Principală  —  IMPORTANTE   —   Aflată la Moscova, Evghenia Guțul…

Aflată la Moscova, Evghenia Guțul a semnat un acord cu o bancă rusească pentru utilizarea cardurilor „Mir” pe teritoriul autonomiei găgăuze

Screenshot

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, și președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov, anunță că au semnat la Moscova, pe 9 aprilie, un acord privind utilizarea cardurilor rusești „Mir” în Găgăuzia. Guvernatoarea autonomiei susține că acordul îi va permite Găgăuziei să depășească „blocajul economic impus de Chișinău” și să aducă „fonduri în Găgăuzia pentru finanțarea proiectelor sociale, de infrastructură și economice”, scrie Newsmaker.

Guțul, Constantinov și președintele băncii rusești „Promsviazbank”, Petr Fradkov, au semnat pe 9 aprilie un acord privind utilizarea cardurilor „Mir” pe teritoriul Găgăuziei. Potrivit lor, acordul va oferi fonduri suplimentare pentru angajații de stat și pensionarii din Găgăuzia. În plus, acordul prevede că rudele rezidenților din Găgăuzia care locuiesc în Rusia vor primi servicii „speciale” suplimentare, la un tarif separat.

„În Moldova, cetățenii trăiesc în sărăcie extremă. Pentru a îmbunătăți viața locuitorilor din Găgăuzia, am cerut conducerii Promsviazbank să ofere asistență umanitară Găgăuziei, adică finanțare suplimentară de la prietenii noștri care vor să ne ajute. (…) Ne dorim ca până la 1 mai pensionarii și angajații de stat ai Găgăuziei să poată obține ceea ce merită. Și merită o viață mai bună”, a declarat Guțul presei ruse.

Potrivit acesteia, în Găgăuzia locuiesc aproximativ 20 de mii de pensionari și circa 5 mii de angajați ai statului.

Guțul a anunțat despre semnarea acordului și pe rețelele sale de socializare: „Vom acorda asistență în obținerea cardurilor bancare pentru pensionarii noștri și angajații de stat, toți cei care au dreptul la indemnizațiile și plățile promise. Acesta este un moment foarte important pentru noi. Rusia a salvat din nou poporul nostru și și-a confirmat statutul de prieten și protector al poporului găgăuz. Specialiștii noștri lucrează deja la problemele tehnice, organizatorice și juridice ale acestui program. Mai este mult de lucru, dar știm deja sigur că victoria va fi a noastră!”.

Recent, bașcana Găgăuziei s-a fotografiat cu președintele Federației Ruse, unde a scris că „liderul rus a promis să sprijine Găgăuzia și poporul găgăuz în apărarea drepturilor, puterilor și pozițiilor noastre legale pe arena internațională”. În același timp, Guțul a refuzat să comenteze invazia Rusiei în Ucraina și încălcarea drepturilor și libertăților poporului ucrainean.

În cea mai recentă notă de analiză dedicată evoluțiilor legate de conflictul din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiului notează că Evghenia Guțul, o apropiată a Kremlinului, a insinuat că oficialii români controlează guvernul moldovean – cel mai recent atac dintr-o serie de eforturi recente ale Kremlinului de a pune la îndoială suveranitatea guvernelor europene pro-occidentale.

ISW: Moscova încearcă să folosească actorii pro-ruși din Moldova pentru a destabiliza democrația și societatea moldovenească