Principală  —  Ştiri   —   Organizatorii festivalului, la care urma…

Organizatorii festivalului, la care urma să evolueze Goran Bregović și trupa sa, susțin că nu au fost informați oficial despre imposibilitatea interpretului și a trupei sale de a intra în R. Moldova

Sursa foto: ZdG

Festivalul „Gustar” de la Orheiul Vechi, la care nu a mai ajuns interpretul Goran Bregovic, a fost organizat de „Sens Music”. Proprietarul companiei, Vlad Costandoi, afirmă că nu a fost anunțat despre interdicția pe care o aveau artiștii. Acesta susține că a acoperit cheltuielile trupei. Autoritățile însă precizează că Bregovici avea interdicție de a intra în R. Moldova încă din 2022, iar organizatorii au fost anunțați despre acest fapt.

„Au fost verificate și actele lor, este corespondența pe email. Jumătate de an a durat promovarea festivalului Gustar, verbal au fost mai multe zvonuri, dar nu am primit niciun act oficial din partea autorităților. În acest an, Goran va avea al treilea concert în România. Are turnee în toată Europa”, a declarat Vlad Costandoi pentru ZdG.

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a precizat însă că organizatorilor li s-a comunicat despre interdicția de intrare în Republica Moldova, pe care Bregović o are din 2022.

„După începerea războiului în Ucraina, artistul a manifestat o viziune pro-rusă și a susținut anexarea Ucrainei (n.r. Anexarea Crimeei) de către Federația Rusă. Au fost și alte motive analizate în cadrul structurilor de securitate  și a fost decis ca să aibă interdicție de a intra pe teritoriul Republicii Moldova. Eu nu cunosc dacă dumnealui cunoștea sau nu, dar MAI a comunicat inițial cu organizatorii. Conform obligațiilor, Poliția de Frontieră a comunicat toate motivele care stau la baza deciziei de a înainta această interdicție. Nu este o decizie luată acum, este o decizie luată după începerea războiului în Ucraina și viziunile lui asupra războiului”, a menționat Efros.

Însoțit de trupa sa, interpretul urma să ajungă duminică, 20 august, la festival. Bregović ar fi împărțit scena cu câștigătorii Eurovision 2022 – Kalush Orchestra, Misha Grossu Band, Moonlight Breakfast și Vali Boghean Band.

Duminică, 20 august, organizatorii Festivalului Muzical „Gustar” au anunțat însă că interpretul din Bosnia și Herțegovina, Goran Bregović, alături de trupa sa, nu va putea fi prezent la concert, exact în ziua pentru care acesta era preconizat. Potrivit organizatorilor, interpretului nu i-a fost permisă intrarea în R. Moldova, fiind întors înapoi de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

„Ne cerem scuze pentru situația și disconfortul creat, însă vă așteptăm în continuare la festival astăzi, unde ne vom asigura să aveți o petrecere frumoasă alături de ceilalți artiști așteptați cu mult drag de către voi. Vă amintim că pe scenă îi așteptăm pe Misha Grossu Band, Moonlight Breakfast, Vali Boghean Band și câștigătorii Eurovision 2022 – Kalush Orchestra”, se arată în mesajul de pe pagina oficială a Festivalului.

Concertele din 2015 din Ucraina ale muzicianului au fost anulate, după ce acesta a avut o prestație în Crimeea, în același an. Ulterior, acesta a spus că consideră ridicolă interdicția autorităților ucrainene de a intra în țară și nu regretă că a mers să concerteze în Crimeea anexată de Rusia.