Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană…

Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană susțin că „au prevenit un atac terorist”, care ar fi fost pus la cale de Serviciul de securitate al Ucrainei. Kievul nu a comentat acuzațiile

Așa-zisul minister al securității din regiunea transnistreană susține că „a prevenit un atac terorist”. Potrivit sursei citate, atacul ar fi fost pregătit „la indicația Serviciului de securitate al Ucrainei” împotriva mai multor așa-numiți oficiali din stânga Nistrului. Deocamdată, Ucraina nu a venit cu o reacție la acuzațiile așa-numitelor autorități din stânga Nistrului.

Suspecții au fost reținuți și dau declarații, scrie sursa citată. Așa-numitele autorități din stânga Nistrului spun că au fost inițiate mai multe cauze penale care vizează „pregătirea unui act de terorism” și „pregătirea pentru omorul a două sau mai multe persoane, comisă de un grup de persoane într-un mod periculos”.

Presa din regiune scrie că „atacul terorist din Transnistria urma să aibă loc în centrul Tiraspolului, autorii mizau pe un număr mare de victime și pe eliminarea înalților funcționari ai republicii”. Așa-numitele autorități din stânga Nistrului se vor adresa astăzi Ucrainei „pentru informații despre actul terorist planificat la Tiraspol”, a declarat așa-zisul ministru de externe al regiunii, citat de presa locală.


Presa de la Tiraspol publică și o înregistrare video cu presupusul atacator. „Acesta este Veaceslav Kisnicean. Acesta urma să comită un atac terorist în Tiraspol la ordinul SBU. Locul exploziei – centrul orașului – fusese stabilit de către șefii săi. Se plănuia să fie zeci de victime printre oamenii care treceau prin zonă”.


Rusia acuză Ucraina că ar pregăti „provocări” în regiunea transnistreană

Pe 23 februarie, Ministerul rus al Apărării a afirmat că Ucraina ar pregăti o provocare armată în regiunea transnistreană a R. Moldova. În replică, autoritățile de la Chișinău au transmis că nu confirmă această informație și au făcut un apel la calm.

Ulterior, secretarul de stat al Ministerului Apărării de la Chișinău, Valeriu Mija, a spus că declarația Ministerului rus al Apărării despre eventualele provocări ale Ucrainei în regiunea transnistreană reprezintă mai degrabă un „element de operațiune psihologică decât intenții reale”.

Copreședintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Tiraspolului, Oleg Beleakov, a declarat că regiunea transnistreană este pregătită să reacționeze la „orice provocări”, iar „dacă cineva mizează să creeze panică, atunci nu există niciuna în rândul locuitorilor”.

Rusia acuză din nou Ucraina de „pregătirea unor provocări” împotriva regiunii transnistrene. ISW susține că declarațiile Rusiei „nu indică asupra faptului că Putin intenționează să atace Moldova”. Reacția Kievului

Pe 24 februarie, Volodimir Zelenski a declarat că țara sa respectă integritatea teritorială a R. Moldova și consideră regiunea transnistreană parte a țării noastre, iar declarațiile rușilor sunt „provocări”.

Miercuri, 1 martie, Ministerul rus de Externe a anunțat că Federația Rusă se arată „îngrijorată” de „informațiile” privind fabricarea unei „bombe murdare” în Ucraina. În acest sens, autoritățile de la Chișinău au declarat că „nu comentează falsurile și speculațiile” privind regiunea transnistreană a țării noastre.