Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Percheziții și arestări în dosarul…

Percheziții și arestări în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor. Procurorii au ridicat 20 de pungi negre cu bani

Zeci de percheziții au fost efectuate de procurori și 20 de pungi negre cu câteva milioane de lei au fost ridicate, în cadrul dosarului privind presupusa finanțare ilegală a Partidului Șor. O sumă aproximativă de 3,5 milioane de lei, care ar constitui cheltuielile săptămânale pe care le suportă Partidul Șor pentru finanțarea protestelor, inclusiv cheltuieli de transport și plățile pentru oamenii aduși organizat la manifestații, au fost, de asemenea, ridicați.

Datele au fost făcute publice de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, care a subliniat că ancheta a folosit informații și de la jurnaliștii de investigație. Ziarul de Gardă a dezvăluit, în cadrul unei investigații sub acoperire, cum sunt plătiți oamenii și cum sunt aduși organizat la protestele Partidului Șor. Patru reporteri ZdG s-au infiltrat în rândul protestatarilor de la Orhei, iar trei dintre ei au primit recompense bănești în sume de câte 400 de lei. Banii au fost transmiși ulterior Centrului Național Anticorupție. 

Procuratura Anticorupție (PA), Centrul Național Anticorupție (CNA) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) au descins joi, 20 octombrie, cu percheziții la liderii regionali și activiștii Partidului Șor, din mai multe localități din R. Moldova. Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing de către șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, după ce în dimineața aceleiași zile, deputatul fugar, Ilan Șor, s-a plâns pe Facebook de faptul că oamenii săi sunt supuși perchezițiilor. 

Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție, la briefingul pe tema perchezițiilor în dosarul Partidului Șor

Potrivit datelor procuraturii, în total, au fost efectuate 55 de percheziții și au fost reținute 24 de persoane, fiind ridicate 20 de pungi negre, în care era o sumă aproximativă de 3,5 milioane de lei, în valută națională și în dolari SUA. Pungile erau inscripționate cu denumirile unor raioane, a mai precizat Veronica Dragalin. Astfel, în una dintre pungi, pe care era scris „Călărași”, procurorii au numărat 25 600 de lei. 

3,5 milioane lei – cheltuieli săptămânale

Urmărirea penală a documentat aceeași metodă de distribuție a banilor și în săptămânile anterioare. Prin urmare, credem că această sumă de bani, aproximativ 3,5 milioane de lei, reprezintă cheltuieli săptămânale”, a subliniat șefa Procuraturii Anticorupție.

Banii au putut fi găsiți după ce, în seara zilei de 19 octombrie, începând cu ora 23:00, o echipă de trei procurori din PA și mai mulți ofițeri CNA, PA și SIS au urmărit mai multe persoane suspectate de faptul că distribuie bani în numerar oamenilor din mai multe localități.

Pe 20 octombrie, la aproximativ ora 5:00 dimineața, a fost identificată o persoană cu o geantă, care a părăsit orașul Chișinău și s-a deplasat spre nordul R. Moldova. În jurul orei 7:00 dimineața, persoana a fost reținută în flagrant în timp ce transmitea bani unui lider al organizației teritoriale raionale al Partidului Șor, după cum a declarat Veronica Dragalin.

„Ancheta a folosit informații de la jurnaliștii de investigație”

Ea a mai precizat că anterior acestor acțiuni, grupul de urmărire penală a utilizat măsuri speciale de investigație, autorizate de judecători de instrucție, în cadrul anchetei privind presupusa finanțare ilegală a Partidului Șor. Aceste măsuri au inclus interceptări telefonice, care au surprins conversații între persoanele responsabile de distribuirea banilor și persoane care au acceptat acești bani pentru a plăti activitățile protestatarilor și pentru alte cheltuieli ale Partidului Șor, a mai spus Veronica Dragalin. 

Potrivit ei, în procesul de investigație care a durat câteva luni, au fost  identificate mai multe persoane responsabile de distribuirea unor sume mari de bani în numerar pe întreg teritoriul R. Moldova, precum și persoanele care au primit banii.

Ea a adăugat că a fost documentată și plata în numerar către persoane care au fost transportate în capitală pentru a participa la protestele care au avut loc în fața sediilor Președinției și al Parlamentului, iar „ancheta a folosit informații de la jurnaliștii de investigație pentru a urmări pistele și a documenta aceste tipuri de plăți”. 

Șor: „Sunt banii pentru transport și hrană pe care i-am transmis cetățenilor R. Moldova, care vor să protesteze față de regimul Maiei Sandu”

În dimineața zilei de 20 octombrie, despre faptul că se efectuau percheziții a anunțat liderul Partidului Șor, deputatul fugar Ilan Șor, condamnat de prima instanță în dosarul privind furtul miliardului.

A doua zi, pe 21 octombrie, el a precizat că suma ridicată în cadrul perchezițiilor ar fi de 5,5 milioane de lei, și nu de 3,5 milioane, așa cum anunțase șefa PA, Veronica Dragalin.  

Ilan Șor, deputat fugar, liderul Partidului Șor

Potrivit lui, banii au fost furați „de la cetățenii care luptă pentru un trai decent și un viitor mai bun. Sunt banii pentru transport și hrană pe care i-am transmis cetățenilor Republicii Moldova, care vor să protesteze față de regimul Maiei Sandu, împotriva dezmățului, sărăciei, foamei și frigului la care au fost condamnați”.

Șefa PA: 10 pungi nu au fost deschise, fiind trimise la expertiză 

Referitor la suma ridicată de oamenii legii, șefa PA, Veronica Dragalin, a declarat în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV, că cifra de 3,5 milioane de lei este una aproximativă, întrucât nu au fost numărați banii din toate pungile.  

O parte din bani a fost găsită într-un loc, aproximativ 2,5 milioane de lei, care au fost numărați. Restul banilor, o sumă mare, tot împachetată în același mod, într-o pungă neagră, au fost ridicați din alt loc. Procurorii și ofițerii care au ridicat aproximativ 10 pungi din cel de-al doilea loc au decis să nu le deschidă, să scoată banii pentru că o să avem o expertiză de amprente, ca să vedem dacă o să ajute investigația”.

Veronica Dragalin a precizat că, înainte de a fi reținută, o persoană a reușit să distribuie o parte din bani. Ea nu a putut oferi detalii referitoare la sursa acestor bani și modul cum au ajuns în R. Moldova, menționând că aceste fapte sunt în proces de investigare. Totodată, ea a subliniat că infracțiunea investigată este finanțarea ilegală a Partidului Șor, și nu plătirea protestatarilor. 

Noi nu examinăm oamenii care sunt în stradă, care poate au acceptat 400 de lei ca să vină la protest. Noi ne uităm prin prisma activității unui partid politic. Un partid politic poate fi finanțat numai în anumite moduri și trebuie declarate sursele de finanțare”, a mai spus procurora.

Cinci persoane arestate preventiv, inclusiv Roman Nicoară, unul dintre liderii protestelor

Pe 24 octombrie, PA a anunțat că, la solicitarea procurorilor, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, i-a plasat în arest preventiv pe 5 învinuiți, iar alte 17 persoane învinuite au fost puse în arest la domiciliu. Potrivit surselor ZdG, printre cei aflați în arest preventiv, se numără Roman Nicoară, unul dintre liderii protestelor Partidului Șor. 

Totodată, persoana prinsă cu punga în care erau cele 2,5 milioane de lei este, potrivit surselor ZdG, Ruslan Chirilov, care de asemenea a fost plasat în arest preventiv.

Primele percheziții – în iulie 2022

La 21 iulie, CNA a efectuat aproximativ 100 de percheziții în cauza penală privind finanțarea ilegală a Partidului Șor. Atunci, vicepreședinta formațiunii, Marina Tauber, a rămas fără imunitate parlamentară, la solicitarea fostului procuror general interimar, Dumitru Robu, fiind reținută pentru 72 de ore.

Robu a afirmat atunci în Parlament că Partidul Șor ar fi plătit 260 mii de dolari pentru a-i aduce pe interpreții ruși Filip Kirkorov și Alisher Tagirovich Morgenshtern, la Chișinău, la concertul din Piața Marii Adunări Național, de pe 19 iunie, care nu a mai avut loc.

În septembrie, alte trei persoane au fost reținute în urma unor noi percheziții, efectuate de CNA în aceeași cauză penală.

Totodată, la 1 septembrie, ordonanța de recunoaștere în calitate de bănuit a Partidului Șor i-a fost adusă la cunoștința reprezentantului său legal, care a fost desemnat de judecătorul de instrucție. 

Pe 23 iulie, Marina Tauber a fost plasată în arest preventiv în Penitenciarul nr.13 din Chișinău, iar pe 14 septembrie – în arest la domiciliu. La 18 octombrie, a fost plasată sub control judiciar, iar la 25 octombrie, a fost pusă din nou în arest la domiciliu, pentru 30 de zile.

Scurgeri din dosar, soldate cu părăsirea R. Moldova de către persoane implicate

Mai multe persoane apropiate Partidului Șor, implicate în distribuirea mijloacelor ilicite ale formațiunii, ar fi părăsit R. Moldova înainte de primele percheziții efectuate de oamenii legii, ca urmare a unor scurgeri de informații din dosar. CNA a precizat că a fost pornit un proces penal pentru divulgarea datelor urmării penale. 

Ulterior, la 12 august, PA a anunțat că a reținut-o pe una dintre cele șapte persoane care au părăsit teritoriul R. Moldova „în scopul eschivării de la urmărirea penală”. Potrivit surselor ZdG, ar fi vorba despre contabila Partidului Șor, Olga Romanova, care a fost atunci reținută pentru 72 de ore.

Proteste cu corturi și manifestanți plătiți

Începând cu 18 septembrie, membri și simpatizanți ai Partidului Șor sunt adunați în fiecare duminică la proteste antiguvernamentale în centrul capitalei. După primul protest, pe aleea din fața Parlamentului au fost instalate mai multe corturi. Acestea au fost ridicate de acolo la 16 octombrie, după ce poliția a depistat mai multe încălcări. În ultima duminică, pe 23 octombrie, Partidul Șor și-a instalat corturile în fața sediului Procuraturii Generale. 

Ziarul de Gardă a dezvăluit în cadrul unei seriii de investigații modul cum sunt plătiți protestatarii Partidului Șor și cum sunt aduși organizat, cum se fac înțelegerile cu transportatorii, cine sunt persoanele care îi organizează și îi plătesc și cine sunt cei care dirijează protestele.

Protestatari în chirie. Investigație ZdG sub acoperire: Ne-am infiltrat printre protestatarii lui Șor și vă arătăm, din interior, cum sunt plătiți oamenii aduși organizat la Chișinău și cum funcționează mașinăria de protest

Protestatari în chirie: „Patratistele” din Orhei. Cine împarte banii lui Șor

 Cum ajung „protestatarii în chirie” la Chișinău

Fețele cu iz penal ale protestelor lui Șor