Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Peste 40 de țări cer…

Peste 40 de țări cer demararea unei anchete independente internaționale pentru a investiga moartea opozantului rus, Alexei Navalnîi

Sursa foto: Meduza

Un grup format din 43 de țări au reiterat luni, 4 martie, apelul către Federația Rusă pentru a autoriza demararea unei investigații internaționale independente asupra circumstanțelor morții în închisoare a liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi. Cererea a fost lansată la inițiativa ambasadoarei Uniunii Europene, Lotte Knudsen, în numele celor 27 de state membre ale UE și al altor 16 țări, printre care Canada, Regatul Unit al Marii Britanii, Statele Unite ale Americii și Ucraina, scrie Le Figaro

„Suntem indignați de moartea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, pentru care responsabilitatea finală îi revine președintelui rus, Vladimir Putin, și autorităților ruse”, a declarat Lotte Knudsen în fața Consiliului pentru Drepturile Omului de la Geneva, adresându-se în numele a 43 de țări. „Rusia trebuie să autorizeze o anchetă internațională independentă și transparentă privind circumstanțele morții sale subite”, a adăugat ambasadoarea UE. 

„Uniunea Europeană va depune tot efortul pentru a trage la răspundere autoritățile ruse, în strânsă coordonare cu partenerii noștri, și pentru a impune costuri adiționale pentru acțiunile lor, inclusiv prin aplicarea sancțiunilor”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Uniunii Europene. 

Kremlinul a negat orice implicare în moartea opozantului rus, care a fost înmormântat la Moscova vineri, 1 martie. 

Comitetul de anchetă al Rusiei a declarat că a lansat o investigație procedurală asupra morții lui Alexei Navalnîi, iar Kremlinul a declarat că nu se supune cererilor Uniunii Europene, scrie Reuters.  

Cel mai vehement critic al lui Putin din ultimul deceniu, Alexei Navalnîi, a murit pe 16 februarie 2024, în închisoare, la vârsta de 47 de ani. În anunțul Serviciului Federal al Penitenciarelor se spunea că lui Navalnîi i s-a făcut rău după o plimbare și și-a pierdut cunoștința, cauza preliminară asupra căreia insistă autoritățile ruse fiind o tromboză. Prietenii lui Navalnîi și liderii internaționali au condamnat modul în care a decedat politicianul, acuzând autoritățile ruse că se fac vinovate de moartea acestuia.

Maria Pevcih, o aliată a lui Navalnîi, a declarat, într-un clip video publicat pe YouTube, intitulat „De ce l-a omorât Putin pe Navalnîi acum?”, că politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi era pe punctul de a fi eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri în ajunul decesului său. Pevcih a menționat că discuțiile privind schimbul lui Navalnîi și a doi cetățeni americani pentru Vadim Krasikov, un asasin plătit al serviciilor de securitate ruse FSB aflat în închisoare în Germania, se aflau în faza finală pe 15 februarie.

Navalnîi ispășea o pedeapsă de peste trei decenii pentru acuzații de fraudă și extremism despre care opozantul a spus că au fost inventate pentru a-l reduce la tăcere. Kremlinul a respins acuzațiile aduse de familia și susținătorii lui Navalnîi, potrivit cărora Putin ar fi ordonat uciderea acestuia.