Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cum și de către cine…

Cum și de către cine sunt recepționate încălcările sesizate de alegători

În ziua alegerilor parlamentare, cetățenii R. Moldova se pot adresa la mai multe numere de telefon pentru a semnaliza eventualele încălcări privind desfășurarea procesului electoral. Redacția ZdG a verificat funcționalitatea acestor linii fierbinți.

La 22 februarie curent, prim-ministrul Pavel Filip a dispus crearea Celulei pentru asigurarea bunei desfășurări a scrutinului parlamentar din 24 februarie 2019. De asemenea, a fost instituită linia fierbinte pentru apeluri 022 250888 și 022 255063. Redacția ZdG a telefonat la aceste numerele pentru a verifica dacă sunt funcționale.

La primul număr de telefon (022 250888) apelul a fost închis imediat. La cel de-al doilea număr de telefon (022 255063) ne-a răspuns un bărbat, care ne-a îndemnat să seisizăm încălcarea. Acesta a declarat că va înregistra seisizarea noastră.

Un alt număr la care se pot adresa cetățenii este numărul unic 022880101 al Centru de apel pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ al Comisiei Electorale Centrale. Operatorul ne-a rugat să expunem problema, după care ne-a comunicat că seisizarea privind comiterea unei ilegalități o putem depune la secția de poliție locală. Ulterior, redacția ZdG a fost contactată de un reprezentant al poliției pentru a înregistra încălcarea depistată.

Urmăriți live pe ZdG toate evenimentele din ziua alegerilor parlamentare:

LIVE/ Moldova alege Parlamentul. Primii alegători aduși în mod organizat

Accesați harta interactivă pentru a vedea toate circumscripțiile uninominale deschise în țară și peste hotare, adresele secțiilor de votare și a găsi informații despre toți candidații care aspiră la un mandat de parlamentar.