Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Mascații CNA nu permit jurnaliștilor…

Mascații CNA nu permit jurnaliștilor să filmeze decizia judecătorilor pe cazul Filat

După aproape trei ore de ședință, instanța a intrat în deliberări. Procesul privind aplicarea mandatului de arest pe numele lui Vlad Filat s-a desfășurat în lipsa fostului premier. Cu toate că ex-premierul nu este prezent la ședința Judecătoriei Buiucani, în incinta instanței se află în număr impunător ofițeri ai Centrului Național Anticropuție care au format un zid uman în fața birourilor și negociază cu jurnaliștii condițiile de filmare a deciziei judecătorilor.

Ofițerii CNA au anunțat jurnaliștii că sala de judecată nu dispune de spațiu suficient pentru toți reprezentanții presei, de aceea le-au cerut să delegheze trei persoane care ar filma decizia. Ei au declarat că acest lucru ar fi fost solicitat de judecători, dar și de procurori și avocați. Asta chiar dacă, pentru a interzice acest lucru ar fi necesară o decizie oficială a judecătorului. Mascații au propus reprezentanților presei să aștepte pe hol, la etajul 5 al Judecătoriei Buiucani, declarațiile procurorului pe acest caz, Adriana Bețișor și ale avocatului lui Filat, Igor Popa. Situația i-a nemulțimit pe jurnaliști, în condițiile în care ședința de judecată este una publică, iar mascații nu au dreptul să interzică filmarea deciziei decât cu acordul instanței.

Mai mult, nu este clar scopul aflării la Judecătorie a ofițerilor din departamentul cu destinție specială „Fulger” a MAI. Comandantul Brigăzii de poliţie cu destinaţie specială „Fulger”, Vasile Ivas a confirmat că printre mascații din incinta Judecătoriei Buiucani se află și luptători ai Brigăzii „Fulger”. „La indicația conducerii Ministerului Afacerilor Interne, pentru asigurarea ordinii publice și evitarea incidentelor grave, au fost detașați angajați ai Brigăzii cu destinație specială”, a declarat Ivas. Comandantul brigăzii afirmă că mascații nu apără pe nimeni, ci asigură ordinea publică.

Jurnaliștii au sesizat că nu toți mascații au însemne pe uniforme care ar confirma apartenența CNA sau MAI. Cât privește acest aspect, Ivas nu exclude că unii dintre luptătorii care au fost detașați nu ar avea însemne la vedere.

Afară, cele două tabere continuă să scandeze mesaje de susținere, respectiv, acuzații la adresa lui Filat. Poliția asigură protestul pașnic pentru a evita eventuale intersectări ale manifestanților.

Foto: ziarulnational.md