Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Grupe cu program prelungit în…

Grupe cu program prelungit în Chișinău, dar nu din bugetul local. Cât vor trebui să plătească părinții pentru ca elevii să poată rămâne alte trei sau șase ore la școală

Sursa: știri.md

Primăria municipiului Chișinău a elaborat „o formulă pentru ca părinții să poată achita oficial” pentru grupele cu program prelungit, iar până la sfârșitul săptămânii vor fi încheiate „toate procedurile birocratice”, în vederea punerii în aplicare a noului regulament de activitate, a anunțat șeful Direcției generale educație, tineret și sport Andrei Pavaloi, în cadrul ședinței Primăriei de luni, 22 ianuarie. Astfel, nu vor fi alocați bani din bugetul local, ci părinții vor trebui să achite pentru orele în plus petrecute la școală.

A fost elaborat un regulament pentru toate instituțiile de învățământ general din municipiu, care prevede că pentru un program lunar de trei ore părinții vor achita 360 de lei, iar pentru șase ore – 690 de lei.

„Soluția vine pentru depășirea situației când în școli erau colectate sume lunare neoficiale și necontabilizate pentru aceste servicii”, se arată într-un comunicat de presă emis de Primărie.

Primarul general Ion Ceban a declarat în cadrul ședinței că grupele cu program prelungit din școlile din Chișinău vor continua să activeze, subliniind totodată că „acuzațiile lansate de exponenții guvernării”, precum că aceste servicii educaționale au fost suspendate de Primăria Chișinău ar fi „un fals și manipulare”.

„Părinții vor primi bon de casă, după același model care funcționează în grădinițe. Totul va fi legal și contabilizat”, a precizat edilul.

Din cele 1040 de grupe cu program prelungit care activau până în 31 decembrie 2023, 93% erau cu un program de trei ore, serviciu achitat integral de municipalitate, iar pentru restul orelor erau achitate plăți neoficiale de către părinți, sume care variau între 300 și 1200 de lei pe lună, conform informațiilor deținute de autoritățile municipale. Circa 30 de mii de elevi frecventau grupele cu program prelungit.

Pentru 6000 de copii din familii social-vulnerabile, care frecventează grupele cu program prelungit, autoritățile publice din Chișinău vor aloca bani pentru plata orelor, precum și a alimentației.

„Amintim că finanțarea grupelor cu program prelungit în municipiul Chișinău a început acum trei ani. Anterior, aceste servicii erau achitate din bugetul instituțiilor educaționale. Acum, însă, municipalitatea nu-și mai poate asuma aceste cheltuieli, după presiunile financiare la care este supusă de către guvernare. Pentru a evita politizarea subiectului respectiv, au fost înregistrate amendamentele în Parlament, care prevăd o echitate: APL Chișinău solicită ca grupele cu program prelungit din unitățile școlare ale întregii republici să fie finanțate din bugetul național”, notează reprezentanții Primăriei în comunicatul de presă emis.

De cealaltă parte, președinta fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău Zinaida Popa susține că „formula” pe care vor să o implementeze reprezentanții Primăriei „la etapa actuală este o ilegalitate”.

„Sunt colectări de fonduri ilicite. Această decizie, cu privire la colectarea banilor de la părinți pentru grupele cu program prelungit, trebuie să fie luată de Consiliul Municipal Chișinău. Sunt foarte curioasă, cine din consilieri va ridica mâna pentru ca acest serviciu să fie plătit de părinți. MAN și PSRM? Noi, fracțiunea PAS din CMC, susținem ca acest serviciu să fie finanțat în continuare din fondul bugetului municipal Chișină”, a transmis Popa pe rețele de socialiare.

Pe 3 ianuarie 2024, șeful Direcției educație, Andrei Pavaloi, a semnat și expediat instituțiilor de învățământ din municipiul Chișinău un ordin cu privire la suspendarea activității grupelor cu program prelungit la clasele primare din școlile municipiului Chișinău, notează Radio Europa Liberă Moldova.