Principală  —  IMPORTANTE   —   Cum a obținut Renato Usatîi…

Cum a obținut Renato Usatîi o donație de 2 milioane de euro? „Eu nici nu voiam să-i primesc, dar el mi-a zis «eu plec»”

Colaj ZdG

Două milioane de euro donați de un prieten înainte de moarte, aproape 600 de mii de lei salariu obținut de la partid, 2,5 mii de lei obținuți din vânzarea unor bunuri și 700 de lei dobândă. Acestea sunt veniturile pe care le indică în 2023 președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi.

Usatîi declară și o altă donație generoasă, pe care însă a obținut-o anterior, un ceas Bregue, în valoare de 150 de mii de euro.

La scurt timp de la aprobarea proiectului de modificare a Legii privind declararea averii și a intereselor personale, care prevede că președinții, vicepreședinții partidelor politice și membrii organelor executive centrale ale partidelor politice sunt obligați să depună declarații anuale, mai mulți lideri de partide și-au declarat averea.

Salariu de la partid de 600 de mii de lei

La 30 aprilie, termenul limită de depunere a declarațiilor, președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi și-a declarat averea pentru anul 2023. Aproape 600 de mii de lei salariu obținut de la partid, 2,5 mii de lei obținuți din vânzarea unor bunuri și 700 de lei dobândă, aceștia sunt banii pe care îi indică Usatîi în 2023.

Întrebat de ZdG dacă și alți membri de partid beneficiază de asemenea salarii, acesta a spus că „și alți membri au salarii, poate de 20 de mii de lei lunar”.

Usatîi a adăugat că banii obținuți din salariu îi donează.

Unica ce vă pot spune cu certitudine este că toți banii se donează. Banii aceștia Usatîi nu-i folosește pentru scopuri personale”, a menționat acesta.

Donație de 2 milioane de euro

Veniturile salariale însă nu sunt singurii bani în posesia cărora a intrat Usatîi. Acesta mai declară și o donație de 2 milioane de euro, obținută de la o persoană nerezidentă.

Întrebat de ZdG cine este persoana care i-a făcut donația, Usatîi a refuzat să ne ofere numele sau să ne spună cetățenia donatorului.

Este un prieten de-al meu și, cu părere de rău, din vara anului trecut, după ce mi-a făcut donația, a decedat. Este un fost partener de afaceri, nu vă spune numele lui nimic”, a menționat Usatîi.

„Am făcut afaceri împreună .Am primit donația când era clar deja… el zicea «oricum eu plec»”. De ce numele nu-l fac public? Pentru ca să nu-i facă cineva probleme… Familiei, mă refer, nu lui”, a adăugat Renato Usatîi.

Totuși, Usatîi spune că a folosit doar 20 de mii de euro.

„Eu nici nu i-am primit, am folosit doar 20 de mii de euro. Eu nici nu voiam să-i primesc, dar el mi-a zis «eu plec»”, a adăugat liderul Partidului Nostru.

Întrebat din ce bani trăiește dacă donează toți banii din salariu și a utilizat doar 20 de mii de euro din cele 2 milioane de euro donate, Usatîi a menționat că trăiește din „rezerve”.

Cheltuieli de 17 mii de euro pentru vacanțe și 19 mii de euro pentru servicii medicale

Pentru servicii turistice, de agrement, de reabilitare și recreaționale, Usatîi indică, în 2023, cheltuieli de 17 mii de euro. Alte 19 mii de euro, acesta a cheltuit pentru servicii medicale, iar pentru servicii de închieriere a bunurilor imobile, 120 de mii de lei.

Renato Usatîi mai are 16 conturi bancare curente, care însumează circa 470 de mii de lei, patru automobile, valoarea totală a cărora ajunge la 4,6 milioane de lei.

Usatîi mai deține în proprietate și folosință 15 bunuri imobile (case, apartamente, garaje sau alte tipuri de imobiliare), dar și 18 terenuri intravilane și agricole.

Usatîi_declarație_2023 by Ziarul de Gardă