Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cele 5 „propuneri” ale președintelui…

Cele 5 „propuneri” ale președintelui R. Moldova, Igor Dodon, pentru procurorul general, după preluarea conducerii PG

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a semnat decretul privind numirea lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general. La ceremonia de învestire în funcție, Dodon a venit „cu câteva propuneri de lucru” către noul procuror general, după ce asta va prelua conducerea Procuraturii Generale.

După ce a venit cu o foaie de parcurs către Guvernul Chicu, la o zi de la învestirea Cabinetului de miniștri în funcție, astăzi, 29 noiembrie, Dodon a venit și cu cinci „propuneri” pentru noul procuror general, Alexandr Stoianoglo.

Aș dori să vin astăzi, la începutul activității lui cu 5 propuneri, subiecte, nu indicații, ci propuneri care vă rog să le examinați și să aveți o abordare foarte serioasă față de ele.

  1. Trebuie sa facem ca Procuratura Generală sa nu fie percepută ca un organ corupt.
  2. Îmi doresc ca procurorii să nu asculte de politicieni. Trebuie să respectați legea. PG trebuie scoasă de sub influența politicului.
  3. Dinamizarea cauzelor penale cu rezonanță: uzurparea puterii în stat, furtul miliardului, privatizările Air Moldova, Aeroport, etc.
  4. Nu trebuie să admitem influența externă, influența partenerilor externi, asupra Procuraturii Generale.
  5. Vă îndemn să vă faceți personal echipa, personal să vă alegeți membrii echipei”, a declarat Dodon.

Decretul de numire în funcție a fost semnat de Dodon în această dimineață.

Alexandr Stoianoglo a fost deputat și vicepreședinte al Parlamentului, fiind ales pe listele Partidului Democrat din Moldova (PDM). Stoianoglo a intrat în politică în 2001, când a candidat pe listele PDM la funcția de deputat, fiind pe locul 8, în lista condusă de Ion Sturza, dar din care făceau parte și Dumitru Diacov sau Vladimir Filat. Relansarea în politică s-a produs după evenimentele din aprilie 2009, fiind, iarăși, al 8-lea în lista PDM la parlamentarele din iulie 2009. Imediat după alegeri, Stoianoglo a fost promovat în funcția de vicepreşedinte al Parlamentului. Și la parlamentarele anticipate din noiembrie 2010, Stoianoglo a candidat din partea PDM, fiind al 11 în lista electorală, pe primele două locuri aflându-se Marian Lupu și Vladimir Plahotniuc. Stoianoglo a ajuns deputat și a fost ales președinte al Comisiei securitate națională, apărare şi ordine publică.

La parlamentarele ordinare din noiembrie 2014, Alexandr Stoianoglo nu a mai candidat, iar câteva luni mai târziu, în ianuarie 2015, a anunțat că părăsește PDM, și că va candida independent la funcția de bașcan al UTA Găgăuzia. „Viziunile mele nu coincid cu cele ale PDM pe care acesta le-a promovat faţă de Găgăuzia în ultimul an. Această politică a dus la scindarea societăţii găgăuze, a intensificat confruntarea Chişinău-Tiraspol”, declara Stoianoglo. La alegerile din Găgăuzia a obținut doar 4,98% din voturi într-o competiție câștigată din primul tur de actualul bașcan, Irina Vlah.

Fostul deputat și vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Stoianoglo, a fost desemnat, joi, 28 noiembrie, de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) câștigător al concursului pentru ocuparea funcției de procuror general. Acesta a acumulat cel mai mare punctaj în comparație cu ceilalți trei contracandidați și urmează a fi propus președintelui pentru numirea în funcția de șef al Procuraturii Generale.

Cei patru candidați au obținut următorul punctaj:

  • Alexandr Stoianoglo – 74.22;
  • Vladislav Gribincea – 67.45;
  • Veaceslav Soltan – 59.73;
  • Oleg Crîșmaru – 55.74.