Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Andrei Năstase, după ce a…

Andrei Năstase, după ce a fost pronunțată decizia CC: „Platforma DA își reiterează poziția oficială de a-și asuma un Guvern minoritar de profil proeuropean”

Foto: gov.md

Andrei Năstase, președintele Platformei Demnitate și Adevăr (DA) și fost ministru de Interne anunță că Platforma DA își reiterează poziția oficială de a-și asuma un Guvern minoritar de profil proeuropean. Se întâmplă după ce, decretul președintei R. Moldova, Maia Sandu, privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională (CC).

În acest sens, Platforma DA cheamă la „negocieri responsabile și la consultări urgente cu președinta țării în vederea identificării rapide a unor soluții de ieșire din criza generalizată”.

„Platforma Demnitate și Adevăr militează în continuare pentru alegeri parlamentare anticipate, organizate de un Guvern proeuropean, responsabil și capabil să gestioneze crizele din societate în conformitate cu normele legale și Constituția R. Moldova. Platforma Demnitate și Adevăr constată că prin mimarea procedurilor constituționale, declanșarea alegerilor anticipate imediate a eșuat. Rezultatul acestui eșec ne îndepărtează și mai mult alegerile anticipate, și face iminent pericolul instalării unui Guvern PSRM-Șor. Un Guvern care va izola internațional R. Moldova cu consecințe dramatice pentru bunăstarea și siguranța cetățenilor noștri.

În aceste circumstanțe Platforma DA își reiterează poziția oficială de a-și asuma un Guvern minoritar de profil proeuropean, capabil să gestioneze cele mai stringente probleme ale oamenilor și ale țării, respectiv, să organizeze alegeri anticipate libere și corecte. În acest sens Platforma DA cheamă la negocieri responsabile și la consultări urgente cu președinta țării în vederea identificării rapide a unor soluții de ieșire din criza generalizată”, a spus Năstase în cadrul unui briefing de presă.

Decretul președintei R. Moldova Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier a fost declarat neconstituțional. Decizia a fost luată astăzi, 23 februarie, de către Curtea Constituțională, care a examinat sesizarea depusă de mai mulți deputați socialiști.

La 12 februarie curent, deputații socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolski au depus o sesizare la CC cu privire la controlul constituționalității Decretului președintei Maia Sandu, nr. 32-IX din 11 februarie 2021, privind desemnarea Nataliei Gavrilița pentru funcția de prim-ministru. 

Prim-ministra desemnată, Natalia Gavrilița, nu a primit joi, 11 februarie, votul de încredere al deputaților din Parlamentul de la Chișinău. Niciun deputat nu a votat pentru învestirea Cabinetului de miniștri. 

Tot joi, în timp ce prim-ministra desemnată își prezenta în plenul Parlamentului programul de Guvernare, PSRM a propus propriul candidat pentru funcția de premier. Despre asta a anunțat președintele socialiștilor, Igor Dodon, care a declarat că Mariana Durleșteanu este candidata propusă de socialiști.

Chiar înainte ca să înceapă procedura de vot pentru susținerea Guvernului Gavrilița, președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor (PSRM), Corneliu Furculiță, a anunțat că 54 de deputați – din PSRM, transfugii din „Pentru Moldova”, Partidul Șor și trei deputați independenți – au semnat pentru constituirea unei majorități parlamentare, pentru desemnarea candidatului PSRM pentru funcția de premier.

Ulterior, și Platforma DA a venit cu propriul candidat pentru funcția de premier, înaintându-l pe liderul Platformei, Andrei Năstase, la această funcție.