• Copiii judecătorilor bat

  Copiii judecătorilor bat
  de
  vizualizări
  27 mai 2010 | 16:13

  278-jud2La 14 mai, la Institutul Naţional de Justiţie (INJ) a avut loc un incident fără precedent. Fiica Eugeniei Fistican, directoarea INJ, Elena Istrati, care urmează să devină judecătoare, a pălmuit-o pe o angajată a acestei instituţii, chiar în biroul mamei sale, în prezenţa mamei şi a conducerii de vârf a instituţiei în cauză. Toţi martorii la incident au confirmat acţiunea.

  În dimineaţa zilei de 14 mai 2010, Elena Istrati, fiica directoarei INJ, care este audientă şi candidată la funcţia de judecător, a chemat-o pe Victoria Hadârcă, care la acel moment audia cursul de „Drept comunitar”, în biroul mamei sale. În biroul cu pricina se aflau deja directoarea INJ, directorul adjunct Veaceslav Didâc şi consiliera doamnei Fistican, Olga Pisarenco.

  Victoria a fost solicitată să semneze un ordin privind anularea unui alt ordin, emis de Eugenia Fistican la 29 septembrie 2009. Victoria a refuzat să semneze acel act. În aceste circumstanţe, fiica directoarei INJ i-a aplicat câteva lovituri peste cap.

  500 de lei de la viitoarea judecătoare

  După incident, persoana lovită, Victoria Hadârcă, dar şi Elena Istrati, fiica directoarei, au ajuns la sectorul de poliţie Buiucani. Elena a recunoscut agresiunea. Ulterior ea a fost obligată să achite suma de 500 de lei. Victoria a mers la medicul legist, apoi – la spital.

  Am contactat-o pe Victoria Hadârcă. Ea spune că este internată cu diagnosticul „traumatism cranio-cerebral, comoţie cerebrală”. Victoria ne-a spus că nu se simte bine şi nu poate să relateze prea multe, explicând doar că „am fost lovită cu cruzime, nu mi-am imaginat că aşa ceva e posibil într-o astfel de instituţie”. Victoria este reprezentată acum de fratele ei, Igor Hadârcă, doctor în drept.

  Igor Hadârcă a organizat o conferinţă de presă, unde a vorbit despre caz. „Victoriei i s-a propus să semneze ordinul de concediere din funcţia din care era suspendată. Însă acest ordin, emis de către directorul institutului, este ilegal şi contravine unui alt ordin, emis de aceeaşi persoană în septembrie 2009, privind suspendarea temporară din funcţie pe perioada studiilor”, a menţionat Igor Hadârcă la conferinţa de presă. Ulterior, el a declarat pentru ZdG că s-a adresat Procuraturii Generale, Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului INJ, cu solicitarea „de a aprecia obiectiv acţiunile Elenei Istrati şi ale judecătoarei şi directoarei Eugenia Fistican”. Ion Hadârcă consideră că Elena Istrati a încălcat grosolan ordinea publică, dar şi etica profesională, aplicând violenţa. Totodată, el spune că inacţiunea Eugeniei Fistican ar trebui pedepsită, ea având şi statut de magistrat.

  Violenţa în evenimentele INJ

  Deşi este vorba de o instituţie publică în care se studiază justiţia şi moralitatea, INJ nu a emis nicio declaraţie, niciun comunicat de presă în care să fi explicat acest caz de violenţă. Pagina web a INJ este „realizată cu sprijinul PNUD, care prin informaţia furnizată asigură vizibilitate socială activităţii INJ şi procesului de formare iniţială şi continuă a judecătorilor şi procurorilor antrenaţi în înfăptuirea justiţiei şi protejarea drepturilor omului” (citat de pe site). Dar ultimele ştiri plasate pe site nu fac nicio referire la evenimentul din 14 mai, deşi se vorbeşte despre violenţă, prevenirea şi combaterea acestui fenomen.

  “Timp de o zi, la INJ s-a desfăşurat cursul de instruire Implementarea Legii cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie”, se spune într-un comunicat plasat pe site la 17 mai, singurul comunicat publicat din ziua incidentului.

  Am încercat să aflăm mai multe cu privire la acest caz de violenţă. În anticamera INJ ni s-a spus că Eugenia Fistican este în concediu, fără să ni se explice cât va dura concediul şi când o vom putea contacta.
  Am încercat să discutăm cu Veaceslav Didâc, director-adjunct al INJ, prezent la acest eveniment. „Nu vă dau niciun fel de răspuns. Consiliul INJ, care este organul superior de conducere al acestei instituţii, a format o Comisie de elucidare a cazului. Am dat explicaţii la comisie, în calitate de martor. Probabil, vineri, comisia va da un răspuns, ” a menţionat adjunctul Eugeniei Fistican.

  “Nimeni nu ascunde nimic”

  Am întrebat dacă regulamentul de activitate al INJ conţine şi prevederi speciale pentru cazurile de aplicare a violenţei în această instituţie, dacă e admisibil un asemenea caz. „Suntem oameni civilizaţi, trăim într-o societate civilizată”, a explicat Veaceslav Didâc, confirmând faptul că Eugenia Fistican este în concediu, iar Elena Istrati „este acasă”.

  El a ţinut să menţioneze că „nimeni nu ascunde nimic, informaţia se va face publică numaidecât, foarte curând”.
  Deoarece nu a fost posibil să o găsim la INJ nici pe persoana acuzată de agresiune, nici pe mama ei, iar martorii au refuzat să vorbească, l-am apelat pe ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase. „Am primit o plângere oficială de la persoana agresată. Ştiu că a fost creată o comisie care examinează acest caz şi care urmează să explice cele întâmplate, de unde voi afla şi eu, probabil, mai multe. Acum nu am toate explicaţiile şi nu pot să mă pronunţ. În orice circumstanţe, însă, violenţa nu poate fi tolerată într-o instituţie oficială, cu atât mai mult într-o asemenea instituţie”, a spus ministrul Tănase.

  Şi „Regulamentul de ordine interioară al INJ” conţine câteva stipulări care ar ajuta la reglementarea acestui caz. Pe de o parte, personalul Institutului are dreptul „la muncă, corespunzătoare pregătirii profesionale şi calificării; la protecţia muncii, sănătăţii şi securităţii muncii”, pe de altă parte, „Personalul Institutului are următoarele obligaţii: să asigure respectarea Constituţiei R. Moldova, a actelor normative ale R. Moldova, să respecte în orice împrejurare ordinea şi disciplina la locul de muncă; să folosească timpul de lucru pentru muncă productivă; să ia măsuri pentru lichidarea cauzelor ce împiedică mersul normal al muncii şi să informeze imediat despre acestea Directorul executiv; să se abţină de la acţiuni ce împiedică altor salariaţi să-şi exercite atribuţiile de serviciu; să manifeste amabilitate, toleranţă; să nu folosească situaţia de serviciu în interese personale; să nu comită fapte (acţiuni sau inacţiuni) care pot prejudicia reputaţia personală, reputaţia Institutului”. Pentru buna realizare a acestui regulament, este responsabil directorul Institutului.

  Copiii judecătorilor, din nou

  Eugenia Fistican a fost numită în calitate de directoare a INJ în octombrie 2006, fiind concomitent şi judecătoare detaşată a Curţii Supreme de Justiţie. În octombrie 2008, ea a fost decorată de către Vladimir Voronin cu medalia “Meritul Civic” – “pentru merite în promovarea reformei judiciare şi de drept, contribuţie la înfăptuirea justiţiei şi activitate organizatorică intensă”.

  Fiica Eugeniei Fistican, Elena Istrati, este audientă a cursurilor INJ pentru a deveni judecătoare. În luna octombrie 2009, Ziarul de Gardă a publicat două articole despre relaţiile de rudenie dintre audienţi şi formatori sau judecători, intitulate “Copiii judecatorilor devin judecatori” si  “Copiii judecatorilor tac” “. După publicarea acestui articol intitulat “Copiii judecătorilor bat”, vom reveni cu detalii despre explicaţiile şi măsurile luate de INJ şi despre copiii, ginerii şi alte rude ale judecătorilor şi procurorilor care studiază aici.

  INJ reprezintă un centru modern de formare iniţială şi continuă a candidaţilor la funcţiile de judecător şi procuror, de perfecţionare profesională a judecătorilor şi procurorilor în funcţie, precum şi a altor persoane care contribuie la înfăptuirea justiţiei. El a fost conceput ca un factor de valoare în promovarea statului de drept în R. Moldova. INJ pledează pentru independenţa, transparenţa şi eficienţa justiţiei naţionale.

  Reporter ZdG

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ Crime fără pedeapsă: dosarul morții unui tânăr, de patru ani pe masa oamenilor legii

  Acum patru ani, Fiodor Meleca, un tânăr în vârstă de 26 de ani din satul Chiștelnița, raionul Telenești, a fost omorât în bătaie în urma unui conflict iscat între două grupuri de tineri. Deși suspecții au fost…
  VIDEO/ Crime fără pedeapsă: dosarul morții unui tânăr, de patru ani pe masa oamenilor legii

  Salvatorii au lucrat pe parcursul întregii nopți pentru fortificarea digurilor la Cantemir

  Salvatorii au continuat pe parcursul zilei de 9 iulie lucrările de fortificare a digurilor de protecție. Activități complexe au fost realizate în orașul Cantemir, localitățile Ghioltosu, Gotești și Leca. În or…
  Salvatorii au lucrat pe parcursul întregii nopți pentru fortificarea digurilor la Cantemir

  Primarul de Hîncești, despre constatările ANI: „Vom merge în proces de judecată”

  Primarul de Hîncești, Alexandru Botnari, susține că va merge în proces de judecată după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis joi, 9 iulie, un act de constatare în privința sa, în care este indic…
  Primarul de Hîncești, despre constatările ANI: „Vom merge în proces de judecată”

  DOC/ Exercitarea profesiei de medic veterinar va fi reglementată prin lege

  Organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar va fi reglementată prin lege. Un proiect de lege în acest sens a fost votat joi, 9 iulie, în lectura finală.    Potrivit proiectului, domeniul d…
  DOC/ Exercitarea profesiei de medic veterinar va fi reglementată prin lege

  Valul doi, de prezidențiale

  Un avocat, contaminat cu COVID-19, s-a tratat acasă, la recomandarea medicului de familie… A ajuns la spital în stare gravă, după o săptămână de la începerea tratamentului efectuat în izolare. O juristă, afecta…
  Valul doi, de prezidențiale

  Italia și-a închis granițele pentru Republica Moldova și alte 12 țări

  Italia şi-a închis joi, 9 iulie, graniţele pentru persoanele care sosesc din Republica Moldova și alte 12 ţări, acestea fiind considerate regiuni cu risc ridicat de răspândire a infecţiilor cu noul coronavirus,…
  Italia și-a închis granițele pentru Republica Moldova și alte 12 țări