersant:

Potrivit documentului, propunerile Partidului Democrat din Moldova pentru stabilizarea parcursului extern al țării în vederea creării unei alianțe cu PSRM ar fi următoarele:

1. Interzicerea aderării la oricare blocuri militare (NATO și altele);
2. Asigurarea statutului de neutralitate, cu scopul de a contracara mișcarea unionistă (ideea de Unire cu România);
3. Schimbarea orientării politice a Moldovei în favoarea federalizării, având ca scop rezolvarea conflictului transnistrean;
4. Reorientarea politicii externe a Moldovei spre restabilirea și dezvoltarea bunelor relații de vecinătate cu Rusia – cele istorice, economice, politice și culturale.

În interviu, Kozak asigură că formarea coaliţiei parlamentare şi a unui nou guvern la Chişinău nu este alegerea Moscovei, ci o problemă internă a Republicii Moldova.

Potrivit afirmaţiilor sale, vicepremierul rus le-ar fi recomandat socialiştilor şi preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, „să nu ia în calcul niciun fel de propuneri secrete nici ale lui Vladimir Plahotniuc, nici ale altor partide”.

Potrivit lui Dmitri Kozak, „preşedintele ales de majoritatea cetăţenilor şi majoritatea formată într-un mod destul de ciudat în Parlamentul precedent al Republicii Moldova transmiteau Rusiei şi lumii semnale contradictorii, iar în multe rânduri care se excludeau reciproc”. În aceste condiţii, Rusia şi-a spus părerea – care rămâne neschimbată – cu privire la modalitatea de soluţionare a crizei: organizarea de noi alegeri, însă pe o altă bază legislativă şi cu existenţa unei alte puteri executive, care să se bucure de încrederea tuturor forţelor politice.

Pentru atingerea acestui obiectiv este nevoie, potrivit vicepremierului rus, de o coaliţie temporară, în scopul modificării sistemului electoral, formării unui guvern capabil să asigure viaţa de zi cu zi a ţării şi organizarea de alegeri corecte şi transparente. „Discuţiile despre obiectivele politice pe termen lung este oportun să fie amânate pentru perioada de după alegeri. În situaţia actuală, ele nu vor avea nicio exprimare practică”, a declarat Kozak pentru Kommersant.

Reacția lui Pavel Filip la acuzațiile pe care Kozak le aduce Partidului Democrat

Pe mine mă miră acest fapt, că sunt lăsate în umbă din punctul meu de vedere niște lucruri mult mai grave pentru R. Moldova. Când se vorbeşte despre niște lucruri care întrunesc practic toate elementele trădării de țară, nimeni nu atrage atenția la aceasta. Astfel ne-am concentrat pe hotărârea Curţii Constituţionale. Declarațiile pe care le fac unii sau alții, trebuie venite cu probe. Toţi au văzut probe prin care acest lucru a fost impus de către Federaţia Rusă prin intermediul președintelui Dodon și aceste probe sunt incontestabile. Important sunt prezentarea probelor
, a declarat Pavel Filip.

Totodată, într-un comunicat de presă al ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse, se arată Moscova salută formarea coaliției de guvernare și a Guvernului Republicii Moldova.