Principală  —  Ştiri  —  Social   —   FOTO/ Protest la Primărie: „Întoarceți…

FOTO Protest la Primărie: „Întoarceți copiilor grupele gratuite cu program prelungit”

Sursa foto: ZdG

Mai mulți părinți s-au adunat sâmbătă, 27 ianuarie, în fața Primăriei municipiului Chișinău, în cadrul unui protest, pentru a cere întoarcerea grupelor gratuite cu program prelungit în școli.

Protestul a fost organizat de Asociația Obștească „Părinți Solidari”, în contexul în care Primăria capitalei a elaborat un regulament pentru toate instituțiile de învățământ general din municipiu, care prevede că pentru un program lunar de trei ore părinții vor achita 360 de lei, iar pentru șase ore – 690 de lei, fapt ce i-a nemulțumit pe aceștia.

„Noi rămânem fără serviciu dacă alegem să stăm cu copilul acasă. Majoritatea (n.r. părinților) au nevoie să lucreze, pentru a întreține copiii, pentru a întreține casa (…). Nu toți părinții își permit să plătească grupa”, e declarat una din mamele prezente la manifestație.

Sursa foto ZdG

O altă protestatară a explicat că ar dori ca mai mulți bani să fie investiți în cultură și educație.

„Copilul meu vrea să învețe. Îmi spune: „Mamă, eu vreau să rămân la program prelungit, pentru că mie îmi place la școală”. (…) Sunt foarte dezamăgită de tot ce se întâmplă la noi în oraș, pentru că se pune accent pe frumusețe și pe ceea ce văd ochii, dar noi avem nevoie de cultură. Trebuie să investim în cultură, în știință și în educație”, a spus aceasta.

Potrivit Primăriei, pentru 6000 de copii din familii social-vulnerabile, care frecventează grupele cu program prelungit, autoritățile publice din Chișinău vor aloca bani pentru plata orelor, precum și a alimentației.

„Amintim că finanțarea grupelor cu program prelungit în municipiul Chișinău a început acum trei ani. Anterior, aceste servicii erau achitate din bugetul instituțiilor educaționale. Acum, însă, municipalitatea nu-și mai poate asuma aceste cheltuieli, după presiunile financiare la care este supusă de către guvernare. Pentru a evita politizarea subiectului respectiv, au fost înregistrate amendamentele în Parlament, care prevăd o echitate: APL Chișinău solicită ca grupele cu program prelungit din unitățile școlare ale întregii republici să fie finanțate din bugetul național”, notează reprezentanții Primăriei în comunicatul de presă emis.

Din cele 1040 de grupe cu program prelungit care activau până în 31 decembrie 2023, 93% erau cu un program de trei ore, serviciu achitat integral de municipalitate, iar pentru restul orelor erau achitate plăți neoficiale de către părinți, sume care variau între 300 și 1200 de lei pe lună, conform informațiilor deținute de autoritățile municipale. Circa 30 de mii de elevi frecventau grupele cu program prelungit.