Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Una dintre judecătoarele…

ULTIMA ORĂ Una dintre judecătoarele din completul care l-a achitat pe Vlad Filat a depus cerere de DEMISIE

Foto: Report.md

Judecătoarea Djeta Chistol, care a făcut parte din completul de magistrate a Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, care l-a achitat marți, 7 mai, pe ex-premierul Vlad Filat în dosarul care a fost învinuit de spălare de bani în proporţii deosebit de mari, a depus cerere de demisie.

Conform surselor ZdG, judecătoarea Chistol a depus cerere de demisie, din proprie inițiativă, la 3 mai. Ea solicită să-i fie acceptată demisia onorabilă începând cu 1 iunie curent.

Djeta Chistol activează în sistem din anul 1996. Aceasta a ajuns în atenția publicului în 2012, când a admis mai multe erori într-o decizie de judecată, unde a scris că „o mașină se deplasa pe 3 străzi în același timp”. Aceasta a explicat greșeala din cauza volumului mare de lucru și a oboselii: „O să fiu mai atentă. E volum mare de lucru. Eu îmi cer scuze”, declara Djeta Chistol. Colegiul disciplinar al CSM a respins ulterior plângerile depuse pe numele acesteia și a avertizat-o să fie mai atentă.

În 2016, ea s-a remarcat în dosarul Diasporei, după ce a respins plângerea moldovenilor aflați în străinătate, care nu au putut vota la 13 noiembrie 2016, în cadrul alegerilor prezidențiale, din cauza epuizării buletinelor de vot. Atunci ea a decis că statul nu a încălcat dreptul la vot a moldovenilor din străinătate.

Djeta Chistol a făcut parte din completul de judecătoare care a examinat, din 2019 până în prezent, dosarul ex-premierului Vlad Filat, în care a fost învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari.

La 29 aprilie curent, Filat urma să-și afle sentința pe acest dosar. Pronunțarea sentinței a fost însă amânată pe motiv că Djeta Chistol se afla în concediu.

La 7 mai, completul de magistrați ai Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din care au făcut parte judecătoarele Djeta Chistol, Angela Catană și Tatiana Bivol l-a achitat pe fostul premier.

În ultima sa declarație de avere și interese personale, pentru anul 2023, magistrata a indicat un venit salarial de 321 de mii de lei. Ea declară că deține un apartament de 63 de metri pătrați procurart în 2002 și o casă cu o suprafață de 152 de metri pătrați, moștenită în 2009.

Magistrata indică datorii de circa 847 de mii de lei, bani pe care i-a împrumutat în ultimii 3 ani.