Principală  —  Ştiri   —   NOKTA/ Cine este sponsorul din…

NOKTA Cine este sponsorul din Federația Rusă care ar urma să vireze lunar câte două mii de lei, pe carduri „МИР”, pensionarilor și angajaților de stat găgăuzi

Colaj: Nokta.md

În cadrul unei vizite la Moscova, bașcana UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul, a semnat un acord cu banca rusească „Промсвязьбанк”, pentru ca pensionarii găgăuzi și angajații de stat din regiune să primească lunar câte două mii de lei din Federația Rusă pe carduri „МИР”. Nokta scrie că banca rusă, aflată sub incidența sancțiunilor internaționale, acționează ca intermediar, în timp ce sponsorul real este o anumită organizație autonomă nonprofit – „Eurasia”, care are o singură angajată, o apropiată a oligarhului fugar Ilan Șor.

O nouă organizație pentru o „operațiune specială”

Nokta a intrat în posesia unei hotărâri a Executivului găgăuz care arată că „sponsorul” plăților către angajații de stat și pensionarii din autonomia găgăuză este „Eurasia”. Consultând baza de date a companiilor rusești, redacția a descoperit că organizația nonprofit a fost creată la 4 aprilie 2024 și înregistrată la 12 aprilie, cu cinci zile înainte de semnarea acordului dintre bașcana Guțul și banca rusească „Промсвязьбанк”, dar a fost înregistrată câteva zile mai târziu.

Noua companie nu are nici statut, nici capital autorizat. De asemenea, nu are o pagină web, nici adresă de e-mail și nici un număr de telefon pentru a fi contactă. Totuși, se arată că fondatoarea, directoarea și singura angajată a organizației autonome nonprofit „Eurasia” este Nelli Parutenco.

Sursa: nokta.md

Pe hartă, la adresa juridică a companiei se află complexul rezidențial „Ласточкино гнездо” (Cuibul de rândunică, n. red.). Potrivit sursei citate, acesta este un complex rezidențial de elită din centrul Moscovei. Familia generalului Serviciului Federal de Securitate (FSB) Mihail Șcekin, deține, de asemenea, un apartament în acest complex.

Sursa: nokta.md

Cine este Nelli Parutenco?

Nelli Parutenco. Sursă: nokta.md

Fondatoarea, directoarea și singura angajată a organizației autonome nonprofit „Eurasia”, Nelli Parutenco, s-a înregistrat în calitate de contribuabil la 4 aprilie, ziua creării companiei. În afară de această organizație, în Rusia, nu există nimic altceva înregistrat pe numele ei.

Sursa: nokta.md

Nelli Parutenco a fost persoană responsabilă de finanțe (trezorier) din partea Partidului Politic „ȘOR” pentru alegerile locale din 2019 și pentru alegerile parlamentare din 2021. Sursa citată menționează că ea a fost contabilă-șefă la primăria de la Orhei.

În plus, Parutenco a candidat a candidat la fotoliul de deputat în Parlamentul R. Moldova în 2019. După alegerile locale acel an, ea a devenit consilieră în Consiliul raional și municipal din Orhei, precum și președinte al comisiilor financiare ale acestor două organe administrative.

În 2022, Parutenco a părăsit de urgență R. Moldova alături de șase colegi de partid – suspecți în dosarul finanțării ilegale a partidului „ȘOR”.

Sursă: nokta.md

„Folosirea cardurilor sistemului rus de plăți МИР prin intermediul infrastructurii de plăți pe teritoriul Republicii Moldova este fizic imposibilă”, informează Banca Națională a Moldovei, într-un răspuns oferit la solicitarea Ziarului de Gardă, în contextul în care bașcana autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, a declarat că a semnat un acord cu banca rusească „Промсвязьбанк”, pentru ca locuitorii din regiunea găgăuză să primească bani din Federația Rusă prin intermediul acestor tipuri de carduri.

Acorsul a fost semnat la 9 aprilie de bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, și președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov, la Moscova.

„Rusia a salvat din nou poporul nostru și și-a confirmat statutul de prieten și protector al poporului găgăuz”, a subliniat Guțul, dar nu a precizat din ce surse vor fi acești bani. 

Evghenia Guțul a fost aleasă guvernatoare a regiunii autonome găgăuze, la 14 mai 2023, fiind candidată a Partidului Șor, care ulterior a fost declarat neconstituțional. Aceasta nu se regăsește în componența cabinetului de miniștri din cauza „suspiciunilor că face parte dintr-o grupare criminală sau că lucrează pentru interesele altui stat”. 

La 5 martie 2024, Alexandru Musteață, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) a atenționat asupra unui „nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de către Federația Rusă, orientate la ancorarea Republicii Moldova în spațiul său de influenţă”. El a declarat că Moscova susține mai mulți actori politici „aflați sub control direct sau indirect al Federației Ruse”, că intenționează să creeze mai multe crize social-politice și că execută un „atac informațional de amploare pentru a amplifica efectul psihologic al crizelor”.

Scopul acestor acțiuni ar fi, potrivit SIS, de „compromitere a vectorului de integrare europeană, imixtiune în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului, precum și accedere a partidelor politice aflate sub influența Federației Ruse în Parlamentul Republicii Moldova”.