ULTIMA ORĂ! CC a decis. Decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea Nataliei Gavrilița la funcția de premier, neconstituțional

Decretul președintei R. Moldova Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier este declarat neconstituțional. Decizia a fost luată astăzi, 23 februarie, de către Curtea Constituțională, care a examinat sesizarea depusă de mai mulți deputați socialiști.
Curtea Constituțională a hotărât:
- Se admite parțial sesizarea depusă de către Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolski, deputați în Parlamentul R. Moldova.
- Decretul președintei R. Moldova Maia Sandu privind desemnarea repetată a unui candidat la funcția de premier este declarat neconstituțional.
- Pentru a fi respectat articolul 98 alin. 1 din Constituție, fracțiunile parlamentare și președintele R. Moldova trebuie să recurgă la noi consultări.
- Se declară inadmisibilă sesizarea în partea în care se referă la solicitarea autorilor sesizării de a apricia dacă prin refuzul desemnării Marianei Durleșteanu în calitatea de premier propus de majoritatea parlamentară, președintele R. Moldova a săvârșit o încălcare gravă în sensul articolului 89 alin. 1 din Constituție”, a declarat președinta CC.
Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac. Intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.
CC a pronunțat la 16 februarie, Decizia nr. 20 prin care a respins cererea de suspendare a acțiunii Decretului Președintei R. Moldova, Maia Sandu, din 11 februarie.
La 12 februarie curent, deputații socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolski au depus o sesizare la CC cu privire la controlul constituționalității Decretului președintei Maia Sandu, nr. 32-IX din 11 februarie 2021, privind desemnarea Nataliei Gavrilița pentru funcția de prim-ministru.
Prim-ministra desemnată, Natalia Gavrilița, nu a primit joi, 11 februarie, votul de încredere al deputaților din Parlamentul de la Chișinău. Niciun deputat nu a votat pentru învestirea Cabinetului de miniștri.
Tot joi, în timp ce prim-ministra desemnată își prezenta în plenul Parlamentului programul de Guvernare, PSRM a propus propriul candidat pentru funcția de premier. Despre asta a anunțat președintele socialiștilor, Igor Dodon, care a declarat că Mariana Durleșteanu este candidata propusă de socialiști.
Chiar înainte ca să înceapă procedura de vot pentru susținerea Guvernului Gavrilița, președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor (PSRM), Corneliu Furculiță, a anunțat că 54 de deputați – din PSRM, transfugii din „Pentru Moldova”, Partidul Șor și trei deputați independenți – au semnat pentru constituirea unei majorități parlamentare, pentru desemnarea candidatului PSRM pentru funcția de premier.
Ulterior, și Platforma DA a venit cu propriul candidat pentru funcția de premier, înaintându-l pe liderul Platformei, Andrei Năstase, la această funcție.
După ce Guvernul Gavrilița a obținut zero voturi în plen, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a chemat fracțiunile parlamentare la consultări.
În urma consultărilor, șefa statului a înaintat-o repetat pe Natalia Gavrilița pentru funcția de prim-ministră, declarând că „există dubii că acele persoane care și-au pus semnătura pentru susținerea candidatului PSRM pentru funcția de premier și-ar fi exprimat voința în mod liber”.
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat joi, 11 februarie, decretul privind desemnarea Nataliei Gavrilița, pentru a doua oară, pentru funcția de premier.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.